Büyükşehir Belediyesi Sekapark Kültür Alanı’nda kültür evlerine bir yenisini daha ekledi.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın Kafkas Platformu tarafından Sekapark Kültür Alanı’nda oluşturduğu Kafkas Kültür Evi coşkulu bir törenle açıldı.
BAKAN IŞIK DA KATILDI
Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Vali Ercan Topaca, Kocaeli Milletvekili Sibel Gönül, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Adalet Komisyonu Başkanı Yunus Coşkun, Kafkas Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Arslankaya, Kafkas Derneği kurucu Başkanı Ender Şenol, ÖZKA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Kanık, Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Sami Korkut, Kafkas Vakfı Kurucu Başkanı Mehdi Çetinbaş, Dostluk Kulübü Kurucu Başkanı İlhan Gümüş, Dostluk Derneği Başkanı Nalan Özkan katıldı.
BİRÇOK ÜNLÜ KAFKAS KÖKENLİ SANATÇI
Programda ayrıca Kafkas şarkılarını orijinal dilinde yorumlayan şarkıcı Gülcan Altan, Kurtlar Vadisi dizisi oyuncularından Abdülhey karakterini canlandıran Kenan Çoban, Faruk Kutlu, Yer Gök Aşk dizisinden Kanbolat Görkem Aslan, sanatçı koleksiyoner Cankart Devrim de hazır bulundu.
ÇOK ÖNEMLİ BİR HİZMET
KAFFED Başkanı Arslankaya kültür evinin Kocaeli’de yaşayan farklı kültürlerin gelecek nesillere aktarılması açısından çok önemli bir hizmet olduğunu belirtti. Başkan Karaosmanoğlu’na çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
KOCAELİ TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN KENTİ
Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında eski Seka evlerinin olduğu alanı kültür alanına dönüştürdüklerini belirterek “Kocaeli Türkiye’nin en zengin kenti. Çünkü tüm renklerin bir arada toplandığı bir kent. Bu güzel kültürlerin bir arada olabilmeleri sanatlarını ve yaşam tarzlarını sürdürebilmeleri için bu tür kültür evleri açıyoruz. Derneklerimiz ve vakıflarımızla bu noktada birlikte çalışıyoruz” dedi.
DAYANIŞMAYI SAĞLAYACAK
Milletvekili Gönül ise Kocaeli’nde tüm kültürlerin yaygınlaştırılması açısından güzel bir çalışma olduğunu vurgulayarak “Bu ev farklı kültürlerin bir arada olabilmesine de imkan tanıyacaktır. Dayanışmayı sağlayacaktır” diye konuştu.
ÇALIŞMALARI DESTEKLEMELİYİZ
Vali Topaca Kocaeli’de yaşayan farklı kültürlerin kendi yaşam tarzlarını devam ettirmesi, gelecek nesillere ulaştırması ve bu tür ortak platformların oluşturulması Kocaeli’ye değer katar. Kocaeli’de sivil toplum kuvvetlidir. Kültürümüzü koruma adına bu tür çalışmaları desteklemeliyiz” ifadesini kullandı.
SIRADAN BİR ÇALIŞMA YAKIŞMAZDI
Sekapark’ın iki bölümden oluştuğunu hatırlatan Bakan Işık, “Birinci kısım park olarak hizmet veriyor. İkinci kısım ise bilim ve kültür alanı olarak değerlendirildi. Sekapark Türkiye’nin gelişmesinde çok önemli bir rol oynuyor. Bu bölgeye sıradan bir çalışma yakışmazdı” dedi. Alanda 11 yılda çok önemli çalışmalar yapıldığını da kaydeden Bakan Işık, kültür alanının hemen yanında açılacak olan bilim merkezine atıfta bulunarak “Siz kültür alanına gelirken çocuklarınızı da bilim merkezine getireceksiniz. Çocuklarımız ecdadımızın bilime nasıl katkı sağladığını görecekler” dedi.
GÜLCAN ALTAN KONSERİ
Diğer yandan törende Gülcan Altan muhteşem bir konser verdi. Altan, birbirinden güzel Kafkas türküsünü programa katılan yöre insanıyla birlikte söyledi. Program Kafkas dilinde güneşin çocukları anlamına gelen AMRA Kafkas ekibinin folklor gösterisiyle devam etti. Törende ayrıca protokolü Kafkas dernekleri tarafından çeşitli hediyeler de verildi. Törende vatandaşlara Kafkasların yöresel yemeği olan haluj ikramı da yapıldı.
KAFKAS PLATFORMU İŞBİRLİĞİYLE
Kafkas Kültür Evi, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Kafkas Platformu işbirliğiyle Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı meclis kararına istinaden 24 Şubat Pazartesi günü imzalanan protokolle Sekapark Kültür Alanı’nda oluşturuldu. Eski Seka Kağıt Fabrikası lojmanlarından biri üç aylık bir çalışmayla restore edilerek Kuzey Kafkas Dostluk ve Kültür Evi haline getirildi. Kültür evinde başta Kafkasyalı olmak üzere tüm halkın kültürel gelişimine yönelik söyleşi ve konferanslar düzenlenecek. Kafkasya yöresinin tanıtımına yönelik sergiler tertiplenecek. Kültür evine Kocaelili vatandaşların ziyaretleri sağlanacak. Böylece birlikte yaşama kültürü geliştirilecek.
10 ADET KÜLTÜR EVİ
Diğer yandan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı’nın Sekapark’ı kültür alanına dönüştüren çok sayıda çalışması bulunuyor. Mevlevi Evi, Thököly İmre Anı Evi, Balkan Evi, Azeri Evi, Gazi Evi, Dil ve Edebiyat Derneği, son olarak Kafkas Evi ile birlikte alanda şu anda yedi kültür evi bulunuyor. 2014 yılı yatırım programına alınan Çocuk Oyuncak Müzesi, Akçakoca Anı Evi ve Geleneksel El Sanatları Evi ile bu sayı 10’a çıkacak. Kısa süre içerisinde açılacak olan Bilim Merkezi ile Sekapark bir endüstriyel dönüşüm parkı olmanın yanı sıra Türkiye’nin en büyük kültür ve bilim alanı olarak bilinecek.