Geçen hafta bir okul binasının temel atma törenine davetliydim.
İzmit’li başarılı iş adamı Mesut Kavurt ve eşi Selma Kavurt’un İzmit’in eski mahallelerinden Akçakoca mahallesinde bulunan arsalarının üzerine 300 m2 büyüklüğünde bir bina inşa ederek TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na) bağışta bulunacaklarını gelen davetiyeden öğrendikten sonra, bu vakfı ve çalışma alanlarını yayınladıkları kitaplardan araştırdım.
Derlediğim bilgiler şöyle:
TEGV 20 yıl önce temel eğitime katkı ve çocuklarımızın nitelikli eğitim fırsatlarına erişimi konusunda faaliyet göstermek üzere gönüllülük esasına dayalı olarak kurulmuş bir vakıf.
Hayat boyu öğrenme, öğrenmeyi sevme ve hayat pratiğinde yeni bilgilere yer verme becerileri çocukluktan itibaren yaşamın bir parçası haline gelirse değer kazanıyor. İşte bu bilinçle, çocuklarımızın farklı gelişim boyutlarını destekleyecek bilgi, beceri ve değerler kazandırmaya yönelik etkinlikler sürdürülmekte.
1- Eğitim parkları
2- Öğrenim birimleri
3- İl temsilcilikleri
4- Ateşböceği gezici öğrenim birimleri
1) -Eğitim parkları, yerel yönetimlerin tahsis ettiği alanlara kurulan, çok yönlü eğitim desteği için gereken bütün mekansal ve teknolojik olanakların barındırıldığı yerler. Türkiye genelinde 9 İlde, 10 eğitim parkı bulunmakta.
2) -Öğrenim birimleri, eğitim olanaklarının sınırlı olduğu yerlerde, şahıslar veya yerel yönetimler tarafından Vakfa tahsis edilen alanlarda kurulu, küçük ölçekli mekanlar.
25 İlde toplam 42 öğrenim birimi bulunmakta.
İzmit’te Selma/Mesut Kavurt çiftinin kendi arsaları üzerine inşaatını yaptırdıkları ve vakfa hibe ettikleri okul binası, böyle bir öğrenim birimi olacak.
3) -İl temsilcilikleri, Vakfın faaliyetlerini yaygınlaştırmak, yerel talepleri karşılamak ve eğitim gönüllülerinin etkinlik noktasının bulunmadığı yerlerde ulaşılamayan çocuklara da eğitim desteği verebilmek amacıyla 2006 yılında hayata geçirilen bir proje. Şu anda toplam 4 İlde 4 İl temsilciliği bulunmakta.
4) –Ateş böceği gezici öğrenim birimleri, Eğitimin hiçbir koşulda kesintiye uğramaması prensibinden hareketle oluşturulmuş bir birim.
17 Ağustos 1999 depreminin ardından Umut 2000 otobüsleri ile deprem bölgelerinde başlatılan eğitim projesi, sonraki yıllarda geliştirilerek ‘’Ateşböceği projesi’’adını aldı.
Şu anda, Türkiye’nin dört bir yanındaki ateşböceklerinde, eğitim etkinlikleri sürüyor. Ateşböcekleri genellikle eğitim Parkı ve Öğrenim birimlerinin bulunmadığı yerlerde, çocuklarımıza eğitim desteği sunmakta. Bilgisayarlarla donatılmış olan bu araçlar, Milli Eğitim Bakanlığı izni ile İlköğretim okullarının bahçelerine konuşlanıyor. Çocuklarımız bilgisayar eğitimi ve kişisel gelişimlerine destek olacak çeşitli etkinliklere katılıyor.
Tüm İllere ulaşan ikisi tematik 24 Ateşböceği gezici öğrenim birimi bulunmakta.
Şu anda, yine sevgili Selma/Mesut Kavurt çiftinin sponsorluğunda bir adet Ateşböceği gezici eğitim birimi mobil olarak İzmit’te çeşitli okullarda eğitim destek faaliyetlerine devam ediyor.
Değerli okurlarım;
TEGV’in kurumsal kimliğinden ve faaliyetlerinden oldukça detaylı bilgi aktardım. Şimdi biraz da İzmit’li değerli iş adamımız Mesut Kavurt’u sizlere tanıtmak istiyorum.
Benim kendisiyle tanışıklığım 25 yıl kadar öncelere gidiyor. 1990 lı yılların başlarında, İzmit Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri sırasında Oda Meclis Üyelerinden yönetim Kuruluna seçilebilmek için destek arıyordum. Sevgili Mesut Kavurt’u tanımaya başladıkça ona saygım ve hayranlığım arttı. Kendisini çok iyi yetiştirmiş başarılı bir işadamı olmasının ötesinde, sürekli öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık, sözüne güvenilen, harika bir dost olduğunu gördüm. Yıllar geçtikçe bu duygularım arttı.
İşte böyle bir kişiliği ve ona hayatta en büyük desteği veren sevgili eşini sizlere tanıtmakta, çok iyi birer örnek hemşerilerimiz olarak Kentim adına yarar görmekteyim.
Mesut Kavurt ile TEGV’in Ağustos 2014 tarihinde yayınladığı dergide yapılan röportajdan bir bölümü aktarmak istiyorum:
- Mesut Bey, bize kısaca kendinizden bahsedermisiniz?
- 1 Ağustos 1948 de Tokat’ın Zile kazasında doğdum. İlkokulu Turhal’da okudum.1955 yılında Amasya’ya göç ettik. Çeşitli iş yerlerinde çalıştım.1968 de askerliğimi yaptım. 1971 de ağabeyimin yanına Kocaeli’ne taşındık. İzmit Uzuntarla mevkiinde Kıran Petrol’de pompacı olarak işe başladım. 1972 de Selma hanımla evlendim. 1976 senesinde Mopar Ticaret ünvanı ile Chrysler, Dodge, Desoto, Fargo kamyon ve pikap yedek parça bayiliğini alıp kendi işimi kurdum. 1986 da oto yedek parça, oto elektrik, aksesuar ve çeşitli ürün bayilikleri alarak ticari faaliyetlerime Mopar Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. ünvanı adı altında devan etmekteyim.
- TEGV ile nasıl tanıştınız? Vakıf organizasyonu ve yapısı içinde ilginizi çeken, sizi en çok heyecanlandıran şey neydi?
- TEGV ile ilgili bir televizyon programında, İbrahim Betil bey’i dinlerken çok etkilendim. Bu aileye katılmaya karar verdim. TEGV’in hiçbir ideolojiye bağlı kalmadan din, ırk, mezhep, zengin, fakir gözetmeden tüm çocuklara eşit muamele yapması ve onları dünya vatandaşlığına hazırlaması beni en çok heyecanlandıran şeydir.
- Hayatınızda sizi etkileyen, örnek aldığınız kişiler var mı? Varsa eğer, size ne tür katkıları oldu?
- Beni etkileyen çok insan var.
Rahmetli babam. Beş yaşında bana çok çalışmayı ve onurlu insan olmayı öğretti.
Sevgili eşim Selma.42 yıllık evlilik döneminde ticari hayatıma olan katkılarıyla, sevgisini, saygısını hiç eksiltmeden benimle birlikte fedakarlık yaparak sağlıklı ve mutlu olmamda en büyük rolü oynamıştır.
Amasya halinde rahmetli patronum Nurettin Soylu, ‘’Dürüst olmak insana en büyük hazine’’ derdi.
Kocaeli’ndeki patronum rahmetli Burhanettin Kıran, bana risk almayı, cesur olmayı ve çalışkan olmayı öğretti. Ayrıca, ticari hayatımda bana en büyük maddi ve manevi yardım yapan insandır.
İşte Mesut Kavurt böyle bir kişilik. Ben kendisini sahip olduğu özelliklerden dolayı çok değerli buluyorum.
Toplumumuzda var olan iyi insan örneklerini tanımak ve onların sayıca çoğalmasını izlemek, içinde bulunduğumuz her türlü olumsuzluğa rağmen beni gelecek açısından cesaretlendiriyor.
Sizlerle paylaşmak istedim.