Bu hafta sizlerle 2011 yılında yayımlanan “YÜZME ÖĞRETİYORUM” adlı kitabımdan bir bölüm paylaşmak istedim.Umarım işinize yarar ve faydasını görürsünüz.
Dört yüzme tekniği arasındaki en hızlı yüzme tekniğidir.Çünkü; değişen kol çekme ve bacak vuruşları ilerlemeyi sağlar. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır.
Serbest yüzme ilkel yüzmenin binlerce yıl sonra gelişimiyle ortaya çıkmıştır ve sürünme tarzında bir yüzme şeklidir. Bu teknikle ilgili birkaç püf noktası vermek gerekirse,
Kulaç atarken: kolun suya girişi,
a- Başın ilerisinde, alın orta hizasında yani vücut orta hattında olmalıdır.
b- Kolun suya girişi ilk önce parmaklardan başlamalı ve kollar suya mümkün olan en uzak noktadan suya girmeli ve suyu kuvvetlice kalça hizasına kadar çekmelidir.
c-Kulaç atarken omzun hafifçe dönmesi nefes alma ve güçlü kol çekiş hareketlerini kolaylaştırır.
Ayak vuruşu yaparken: Ayak vuruşlarında bacaklar bir bütün olarak yani kalçadan hareket ettirilmeli, yalnız alt bacak değil üst bacak da harekete katılmalıdır. Dizler fazla bükülmemelidir. Bacak hareketleri zikliktir (düzenli tempolu).
Ayak vuruşları değişik şekillerde uygulanabilir. Ancak en ideal olanı: Her bir kol çekişine karşılık 6 ayak vuruşudur.
Nefeslenme: Yüzmenin en önemli noktası nefes koordinasyonudur aslında..
Baş, saç bitimine kadar yani boneli bölge hariç suyun içindedir. Gözler ileri bakar. Su içinde idareli olarak ve sürekli nefes verilir. Sıra nefes tazelemeye geldiğinde ise; mümkün olan en kısa sürede nefes almak için, başın omuz hizasında yeteri kadar çıkarılması gerekmektedir. Nefes alırken baş omuz hizasında çevrilmeli (sadece ağzın sudan çıkmasına yetecek kadar çevrilmeli)dir. Nefes ağızdan alınmalı, hem ağızdan hem de burundan yavaş yavaş verilmelidir .Nefes alma; yalnız sağdan –yalnız soldan veya her iki taraftan yapılabilir.Her iki taraftan nefes alma vücut pozisyonun korunmasını ve yarışlarda her iki yandaki rakibi kolayca görebilmek için avantaj sağlar. Tek taraflı nefes almanın da herhangi olumsuz bir etkisi yoktur.
Nefes almak için ağzın suyun dışına çıkması ve başın yana dönmesi gerekir. Fakat bunu yaparken başın vücudun aerodinamik dengesini bozmaması için başın herhangi bir ilave hareket yapması önlenmelidir. Nefes alma kollardan birinin çekişe başlayacağı ve nefes alma tarafındaki kolun dirseğinin başlangıç durumuna geçişe başlamak üzere olduğu zaman yapılır.
Sevgi ve sporla kalın…