Özdilek

Güncel

Şerit ve ışık ihlali yapana ehliyet yok

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Sürücü Kursları Yönetmeliği Taslağı tamamlandı.

27 Mart 2013 Saat: 20:32
Şerit ve ışık ihlali yapana ehliyet yok
Şerit ve ışık ihlali yapana ehliyet yok
Yeni taslağa göre, direksiyon eğitimine ağırlık verilecek. Kurslarda verilmesi zorunlu direksiyon eğitimi 12 saat olacak ve Bakanlık tarafından sürücü kurslarının bilgilerinin işlendiği modül üzerinden denetlenecek. Adaylara, direksiyon sınavında kaygan, yağmurlu ve normal yolda sürüş sınavları yapılacak. Emniyet kemeri, hız ve şerit ihlali gibi hataları yapan sürücü adayları direksiyon sınavında başarısız sayılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı’nı hazırladı. Sürücü kurslarında sıkça tartışılan direksiyon eğitimleri konusunda önemli düzenlemeler yapıldı. Taslak'ta, Direksiyon Eğitimi Dersi Sınav Değerlendirme Formu, Avrupa Birliği (AB) normlarına göre yeniden düzenlendi. Sınav esnasında değerlendirilecek konular ikiye ayrıldı. Birinci bölümde, adayların değerlendirileceği 20 kural belirlendi. Aralarında emniyet kemerinin takılması, ayna ve koltuk ayarlarının kontrolü, kontrolsüz ve sinyal vermeden çıkış yapılması, şerit izleme ve değiştirme, hız, takip mesafesi, direksiyon hakimiyeti, eğimli yolda araç durdurma ve aracı geri viteste kullanma, araçların arasına park etme başta olmak üzere, belirlenen 20 kuraldan birini hatalı yapan aday sınavda başarısız sayılacak. İkinci bölümde ise kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme, durma, duraklama, indirme, yaya okul ve hemzemin geçitlerden geçme, çocuk, engelli, yaşlı ve bisikletli geçiş hakkı, geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlara geçiş izni verme, çevreye duyarlı (korna, gürültü) gibi 7 kural belirlendi. Bu kurallardan herhangi birini iki kez hatalı yapan adayın sınavı başarısız sayılacak.

ADAYIN SÜRÜCÜ OLAMAYACAĞINA KANAAT GETİRİLMESİ HALİNDE SINAVA SON VERİLECEK

Direksiyon sınavında başarısız olan kursiyerler, istemeleri hâlinde ilan edilen kurs ücretini ödemek kaydıyla yeniden eğitim alabilecek. Dört dönemi tamamladıktan sonra başarılı olamayanlar, bir defaya mahsus olmak üzere mazeret sınavına girebilecek. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, istemesi hâlinde aynı kurumda ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebilecek.

Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilecek. Uygulamalı sınavlar akan trafikte yapılacak. Direksiyon eğitimi dersi sınavı, akan trafik içinde belirlenmiş olan güzergâhta 08.00 ile 18.00 saatleri arasında icra edilecek. Teorik derslerin sınavında başarısız olan kursiyerler, direksiyon eğitimi dersinin sınavına giremeyecek. Her kursiyerin direksiyon eğitimi sınav süresi 30 dakikadan az olamayacak. Ancak, sürücü adayının araç kullanmada yetersiz olması ve sürücü olamayacağına kanaat getirilmesi hâlinde sınava son verilecek. Aracı, kurumun usta öğreticisi sınavın başlama yerine getirecek. Her kursiyerin direksiyon eğitimi dersi sınavından sonra 10 dakika ara verilecek. Değerlendirme formuna sonuçlar, tükenmez veya dolmakalemle yazılacak. Akan trafikte başlatılacak sınavda kursiyerlerden sırasıyla şu uygulamaları yapması istenecek; "Aracı çalıştırır ve hareket ettirir. Sınavın yapıldığı güzergahta aracın cinsi ve yol için belirlenen azami hız sınırına ulaşılır. Araçlar arasına park eder. Çıkış eğimli yolda, aracı durdurup yeniden ileri doğru hareket ettirir. Uygun yolda, aracı asgari 25 metre geri viteste kullanır. Işıklı kavşakta sağa ve sola dönüşler yapar. Aracın silecek, ışık ve havalandırma gibi kumanda düğmelerini kullanır. Güzergahta dönel kavşak bulunması hâlinde, dönel kavşakta dönüş yapar."

ZORUNLU DİREKSİYON EĞİTİMİ 12 SAAT OLACAK

Sürücü adaylarına teorik olarak; Trafik ve Çevre Bilgisi Dersi 16, İlkyardım Dersi 8, Araç Tekniği Bilgisi Dersi 6 saat verilecek. Sertifika sınıflarına göre kursiyerlere akan trafikte eğitim alacak düzeye ulaşana kadar direksiyon eğitim alanında veya simülatör üzerinde eğitim verilecek. Akan trafikte eğitim alacak düzeye gelen kursiyerlerin direksiyon eğitimi ders süreleri şu şekilde olacak: "A1 ve A2 sınıfı sertifikalar için 10 saat, B sınıfı sertifikalar için 12 saat, C ve E sınıfı sertifikalar için 25 saat, D sınıfı sertifikalar için 30 saat, F sınıfı sertifikalar için 10 saat, H (motosiklet) sınıfı sertifikalar için 10 saat, H (otomobil) sınıfı sertifikalar için 12 saat, B, C ve E sınıfı sertifikası bulunanlardan, römorklu araç kullanma sertifikası almak isteyenlerin göreceği Römorklu Araç Kullanma Eğitimi Dersi 5 saat"

Direksiyon eğitimi sonunda kendini yeterli görmeyen kursiyerlerin talep etmesi ve ilan edilen kurs ücreti üzerinden ödeme yapılması hâlinde, gerekli beceriler kazandırılana kadar akan trafik içerisinde direksiyon eğitimi verilecek.

BİR HATA YAPILDIĞI ZAMAN SINAVIN BAŞARISIZ SAYILACAĞI KURALLAR

- Emniyet kemerini takmıyor, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmiyor.

- Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor.

- Emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor.

- Yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlayamıyor.

- Kontrolsüz ve sinyal vermeden çıkış yapıyor.

- Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymuyor.

- Hız kurallarına uymuyor.

- Takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlayamıyor.

- Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor.

- Kavşak yaklaşımında ve kavşaklarda kurallara uygun davranış sergilemiyor.

- Dönüşlerde (sağa-sola) dönüş kurallarına ve işaretlerine uymuyor, dönüş öncesinde sinyal vermiyor.

- Trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmiyor, trafiğin polis tarafından yönlendirildiği durumlarda yönlendirmelere uymuyor.

- Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanıyor.

- Araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemiyor

- Vites değiştirme becerisi ve vites değiştirmede araç kontrolü zayıf.

- Direksiyon hâkimiyeti zayıf.

- Araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı bulundu.

- Eğimli yolda aracı durdurma ve kaldırma becerisi yetersiz.

- Aracı geri viteste kullanma kurallarına uymuyor.

- Araçların arasına park etme kurallarına uymuyor.

İKİ HATA YAPILDIĞI ZAMAN SINAVIN BAŞARISIZ SAYILACAĞI KURALLAR

- Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor.

- Işık, ısıtma ve havalandırma sistemlerine ait kumanda yerlerini bilmiyor ve kullanamıyor. - Yakıt, yağ, şarj ve hararet göstergelerini ve anlamlarını bilmiyor.

- Durma, duraklama, indirme ve park etme kurallarına uymuyor.

- Yaya, okul ve hemzemin geçitlerinde geçiş kurallarına uymuyor.

- Diğer yol kullanıcılarına (çocuk, yaşlı, engelli ve bisikletli) geçiş hakkı vermiyor.

- Geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan araçlara geçiş izni vermiyor.

- Çevreye duyarlı (korna-gürültü) ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde araç kullanamıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat