Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele tarihimizin en önemli yapraklarından biri olan Servetiye Köyü’nde hayata geçireceği tarihi müze binasında inşa çalışmaları devam ediyor. Kaba inşaatının bitmek üzere olduğu müze binasında, köyün kendine has yöresel araçları ile Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan savaş aletleri sergilenecek. Tarihi bina ayrıca Köy Konağı olarak da hizmet verecek.
TARİHE IŞIK TUTACAK
Büyükşehir Belediyesi, Milli Mücadele sırasında bir avuç Servetiyelinin 15 ay boyunca işgal kuvvetlerine direnmesi ve geri püskürtmesi ile tarihe altın harflerle yazıldığı Servetiye Köyü’nde tarihi müze yapıyor. Servetiye tarihini ve köy kültürünü gelecek nesillere yansıtacak tarihi bina için çalışmalar sürüyor. Zemin üzerine 1 kat olarak inşa edilecek olan müze aynı zamanda köy konağı olarak da kullanılacak. Müzede köyün kendine has yöresel araçları ile Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan tüfekler, kamalar gibi savaş aletleri sergilenecek.
KABA İNŞAATI BİTTİ GİBİ
Kaba inşaatın büyük bölümünün tamamlandığı müze binası muhtarlık binasının bulunduğu 272 metrekare alan üzerine kurulacak. 102 metrekare zemin üzerine çıkılacak 105 metrekare 1. kat şeklindeki yapı 207 metrekare kullanım alanına sahip olacak. Yapının zemin katında müze, sergi birimleri ve konuk odası yer alacak. Birinci katta ise köy konağın ait birimler, muhtar odası ve çok amaçlı toplantı odası bulunacak.
ÖZGÜN DOKUYA UYGUN
Müzenin inşaat sistemi betonarme karkas sistem şeklinde yapılacak. Müze köyün özgün dokusuna uyum sağlaması amacıyla Servetiye Köy evlerinin dış cephelerine benzer bir biçimde imal edilecek. Bu çalışma için zemin kat dış cephe kaplaması olarak kayrak taşı, 1. katta ise ahşap yalı baskı kaplama gerçekleştirilecek. Müzede ahşap payandalar, ahşap söveler ve giyotin pencereler göze çarpacak.