Özdilek

Güncel

“Şiddete, tacize ve tecavüze hayır”

İzmitli anneler ve kadınlar STK’larla birlikte özellikle çocuk istismarına dikkat çekti

23 Şubat 2018 Saat: 16:50
“Şiddete, tacize ve tecavüze hayır”
“Şiddete, tacize ve tecavüze hayır”

Ülkemizde som dönemlerde ardı ardına yaşanan çocuk istismarı, taciz ve tecavüz olayları ve hayvan tecavüzleri kadınları çileden çıkardı. İzmit’te bir çok dernek ve STK’lar konunun vahametine dikkat çekmek için Sabri Yalım Parkı’nda bir araya gelirken, protesto eylemine CHP Kocaeli İl Başkanı Cengiz Sarıbay, il ve İzmit İlçe Kadın Kolları Başkan ve yöneticileri, DSP İzmit İlçe Başkanı Hülya Yıldırım ve yönetimi, TEMA Vakfı Kocaeli Şube Başkanı Nermin Tol, Türk Ocağı Kocaeli Şube Başkanı Yücel Alpay Demir ve çok sayıda kadın katıldı. 

Açıklamayı hande kaya yaptı

Şiddete, tacize ve tecavüze hayır diyen anneler, kadınlar ve STK’lar adına basın açıklamasını Kocaeli Anneleri Derneği Başkanı Hande Kaya yaptı. Kaya açıklamasında şunlara yer verdi: “Bugün burada çocuk tecavüzlerinin ya da tacizin olağan bir vaka olduğu algısının kaldırılması için, işlenen tüm suçların en ağır şekilde cezalandırılacağı bilincinin yerleştirilmesi için artık gelinen şu noktada şiddet ve tacize hiçbir şekilde bahane üretilmemesi için buradayız.

Çünkü bu kişiler şiddetin, tecavüzün ve tacizin bir karşılığı, bir yaptırımı yeterince olmayacağını düşünüyor ve kendini frenleme zorunluluğu hissetmiyor, daha önceki davranışların yaptırımsız kalması bir sonraki davranışa zemin hazırlıyor.

Tecavüz belki de bu kişilerin yaptığı son aşamadır

Bundan önce kişinin pek çok defa sözle ya da başka şekillerde tacizde bulunduğunu, Bu davranışların cezasız kalması ile kişilerin cesaretlendiğini, Şiddet ve tecavüz her yaptırımsız kaldığında dozajı artan bir döngü bir kanı olarak tekrar tekrar karşımıza çıkıyor. Cezasızlık algısının ortadan kaldırılması, yasalarda yapılacak yeni düzenlemeler ile mutlaka en ağır şekilde cezalandırılacağı ve sadece hapse atmak şeklinde değil toplumsal yaptırımların da devreye sokulacağını çok net biçimde bilmesi gerekir

Bunun için "şiddete hayır" derken bunun söylemde kalmaması ve artık şiddet ve tacize hiçbir şekilde bahane üretilmemesi şartının altını çiziyoruz. Şiddet ve cinsel tacizi; her olayla tekrar gündeme getirip sadece kanıksatan, spotları dayak yiyen tecavüz edilen çocuklar üzerine tutup, failleri de buzlayıp veren, en son yaşadığımız çocuk tacizinde yayın yasağı getiren, bir fotoroman havasıyla cinayet detaylarını normalleştiren bir uygulama ile azaltamayacağımız apaçık meydandadır.

“Yasal düzenkeme getirilmeli”

Ülkemizde, Fiziksel, cinsel veya sözlü şiddete maruz kalan çocukların bunu hak edip etmediğinin tartışılmasını istemiyoruz. Cinsel suçlarda verilecek cezanın indirilmesinde etkin rol oynayan "haksız tahrik indirimini" istemiyoruz. Çocuk gelin olgusuna göz yuman herkesin gerçek anlamda cezalandırılmasını istiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğini anlatan eğitim programlarının yapılmasını.

Kız çocuklarının eğitimlerini tamamlayabilmeleri için teşvik edici düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

Çocukların, onlara şiddet gösteren, şiddeti öğreten, zarar verecek şekilde kullanan herkesten ve her şeyden korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu noktada cinsel taciz suçlarında cezanın ertelenmeyeceği ve paraya çevrilemeyeceğine dair yasal düzenleme getirilmesi gerektiği, bu suçlar yüz kızartıcı suçlar kapsamında alınarak, kişinin memuriyete girmesine engel kabul edilmesi gibi ve affa dahi uğrasa işe alınmamaları gibi etkin uygulamalar ile önlem alınmasını talep ediyoruz. Biz sivil toplum kuruluşları olarak halkın da bu konudaki beklentilerini dile getirmek üzere bir araya geldik. Çocuk, kadın, hayvan taciz, tecavüz, şiddet vakalarında verilebilecek en ağır cezaların verilmesini istiyoruz. Yapılacak yasal düzenlemelerle cezaların ağırlaştırılmasının arkasındayız ve bunu talep ediyoruz”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat