Ekonomi

Sigortacılar, Acentelerimize sahip çıkalım

Sigortacılık Sektörü Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nda sigortacılar tek görüşte birleşti: Poliçe acenteden alınır. Acentelerimize sahip çıkalım oldu.

14 Mayıs 2019 Saat: 23:36
Sigortacılar, Acentelerimize sahip çıkalım
Sigortacılar, Acentelerimize sahip çıkalım

Sigortacılar, Acentelerimize sahip çıkalım

Sigortacılık Sektörü Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nda sigortacılar tek görüşte birleşti: Poliçe acenteden alınır. Acentelerimize sahip çıkalım oldu.

Sigortacılar, Acentelerimize sahip çıkalım

KOTO tarafından, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut ve TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in katılımlarıyla düzenlenen

‘Sigortacılık Sektörü Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nda sigortacılar tek görüşte birleşti: Poliçe acenteden alınır. Acentelerimize sahip çıkalım

 

Başta Kocaeli olmak üzere, bölge ve ülke ekonomisine can veren iş kollarının ortak sorun ve çözüm önerilerinin görüşülmesi, geleceklerinin planlanması amacıyla istişare toplantıları düzenleyen Kocaeli Ticaret Odası, sigorta sektörünün tüm dinamiklerini ‘Sigortacılık Sektörü Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nda bir araya getirdi. Sigortacılık sektörüne dair, tabandan- tavana tüm tarafların hazır bulunduğu genişletilmiş istişare toplantısında, geleceğe dair önemli adımlar atıldı.

Gebze TO, KOSAD işbirliğinde

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut’un, Sigorta Acenteleri Grubu’nun yer aldığı KOTO 22. Meslek Komitesi Başkanı Olcay İlter, Meclis Üyeleri; Nazan Topdemir Bülbül, Medet Aydın, Komite Başkan Yardımcısı Nurgül Moldur, Komite Üyeleri; Cem Serhat Dayanç ve Önder Dükmen ile birlikte ev sahipliği yaptığı programa; Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı, TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez, TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, MAHER Holding Genel Müdürü Ahmet Yaşar, MAHER Holding CEO’su Levent Uluçeçen, TOBB Sigorta Acenteleri İcra komitesi Üyeleri; Osman İnandıoğlu, Mehmet Özgür Yılmaz, Yener Koçer, Ayhan Gençal, Süleyman Özer, TOBB Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi Başkanı Yavuz Özçağın, Gebze Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Sedat Mican, Körfez Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Gülcan, Yalova İl Delegesi Seyfullah Doğru, Sakarya İl Delegeleri; Özgür Kaya, Alaattin Paşakaba, Bolu İl Delegeleri; Vedat Aykanat, Mehmet Hıracoğlu, Kocaeli İl Delegeleri; Neriman Irmak, Esma Bektaş, Yakup Çavuşoğlu, Adnan Bilen, Mehmet Özgür Er, Cemal Türengül, Kocaeli Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Bülent Yılmaz ve çok sayıda acente yetkilisi katıldı. Sigortacılık Sektörü Genişletilmiş İstişare Toplantısı’nda Gebze Ticaret Odası ile Kocaeli Sigorta Acenteleri Derneği işbirlikçi olarak yer aldı.

Sigortacılık sektörünün sıkıntıları

Toplantı, KOTO Başkanı Bulut’un, sigortacı konuklarına hitaben yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Sigortacılık sektörünün, ülke ekonomileri üzerindeki etkisine ve önemine vurgu yapan Başkan Bulut, “Bildiğiniz üzere modern dünyada ekonomiyi büyütmenin, ticareti arttırmanın temel unsuru sigorta sistemidir. Ekonomiler büyüdükçe, güçlü sigorta sistemine olan ihtiyaç da artar. Hatta sigortacılık sektörünün büyümesi, ekonomik büyümenin önünde olmak zorundadır. Çünkü ticaret risk demektir. Risk olmadan kazanç olmaz. Ekonomiler büyüdükçe, rakamlar büyüdükçe de risk alma kabiliyeti azalır. Bu riski azaltacak olan sigorta sisteminin de hızla büyümesi gerekir” dedi.

Bulut: sigorta acentelerinin geleceğini

birlik ve beraberliğimiz belirleyecek

Sigortacılık sektörünün, ülke ekonomisiyle paralel olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Başkan Bulut, “Malumunuz ülke ekonomisi zor bir dönemden geçiyor. Sigortacılık sektörü de aynı doğrultuda sıkıntılar yaşıyor. 16 bine yaklaşan sayısıyla sektörün önemli oyuncusu olan acenteler, özellikle son yıllarda pazar kaybı, gelir yetersizliği, düşük komisyon, haksız rekabet, ölçek, teknoloji gibi birçok konuda sorunlar yaşıyor. Sorunların giderilmesi amacıyla TOBB, SAİK ve illerde birliklerimiz kanalı ile girişimlerde bulunuyoruz. Üst kurumlar nezdinde gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte diğer önemli husus acenteler olarak tek bir ses olabilmemizdir. Sigorta acentelerinin geleceğini dayanışmamız, birlik ve beraberliğimiz belirleyecektir. Sektörün sürdürülebilir olması ve büyük firmalar karşısında ayakta kalması için dayanışma zaruridir.  Bu nedenle 16 bini aşan sigorta acentesinin birlik ve beraberlik içerisinde etkin bir çalışma yapısına sahip olması önem arz etmektedir” ifadelerine yer verdi.

OUİCK Sigorta: sigortacılara her zaman güvendik

MAHER Holding CEO’su Levent Uluçeçen, Ouick Sigorta ve hizmetleri hakkında bilgi vererek, “Grubumunuz 2017 yılında sigortacılığa başladı ancak 2. yılında ikinci bir şirket aldık. Enerji ve sigortacılıkta vizyon oluşturmaya çalışıyoruz. Ouick Sigorta olarak, sektöre dair farklı yaklaşımlarımız var. Son yıllarda yapılan uygulamalarda hep acentelerin yanında yer aldık. Hazinenin çıkardığı yeni ürünlerin ilk olarak satışına biz başladık. Bankaların Kefalet Sigortası yapması nedeniyle, acentelerin gelirleri ciddi anlamda düştü. Ödediğiniz komisyonlarda bunu görüyoruz. Kefalet Sigortasıyla birlikte, Bankaların elinden sigortacılığı yavaş yavaş alalım. Kefalet sigortasına girdiğiniz anda diğer ürünleri de alabiliyorsunuz. Bunu başarabiliriz. Bizim grubumuz sigortacılara her zaman güvenen bir grup” dedi.

Sigortacılık düzenleme ve

denetleme kurulu (sddk) kuruluyor

TOBB Sigortacılık Müdürü Mevlüt Söylemez’in moderatörlüğünü yaptığı programda, Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı ve TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, Söylemez ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Hazine Müsteşar Yardımcısı Genç, kurulması planlanan Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kapsamı ve faydaları üzerine açıklama yaparak, “Bu sigortacılık sektörü adına çok önemli bir adım. Dünyada finans sektörüyle ilgili düzenleyici ve denetleyici kurumlar; sermaye, bankacılık ve sigortacılık olmak üzere 3 başlık altında ayrılmış bulunuyor. Bizde bankacılık ve sermaye var ama sigortacılık Hazine’nin içinde iki ayrı birim olarak yürütülüyor. Bu ayrılma, gecikmiş bir iş. Kurulum çalışmaları devam ediyor. Umarız en kısa sürede icraya gider.

SDDK’nın faydaları

Bunun faydası ne olacak? Hazine’nin odak noktası genel ekonomi olduğu için, sigortacılığa odaklanılamıyor. Ama bu şekilde işi gücü sigortacılık olan yeteri kadar personeli olan bir kurum ortaya çıkacak. Problemler daha geniş çerçeveli çözecek. Daha kolektif bir yönetim anlayışı benimsenecek. Bütün kararlar ve stratejinin çerçevesi ortak akılla belirlenecek. Bütün önemli kararlar, kurul kararı olacak. Personel yetersizliği, bütçe sorunu olmayacak. Daha fazla imkanları olacak” dedi.  

En önemli fırsat: sigortacılık

sektöründeki büyüme potansiyeli

Hazine Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı, sektörün büyümesinde acentelerin çok önemli rol oynadığına vurgu yaparak, “Sigortacılık sektörü ekonomik gelişmeye paralel olarak seyir izlemekte. Ekonominin daraldığında sigortacılık sektörünün de daraldığını gözlemekteyiz. Sektörde büyüme nasıl sağlanır? Bunun için acentelik sistemini incelememiz lazım. Acentelerin güçlü yönlerinde ciddi kalemler var. Mevcut pazarın belli branşlar haricindeki hakimi acenteler. Acentelerin ciddi mesleki deneyimi var. Profesyonellik bakımından bu işin en uzman kadrosu acentelerdir. Bu güçlü yönleri desteklemek gerekir. Karşımıza bazı fırsatlar çıkıyor. Bu da sektördeki büyüme potansiyeli. Sigortacılık bilinci ülkemizde yıllardan bu yana artıyor. Bu çok önemli bir imkan. Bizim bu potansiyeli harekete geçirmemiz lazım. Acenteler mevcut deneyimlerini kullanarak müşteri odaklı yaklaşımla hareket etmeleri, Pazar paylarını daha da artırmalıdır.

‘Acenteler dijital dönüşüme ayak uydurmalı

Acentelerin doğru bir satış ve bilgilendirmeyle portföylerine başka alanları da dahil ederek büyümelidir. Acentelerin karşılaştığı sıkıntılar var. Operasyon maliyeti yüksek. Gelir kalemleri sadece komisyonlar ve belli şartlara bağlanmış ek komisyonlar. Şimdi böyle bir yük var karşımızda. Bir de yaşadığımız bir dijital dönüşüm var. Şu anda acenteler açısından en büyük husus dijital dönüşümdür. Acentelerin bu dönüşüme ayak uydurması lazım. Acentelerin bu dönüşüme teşvik edilmesi gerekir. Acentelik yapıları içerisinde kurumsal yapıyı güçlendirici adımları da konuşmamız lazım. Acentelere ilave görevler yükleyip, sadece sigorta faaliyetleri için düşünmeyip hem sigorta hem finans işlemlerini yürüteceği bir yapıya evirtmek de mümkün. Bütün bu hususları da etkin bir denetim altyapısıyla güçlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Acentelerin tam anlamıyla profesyonel olduğu bir ortam hayal ediyoruz.

Korkut: komisyonların artacağına

yönelik inancımızı koruyoruz

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, sigortacıların ve sahanın sorunlarına hakim olduklarını, göreve geldikleri günden bu yana bu sorunların çözümü için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Biz sorunlarımızı biliyoruz. Bizler de yaşıyoruz. 22 Nisan’da, trafik sigortası sıkıntısıyla görevi devralmış olduk. Ouick Sigorta ve birkaç sigortanın desteğiyle o dönemde müşteriye hizmet verdik. Çok sıkıntı çektik. Poliçe kesemiyorduk. Primler yüzde 40 civarında aşağıya çekildi. Komisyonlarımız yarı yarıya düştü. Trafik sigortalarının yüzde 93’ünü biz sigorta acenteleri üretiyoruz. Hepimizin bildiği üzere acenteler komisyonlarla yaşar. Komisyonlar yükselmeden bu işin üstesinden gelemeyeceğimizi biliyoruz. Ocak ayında herhangi bir zam yapılmadı. Ama olumlu düşüncemizi devam ettiriyoruz.

‘Çapraz satışla, alan açmalıyız

Acenteler sahipsiz değil. Bizler varız. Ve bize sahip çıkan Hazine var. Hepsine şükranlarımı sunuyorum. Ancak acentelere de söylemek istediğim çok önemli hususlar var. Hayat sadece trafikte geçmiyor. Trafiğin dışında çapraz satış yapmayı öğrenmek zorundayız. Biz poliçe satmıyoruz, ucuz olduğu için bizden satın alıyorlar. Kimse poliçe satmıyor. Bizim kaydımıza girmiş ne var ise; Tamamlayıcı Sağlık gibi sigortaları da satmak zorundayız. Bireysel emeklilik sigortasında tanesinde 4 TL kazanıyoruz diye satmıyoruz. Ama şikayet ettiğimiz birileri 4 TL için o mecraya giriyor ve sigortalının gerekli bilgilerini alarak, çapraz satışla o mecrada yürüyor. Biz sonra şikayet ediyoruz. Ben sahaya çıkmamız gerektiğini, trafiğin dışında da satacak çok ürünümüz olduğunu vurguluyor. Bu alanlara yoğunlaşmamız gerektiğini ifade ediyorum. Bankalardan ve diğer kanallardan gücümüz çok fazla. Poliçe acenteden alınır. En ucuz kanal acentelerdir. Gücümüzün farkında olalım. Acentelerimize ve geleceğimize sahip çıkalım. Çarpık şubeleşmeye karşıyız. İlgili düzenlemelerle acentelik mesleği öne çıkacak. Yeter ki gücümüzün farkında olalım” dedi.

‘Mevzuatı sadeleştirmemiz gerekiyor

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, sektörde 2. Nesil reformlar hayata geçirmek gerektiğini ifade ederek, detaylı bilgiler verdi. Sektörün 2. Nesil reformlarla, büyümeye daha müsait bir yapıya dönüştürülebileceğini ifade eden Genç, “Öncelikle mevcut mevzuatı sadeleştirmemiz gerekiyor. 2007’de ortada hiç mevzuat yokken, şimdi çok karmaşık bir hale geldi. Bu sadeleştirmeye 2013’te başlamıştık ama kesintiye uğradı. SDDK olursa mutlak suretle de uygulanacak.

‘Büyüme hedefli hareket etmeliyiz

Bu saatten sonra büyüme hedefli hareket etmeliyiz. Sigorta sektörünün artık daha hızlı büyümesi üzerine odaklanmalıyız. Sektör bir türlü istenen yere gelemiyor. Klasik denetim anlayışından çıkmamız gerekiyor. Bilgi işlem teknolojisi kullanılarak denetimin etkinleştirilmesi gerekiyor. Acenteyi güçlendirici, sigorta sektörünü bir bütün olarak güçlendirici uygulamalar hayata geçirmemiz gerekiyor. Bakanımız açıkladı, ‘Teminat Bulunamayan Riskler Havuzu’ kurulacak. Kurulunca nerde sorunlu alan varsa oraya gelecek. Nerede sigortaya ilişkin sorun varsa hepsi o havuza gönderilecek. Büyümeye büyük katkı sunacak. 2. Nesil reformlar çok kapsamlı şeyler. Bu çerçevede ilave zorunlu sigortalar da gelebilir. En önemli ayakları dağıtım kanalları düzenlemesi. Çok büyük önem arz ediyor.

Kooperatif stili sigortacılık

Kooperatifler şeklinde sigortacılık faaliyetleri gösterenler var. Oralarda da düzenleme yapmamız lazım. Yurt dışında küçük küçük sermayelerle insanların bir araya gelerek faaliyet gösterdiği, dayanışma yoluyla sigorta sektörüne girdiği çok örnekler var. Bugün dev şirketlerin örnekleri dayanışmayla başlamıştır. Küçük sermayelerle büyüyebilecekleri yapılara imkan veren bir düzenleme düşünülüyor. Büyüme sizlerin daha fazla istihdam üretme üzerine” ifadelerine yer verdi. Akabinde katılımcıların soruları yanıtlanarak iftar programına geçildi.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat