Yeni moda Torba yasalar devam ediyor. Torbadan ne çıkacak diye bekler olduk. Bu kez torbadan şirket kuruluşlarına ilişkin düzenlemeler çıktı
Yapılan değişiklikler şöyledir.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ulusal ve uluslararası yatırımların artırılması amacıyla genel olarak şirket kuruluşu işlemlerindeki maliyet ve sürenin azaltılması, ticari faaliyet işlemlerinin kolaylaştırılması, tapu kaydı işlemlerinin hızlandırılması, KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklikler yapılmıştır. Kanun'un şirketlere özellikle belirgin noktalarda yansımaları olacaktır.
Şirket kuruluşlarında neler değişti ?
Anonim ve limited şirketlerin ve kooperatiflerin kuruluşlarının ticaret sicil müdürlüğüne tescili sırasında, fiziki olarak tutalacak defterlerin açılış onayları şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret sicili müdürlükleri tarafından yerine getirilebilecektir. Ayrıca tacirlerin kullanacağı ticaret ünvanı ve kullanacağı imzaya ilişkin beyanlar, noter nezdinde düzenlenebilmesinin yanı sıra, ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin nezdinde de düzenlenebilecektir.
Kooperatifler için hangi kolaylıklar getirildi ?
Kooperatiflerin kuruluşlarında ana sözleşmedeki imzaların noterce onaylanması zorunluluğu kaldırıldı ve ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personel huzurunda onaylanabilmesi sağlandı. Böylece kooperatiflerin kuruluşlarında da anonim ve limited şirketlere sağlanan kolaylıklar getirilmiş oldu.
Ayrıca kooperatifi temsile yetkili kılınan kişilerin isimleri ve imzaları noterde onaylatılmasına gerek kalmaksızın kooperatif yönetim kurulu tarafından ticaret sicil müdürlüğüne bildirilebilecek.
Kooperatiflerin kuruluş, pay devirleri, birleşme, devir, bölünme, nevi değişiklikleri ve sermaye artırımı nedeniyle yapılacak işlemler 492 sayılı Harçlar Kanunu'nda belirtildiği şekilde harçlardan muaf tutuldu.
Yeni kurulacak şirketlerin Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri açılışı işlemleri nasıl olacak ?
Kuruluş sırasında, ilgili ticaret sicil müdürlüğü tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na gönderilecek bildirim ile, Sosyal Güvenlik Kurumu'na ayrı bir başvuru gerekmeksizin işyeri açılışları, kuruluş işlemleri ile birlikte gerçekleştirilebilecektir. Bu durumda ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenme zorunluluğu bulunmayacaktır. Mevcut uygulamada, şirketlerin kuruluş işleminin tamamlanması sonrasında, vergi dairesi açılışı tamamlanıyor ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na işyeri açılışı başvurusunda bulunulması gerekiyordu.
Düzenlemeler hangi tarihte yürürlüğe girecek ?
Kanun uyarınca defter açılışlarına dair düzenleme ve ticaret sicilinde yetkilendirilmiş personel huzurunda yapılabilecek işlemlere dair düzenlemeler 15 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir. Bahsi geçen diğer hükümler ise Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecektir.