Türkiye'nin Her Köşesinde Satranç Rüzgarı Esecek “Sokakta Satranç Var” Etkinliği Başlıyor
TSF Başkanı Gülkız Tulay:
“Herkesi Sokakta Satranç Oynamaya Davet Ediyorum”
Sokaklarda satranç oynamaya hazır mısınız? Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından organize edilen “Sokakta Satranç Var” etkinliği başlıyor. Türkiye’nin dört bir yanında satranç rüzgarı estirecek proje, 11-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. TSF'nin tüm ülkeyi satranç tutkusunda birleştirmeyi hedeflediği etkinlik, Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Gaziantep’e, Şanlıurfa’dan Çanakkale’ye 81 il, 913 ilçe ve köylerde açık havada satranç müsabakası yapma keyfi yaşatacak.
"Haydi satranç severler, sokaklarda şah mat mücadelesine" diyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, "Satranç Ülkesi Türkiye"de, satranç sevgisinin hızla büyüdüğünü kaydetti. Tulay, “Satranç sporu barış, centilmenlik, analiz, mücadele ve strateji demek. Dünyaya farklı pencerelerden baktıran bir bilgelik sporu. Sadece turnuvalar, şampiyonalar yetmez, bu sporu her an her yerde yapılan bir spora dönüştürüyoruz. 2015 yılında başlattığımız ‘Sokakta Satranç Var’ etkinliği ile her yıl Türkiye’nin dört bir yanında satrancı kapalı mekanlardan açık havaya taşıyoruz. Satranç sevdalılarını buluşturduğumuz bu etkinlik büyük ilgi görüyor ve çok keyifli görüntüler ortaya çıkıyor. Eğitim yılı öncesinde herkesi sokaklarda satranç oynamaya davet ediyorum” dedi.
Festival havasında geçecek
TSF tarafından 2015 yılından bu yana organize edilen “Sokakta Satranç Var” etkinliği ile satranç, parklara, meydanlara, plajlara, piknik alanlarına, bahçelere, dağlara, ormanlara, tarihi ve kültürel mekanlara taşınıyor. 7’den 70’e herkesin ilgisiyle karşılaşan etkinlik, geçtiğimiz yıllarda Nemrut Dağı’ndan, Aspendos’a, Akdamar’dan Konya Ovası’na, Efes Harabeleri’nden Balıklı Göl’e kadar renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye'yi satrançla buluşturacak projenin bu yıl da yoğun katılımla festival havasında gerçekleşmesi bekleniyor.
TSF'nin her şehirde farklı yer ve mekanda hayata geçireceği etkinliklere katılmak isteyenler, saat, mekan gibi detaylara TSF il temsilciliklerinin internet sayfalarından ulaşabilecek. Ayrıca satranç tutkunları bir hafta boyunca dilediği her yerde satranç oynayarak da projeyi destekleyebilecek. Satranç sevgisini yansıtan renkli görüntüler ve fotoğraflar, katılımcılar tarafından il, ilçe belirtilerek #sokaktasatrançvar etiketi ile Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarından paylaşılabilecek.
TSF HAKKINDA
Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) temel görevleri arasında satranç sporu ile ilgili etkinlikleri düzenlemek; Türkiye’yi uluslararası faaliyetlerde temsil etmek; müsabaka, kamp, çalışma ve diğer faaliyetleri yürütmek; uluslararası kurs, seminer, panel, sempozyum ve spor organizasyonları düzenlemek; uluslararası müsabakalara iştirak edecek milli takım sporcuları ile teknik kadroyu seçerek, seçilen takımların müsabakalara hazırlanmalarını ve katılmalarını sağlamak; başarılı sporcuların yetişmesi için gerekli tedbirleri almak ve ödüllendirmek yer almaktadır. 81 il ve 500’ü aşkın ilçede örgütlü TSF’ye kayıtlı 770 bin 153 lisanslı sporcu bulunurken, Türkiye lisanslı sporcu sayısı bakımından dünyanın üst sıralarında yer almaktadır. TSF bünyesinde ayrıca 1926 satranç kulübü, 185 eğitim merkezi, 82 bin 832 antrenör, 8 bin 496 hakem bulunmaktadır. Türkiye'de 11 Büyükusta (GM), 2 Kadın Büyükusta (WGM), 17 Uluslararası Usta (IM), 4 Kadın Uluslararası Usta (WIM), 57 Fide Ustası (FM), 9 Kadın Fide Ustası (WFM), 25 Usta Adayı (CM) ve 22 Kadın Usta Adayı (WCM) olmak üzere 147 unvanlı satranç sporcusu bulunmaktadır. Satranç sporunda Türkiye 2002-2017 döneminde 142 altın, 117 gümüş, 126 bronz olmak üzere toplam 385 madalya kazanmıştır. Türkiye, 1998-2016 döneminde 60 dolayında uluslararası satranç karşılaşması etkinliğine ev sahipliği yapmıştır. 2005 yılında MEB ile imzalanan protokolünün ardından satranç ilkokullarda seçmeli ders olmuş, müfredat içinde yer aldığı 2005-2014 yılları arasında okullarda yaklaşık 15 bin satranç sınıfı açılmış, 3 milyon öğrenci satrancı seçmiş ve 91 bin 500 adet satranç takımı dağıtılmıştır. TSF’nin 2005 yılından beri ana sponsoru Türkiye İş Bankası olup, 2007–2017 döneminde okullardaki “Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfı” sayısı 18 bin 181’e ulaşmıştır. TSF hakkında detaylı bilgiye http://www.tsf.org.tr/ internet adresinden ulaşılabilir.