Tarım kasabasından Sanayi devi bir bölgeye dönüşen Gebze’de son 30 yıl içinde o kadar önemli değişiklikler oldu ki, neredeyle bölgenin topografik haritası tamamen değişti, bölge bir gelişme erozyonuna uğradı…
Düne kadar İpek Yolu üzerinde, develi ticaret kervanlarının uğrak ve soluklanma yeri olan küçücük bir Anadolu kasabası Gebze, bugün 30 yıllık bir zaman periyodu ile tamamen değişik ve tanınmaz bir bölge haline gelmiş durumda. Nüfusu gündüz 1 milyona ulaşan ve günlük dışarıdan yaklaşık 10 binden fazla ağır taşıdın girip çıktığı Gebze Bölgesi özellikle trafiği ile her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal almış konumunda bulunuyor.
FABRİKALAR ÇOĞALINCA GÖÇ ARTTI, GÖÇ ARTINCA ŞEHİR DEĞİŞTİ
Gebze Bölgesi’nde 70’li yılların başlarında çok az sayıda fabrika göze çarparken, sırasıyla ilk önce Şişe Cam Fabrikası , Aslan Çimento fabrikasının ardından, 70’li yılların ardından süratle Çayırova ve Dilovası bölgesinde E-5 Karayolu kenarlarında mantar gibi fabrikaların çoğalması ile birlikte bölge Chrysler, Tezsan, Makine-Takım, Pimaş, ÇBS, Sarkuysan, Tever, Mann Filitre, AEG, Omsan, Bayer, OMO, İzocam, Basf Sümerbank gibi fabrikalara sahip oldu ve bu fabrikaların kurulup açılması bölgemizdeki nüfus potansiyelini, Anadolu’dan, Balkanlardan ve Kfkaslar’dan gelen göçlerle günümüzde neredeyse 5-10 katına çıkardı.
TARIM ARAZİLERİNİN YERİNE DE YENİ SANAYİ BÖLGELERİ KURULDU
Bugün Gebze’nin kuzeyinde yer alan 9 Adet Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ileTürkiye’nin sayılı OSB bölgelerinin arasında bulunan ve binlerce işçişe istihdam sağlayan Gebze’nin tarım yaşamı bitti, yerine ise uzak köylerde başlatılan organik sebze ve meyve üreten seracılık sanayisi yerini almış durumda. Kocaeli Haberci olarak Gebze’nin arka yüzünü sizler için gezdik dolaştık. Kimi yerde taşocaklarının ve mıcır ocakları firmalarının kazdıkları dev çukurlar bulunuyor, kimi yerinde ise fabrikalar arasında kalan ekin tarlalarında bazı insanlar halen hayvancılık ve ziraat yapmaya çabalıyor.
TAŞOCAKLARI OYULMUŞ DİŞ VE BÜYÜK KANYON GİBİ
Yine 70’li yıllarda sessizce başlayan taşocakları faaliyetleri ile bugün Gebze’nin genişleme imkanı da büyük ölçüde elinden alınmış durumda. Gebze’nin kuzey ve kuzey doğu bölgesinde yer alan kimisi durmuş kimisi halen faaliyette olan taşocaklarının indiği çukurlar adeta dev bir Nevada kanyonu halini almış Gebze’nin arka yüzü olarak ilk defa görenleri hayrete düşürecek kadar derin bir boyut haline gelmiş bulunmaktadır.
Şimdi Gebze çevresi sarılan sanayisi ve mevcut ürperten dev boyutu ile geleceğine hazırlanıyor. Bakalım Gebze’nin geleceği gerek yerel siyasetçiler, gerekse genel idareler tarafından nasıl tasarlanıp inşa edilecek, onu ise bekleyip hep birlikte göreceğiz.
YILMAZ IŞIK-GEBZE