Özdilek

Siyaset

SP Şöför Esnafının sorunları acil çözüm istedi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

   

     Saadet Partisi genel merkezi basın müşavirliğinden yapılan basın açıklamasında Şöförlerin sıkıntılarını dile getiriyor.   Basın açıklaması şöyle

Şoförlük mesleği artan sorunlar karşısında her geçen gün zorlaşıyor. Pahalı akaryakıt fiyatları ve yüksek vergi oranları şoför esnafının belini büküyor. Binlerce esnaf daha şimdiden kontak kapattı. Hayat pahalılığı ve maliyetlerin artması gibi nedenlere bir de pahalı parçalar ve vergi eklenince şoförler geçinmekte oldukça zorlanıyor. Artan akaryakıt fiyatları karşısında bazı esnaflar kaçak akaryakıta yönelmek zorunda kaldı. Bazıları da mazot yerine 10 numara yağ kullanıyor.

37 farklı belge isteniyor

Şoför esnafının sorunları bu kadarla bitmiyor. Güncellenerek yeni yürürlüğe giren 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında şoför esnafını ilgilendiren 37 farklı yetki belgesi bulunuyor. Yetki belge sayısı arttıkça, şoför esnafının maddi yükü de artıyor. Bu belgeler için esnaf yüksek oranda ücret ödemek zorunda bırakılıyor. Mesela nakliyecilik yapan küçük esnafın aracının değeri 7 ile 10 bin TL iken K1 belgesi almak için 15.705 TL ödemek zorunda. Kendi mütevazı kamyonuyla taşıma yapan bir taşımacının, bu belgeye sahip olması için yönetmelik gereği 25 ton taşıma kapasitesine çıkması ve yukarıda belirtilen meblağı karşılama ihtimali, özellikle günümüz ekonomik ortamında neredeyse imkansız.

Esnaf ucuz akaryakıt istiyor

Uzun yollara çıkan şoför esnafı her köşede durdurulup, evrak kontrollerine cevap vermek zorunda kalıyor. “Motorlu Taşıtlar Vergisi” borcunu geciktiren esnafın aracı bu kontrollerde yolda bağlanıyor. Yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi de ucuz akaryakıt konusunda ayrıcalık yapılmasından kaynaklanıyor. Bilindiği gibi karayolu taşımacılığı yapan esnaf avantajlı akaryakıt kullanamıyor. Karayolu taşımacılığı yapan şoför esnafı da tıpkı hava ve deniz yolu taşımacılığın da olduğu gibi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’siz akaryakıt kullanmak istiyor.

Tongüç: Şoför esnafına sahip çıkılmalı

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, şoför esnafının derinleşen ve her geçen gün artan sorunlarla boğuştuğunu belirterek “Ülkemizde karayolu taşımacılığında yaşanan sorunların öncelikli nedeni, siyasi iradenin yanlış kararlarıdır. Mevzuattan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle şoför esnafı çok büyük zorluklar yaşamaktadırlar. Bu sorunlar şoför esnafımızı ailelerine ekmek götüremez duruma getirmiştir. Ömrünü yollarda direksiyon başında bin bir güçlükle tek başına baş ederek geçirmeye çalışan şoför esnafımızın sorunları acil çözüm beklemektedir.” Diye konuştu.

“Şoförlere vergi indirimi yapılmalı”

Şoförlerin sorunlarının giderilmesi için bazı önerilerde bulunan Tongüç, “Şoför esnafına ucuz akaryakıt temin edilmeli, vergi indirimi mutlaka yapılmalıdır. Bu indirim hem sektörler arasındaki haksız rekabetin giderilmesi hem de yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle oldukça zor durumdaki nakliyeci esnafımızın sorunlarını büyük ölçüde giderecektir. Ayrıca şoför esnafından istenen onlarca belge en aza indirilmelidir.Belgesiz ve kaçak çalışanlara karşı caydırıcı önlemler alınmalıdır. Taksi dolmuş minibüs gibi araçlarda çalışan şoförler isteğe bağlı sigorta kapsamına dahil edilmelidir. Şoför meslek kuruluşlarının belediyeler bünyesinde oluşturulan (UKOME) Ulaşım Koordinasyon Kurulu’na katılması sağlanmalı ve mutlaka oy hakkı verilmelidir. Kamyon ve tırlarda istihap haddi üzerinde yük taşıma tamamen önlenmelidir. Bu hem kara yollarının tahrip edilmesini önler hem de firmalar arasındaki haksızlığının önüne geçer.” şeklinde konuştu.

Ortadoğuda’ki gelişmeler şoförleri de vurdu

Bu arada son aylarda Ortadoğu’da yaşanan olaylar uluslararası taşımacılığın zor günler geçirmesine neden oluyor. Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine yaptığı toplam yüzde 18’lik ihracat gerilemeye başlaması taşımacılık sektörünü dolayısıyla şoförleri de etkiliyor. Birçok şoförün işsiz kaldığı belirtiliyor. Türkiye İhracatçılar Meclis (TİM) verilerine göre 2011 yılının ilk 10 ayında Ürdün’e yapılan ihracat bir önceki yılın ilk 10 ayına göre 40 milyon dolar gerilerken, Kuveyt’e ilişkin söz konusu düşüş 120 milyon dolar civarında gerçekleşti. Suriye’ye yapılan ihracat ise 2010’un ilk 10 ayına göre 20 milyon dolar civarında düşüş gördü. Bu düşüşten ihracat yapan firmalar kadar şoförler de etkileniyor. Çoğu şoför söz konusu ülkelere gitmekten çekinirken, gidenler de hayati tehlike altında çalışıyor.

 

2012 bütçesinde 21 milyar TL. Bütçe açığı öngören ve 50 milyar TL. anapara faizi borcu ödeyecek olan AKP hükümetinin nakliyeci ve şoförlerin sorunlarına çözüm bulamayacağı açıktır.

Saadet iktidarında;

-Karayolu taşımacılığı yapan şoförlere ÖTV’ siz akaryakıt kullanımı sağlanacak,

-Belgeler için istenen tonaj ile alınacak harçlar taraflarla yapılacak mutabakata göre uygun bir

Seviyeye indirilecek,

-Şoför esnafının isteğe bağlı sigortalı olmaları sağlanacak,

-D-8 harekete geçirilerek, İslam ülkeleri ile ticaret atağına geçilecek ve işbirliği artırılacaktır.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat