Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN
Prof.Dr.Yavuz TAŞKIRAN

Spor: Okulda mı, kulüpte mi?

Bu soruya yüz yıldan bu yana doğru cevaplar bulunamıyor.

8 Mayıs 2016 Saat: 22:10
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu yazı 1.370 kez okunmuştur

Kulüpte yapılır, orada mücadele edenler arasından milli sporcular seçiliyor, milli takımlar kuruluyor ve bu ekipler ülkelerinin uluslararası arenalarda temsi edilmesini sağlıyor diyenlerin sayısı çok fazla. Öte yandan, okullarda sporla buluşan çocuklar kulüpler tarafından keşfediliyor, alt yapılarda yetiştiriliyor ve daha sonra profesyonelleşiyorlar diyenler de var.

 

Tartışmayı sonlandıracak sihirli sözcükler “okul” ve “çocuk” şeklinde sıralanmaktadır. Birçok ülkede sporla okulda tanışılmaktadır. Okul sporları geleceğin yıldızlarının şekillenmesinin birinci adımı olmaktadır.

 

Okullardaki beden eğitimi dersleri, dersler esnasındaki eğitsel ve spor oyunları o yaş dönemlerinde en çok sevilen hareketler içerisinde yer almaktadır. Okulda sporla tanışan çocuklar ömür boyu hareketli olmak istemektedirler. Günlük egzersizleri yapmak için her şansı değerlendirmektedirler.

 

İleriki yaşamlarında profesyonel düzeyde spor yapamasalar bile hareket etmeyi benimsemiş bir nesil olarak spor kültürü yüksek insanlar olarak toplum içinde yer almaktadırlar. Günümüz şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin çoğu egzersiz yapmakta, güne daha sağlıklı ve zinde girmeyi ön planda tutmaktadır. Egzersiz derken lütfen herkes şunu anlamasın: Egzersiz demek yüzlerce kilonun altına girmek değildir! Ağırlık kaldırmak yüzlerce egzersiz arasından birkaç seçenektir...

 

Hafif şiddete koşular, basit esneklik alıştırmaları, küçük sıçramalar, germe cimnastiği (Stretching), sabit hızda uzun süreli koşular (45 dk.), aralıklı küçük sıçramalar, merdiven çıkmalar, ip atlamalar, sıçrayarak ayak değiştirmeler, sağlık topları ile paslaşmalar (Ağırlığı 2 kilogramı geçmemeli) gibi yüzlerce basit egzersiz seçilir ve bunların içinden bir kaç tanesi bir çalışma esnasında gerçekleştirilir.

 

Hafta içinde kaç defa yapmalıyız sorusuna başlangıç için 3 kez demek doğru olacaktır. Her bir çalışmada süremiz en az 50 dk civarında olmalıdır. Tempo çok yüksek değil, hafiften biraz hızlı ama kalbimizi çok yormayacak şekilde olmalıdır.

 

Günümüzde egzersizi “Tıp” olarak tanımlıyorlar. Birçok araştırmacı ve uzman, düzenli egzersizlerin sağlık üzerine özellikle kalp sağlığı üzerine çok olumlu etkileri olduğunu açıklamaktadırlar. Tıp, bizim gibi ülkelerde sağlığımızda sorunlar belirmeye başladığında gidilen kurumlar olmaktadır. Asıl iş koruyu hekimlik ve egzersiz dünyasını keşfetmekte gizlidir.

 

İşte, bu aşamaları çok fazla tartışmamak için spora erken başlamalı ve okulda spor mutlaka yer almalıdır. Öğrenciliğinde spor yapanlarımızın büyük bölümü derslerinde yüksek başarı grafiği göstermektedirler. Sanılanın aksine spor yapanlar derslerinde başarısız değillerdir.

 

Sporda başarılı olanlar devam etmekte oldukları eğitim kurumlarından burs alabilmektedirler. Bugün milli olup yüksek öğrenimine devam eden sporcular ayda en az 1000 Türk Lirası almaktadırlar. Bu büyük bir fırsat ve destektir. Bunun varlığı henüz bilinmemektedir ama giderek yaygınlaşacaktır. Unutmayalım en az 10 kez milli sporcu olup, bir eğitim kurumundan mezun olan öğrencilerin atamaları çok kısa sürede yapılmaktadır.

 

Spor, sağlık için inanılmaz bir araç ama bir o kadar da sosyallik için harika bir yapıdır. Sporla uğraşanlar kendileri ile barışık yaşarlar, daha çabuk sosyalleşirler, sorunlara karşı çözüm yolları daha kısadır. Spor yapanlar kendi işlerinde ve ilişkilerinde pratiktirler. Her zaman pozitif davranmayı becerirler.

 

Tekrar başa dönersek, tüm yazdıklarımın ilk adımları okuldaki spordan geçmektedir. Beden Eğitimi Öğretmenlerimiz daha güçlü çalışsınlar, okul yöneticilerimiz spora lütfen daha sıcak baksınlar...

 

Aileler artık sporun yapıldığı okullara çocuklarını göndermek istiyorlar. Bu demektir ki, anne baba sporu yapmış ve sevmişse okulda sporun yolu açık demektir. Bugünün çocukları ve gençleri yarının anne babaları olacaklarına göre sporun eğiticileri ve yöneticilerine daha çok iş düşüyor gibi...

 

O zaman, lütfen daha çok çalışmaya devam edelim...

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Eğitim, hareketi sevmiyor!26 Ocak 2018 Saat: 17:59
Birkaç hafta önce bir araya geldiğimiz eğitim kökenli arkadaşlarla eğitimin birinci kademesi olan ilk dört yıl içindeki beden eğitimi derslerini konuştuk.
Her hoca değişikliği bir transferdir!17 Aralık 2017 Saat: 16:17
“Bu kadar sık hoca değişikliği aynı zamanda yeni bir transferdir “ diyen arkadaşlarımın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Spor bir karakter işidir8 Kasım 2017 Saat: 16:55
Sizi bugünlere getiren çalışmalarınız olabilir. Ama burada tutacak olan karakterinizdir. İşi bilmeden spora soyunmak, spor yapmak, seyirci olmak, taraftar olmak, kupa vermek o kadar kolay değildir.
Yetenek ve Antrenman31 Ekim 2017 Saat: 22:38
Sporda başarılı olmanın birçok yolu bulunur. Ama en önemlisi, o spor için yetenekli olunup olunmadığıdır.
Sporda mentoring…10 Ekim 2017 Saat: 22:38
Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat