Uzun seneler sonrasında sporcuların maçlara hazırlanmasında mentörlerin önemi ortaya çıktı.
Bu terim, mental’in ment’i; antrenörün ör’ü olarak bir araya gelmesi ile oluşmuş olabilir mi?
Sporcuların yalnızca fiziksel hazırlıkları değil, mental açıdan da farklı biçimlerde yönetilmesi gerekiyor. Her hafta sonu bir maçı olan sporcuların hafta içindeki antrenmanlarının yüklenme şiddetleri giderek artar. Aralarda uygun dinlenmeler yapılsa da bazen kondisyonel ya da teknik antrenmanlar sporcuları iyi düzeyde motive edemeyebilir. Oyuncuların doğru ve disipline edilmiş şekilde antrenman yapması sağlanamazsa bu defa psikolojk sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Bir takım oyunu olan futbolda çeşitli teknik adamların yanında birer mentör’ün yer alması artık kaçınılmaz olmuştur. Antrenörler teknik ve taktik konularında yoğun bir çaba göstermektedirler. Keza kondisyonel özelliklerin geliştirilmesi içinde benzer bir durum söz konusudur. Ancak performansı çok farklı biçimde etkileyen bazı psikolojik faktörlerin elimine edilmesi pek kolay olmamaktadır.
Maaşını zamanında alamayan, arkadaşları ile sorunlar yaşayan, bazı kondisyonel parametrelerde ciddi sıkıntılar yaşayan oyuncuların psikolojik dayanıklılıkları düşebilmektedir. Bunların normal düzeylere çıkabilmesi için mentörlere ihtiyaç vardır. Ancak küçük bir ayrıntıyı ilave etmek gerekir: Bu mentörlerin biraz da olsa sporla ilgili olmaları gerekir! Hatta bu ilgiyi spor yapmış olarak değiştirmek de gerekebilir. Çünkü, spor yapmış olan psikologlar ya da mentörler konulara daha hızlı yaklaşım getirebilirler.
Doğru ve düzenli antrenmanlar yanında kazanılmış maçlar olsa da arada sonucunu beğenmediklerimiz olabilir. Kazanmak kadar yenilgi ile biten maçların varlığı hep önümüzde bizi bekler. Kazanıldığında sevinebilen, kaybedildiğinde üzülen sporcuların her koşulda ileride daha başarılı olabilecekleri anlayışı yerleştirilmelidir. Kuşkusuz bu konu o kadar kolay ve kısa sürede çözülemez. Ama zamana yayılmış, bir plan dahilinde psikolojik desteklerin verileceği programların yapılması son derece önemlidir.
Kulüpler, her türlü teknik adamı bünyesinde bulundurmayı planlarken mümkünse bu sektörün uzmanlarını en azından part-time olarak görevlendirmelidir. Son yıllarda bu konuda çalışan ve oldukça başarılı olan mentörlerin varlığını biliyoruz. Hızlı karar verip uygulamaya geçmek, olası psikolojik sorunların minimize edilmesini sağlayabilir.
Sportif başarıların büyük bölümü küçük detaylarda gizlidir. Antrenman yalnızca teknik, taktik ve kondisyon değildir. Planlama, periyotlama önemlidir ancak; motive olamayan, konsantrasyon düzeyi düşük ve üstelik hırsı olmayan oyuncularla maç kazanmak mümkün değildir.
Yöneticilerimiz, konuya bir de bu açıdan bakmalıdırlar!