1923’ te Cumhuriyeti ilan etti, bir yıl sonra 1924’ te Paris Olimpiyatına katılmamızı sağladı.
“Favori Sporuydu Güreş…”
Hem güreşmeyi hem de seyretmeyi severdi. Çankaya’da beyaz çadır bezinden güreş minderi vardı.
Genç Türkiye Cumhuriyeti’ni olimpiyatlara dahil etmeyi başararak, futbol, güreş, atletizm, halter, eskrim ve bisiklet branşlarında dünya sahnesine çıkarıverdi. Hatta Kurtuluş Savaşı sırasına daha 1921 yılında, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ ne resmi başvuru yaptırmıştı.
Sahilde büyümedi, ömrü cephelerde geçti, dolayısıyla yüzme bilmiyordu. 50 yaşındayken Fransızca bir kitaptan “teorik yüzme bilgileri” ni okudu, Florya’da denize girerek uygulamayı başardı. Su üstünde kalmayı, kulaç atmayı kendi kendine öğrendi. Mayolu fotoğraflarının çekilmesini özellikle isterdi.
Kızlı –erkekli gençlerle birlikte yüzerken çekilmiş fotoğraflarının, kumsalda güneşlenirken çekilmiş fotoğraflarının gazetelerde yayınlanmasını özellikle isterdi. Yılda sadece üç beş gün orada kalmasına rağmen, Florya’ da çekilmiş fotoğrafları Dolmabahçe’de çekilmiş fotoğraflarının neredeyse üç katıdır. Bağnazlar tarafından baskı altında tutulan vatandaşları sayfiye alanlarına yönlendirmek için, plajlara teşvik etmek için bizzat örnek oluyordu.
Boğazda bile yüzerdi. Denizyolları fabrikasında özel olarak yaptırılan “deniz hamamı” vardı. Dört tarafı kapalı ve gezici iskeleydi, dubalar üzerinde duruyordu. Florya’ ya giremediği sıcak yaz günlerinde tekneyle çekilerek Dolmabahçe’nin rıhtımına bağlanıyordu.
Sofya’dayken buz pateni yapmayı öğrenmişti.
Golf’ ü diplomasi aracı olarak kullanırdı. İstanbul Golf Kulübü’ nün Maslak’taki 18 delikli sahasında yabancı diplomatlarla golf oynardı.
Futbolu, harp oyununda kullandı. 28 Temmuz 1922 de Mustafa Kemale bağlı ordu birlikleri futbol maçı yaparken, İngiliz ve Yunanlıların moral maçı sandığı bu maç aslında bir kamuflajdı. Tüm Türk komutanlar saha kenarına kurulan çadırda aslında Büyük Taarruz’ un planlarını yapıyorlardı…
Atçılığı teşvik için “Gazi Koşusu” geleneğini başlattı.
“At yarışları modern toplumlar için sosyal ihtiyaçtır” diyordu.
Kırkpınar yağlı güreşlerinin yapıldığı tarihi çayır Yunan işgali sebebiyle 1919-20-21-1922 yıllarında yapılamadı. Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla, Kırkpınar’ da kurtulmuş oldu.700 yıldır yaşatılan bu geleneğin devamını da Mustafa Kemal Atatürk’ e borçluyuz.
“Spor Bayramı” ilan eden ilk devlet adamıydı.
Dünyada Beden Eğitimi dersini zorunlu hale getiren ilk devlet adamıydı. Minnettarız…
Kaynak: “Mustafa Kemal”, Yılmaz Özdil
“Sevgi ve Sporla Kalın”