Spor

STEM’de sertifikaları vali ve eşi verdi

Kızlar için STEM Projesi”nin kapanış ve sertifika töreni Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

11 Ekim 2019 Saat: 18:50
STEM’de sertifikaları vali ve eşi verdi
STEM’de sertifikaları vali ve eşi verdi

STEM’de sertifikaları vali ve eşi verdi

Kızlar için STEM Projesi”nin kapanış ve sertifika töreni Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un  katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK)  bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından gerçekleştirilen “Kızlar için STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) Okulu Projesi”nin kapanış ve sertifika töreni Vali Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un  katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

 

TRYP By Wyndham Otelinde gerçekleştirilen programa Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy ve eşi Hülya Aksoy’un yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Özgül Özkan Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Başiskele Kaymakamı Atila Kantay,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Yümnü, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, UNESCO Türkiye  Milli Komisyonu yönetim kurulu üyesi ve  UNESCO Türkiye  Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi Başkanı Prof.Dr. Zeynep Karahan Uslu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, İçişleri Bakanlığı UNESCO Hukuk Müşaviri Özlem Bozkurt Gevrek, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Gülser Ustaoğlu, UNESCO Türkiye  Milli Komisyonu yönetim kurulu üyesi ve  UNESCO Türkiye  Milli Komisyonu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi Başkanı Prof.Dr. Zeynep Karahan Uslu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yaşar Çakmak’ın konuşmalarıyla devam etti.

 

Vali Hüseyin Aksoy’un yapmış olduğu konuşmalarında ise; “Değerli katılımcılar, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları gününde böylesine önemli ve anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yapmış olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ediyor, bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyorum. Dünya Kız Çocukları Günü münasebetiyle dün Kocaeli’nde bir başka etkinlik gerçekleştirdik. Bilim ve Cinsiyet eşitliği Avrupa Birliğinin 2030 sürdürülebilir kalkınma gündeminde Uluslararası kabul görmüş kalkınma hedeflerine ulaşmak için hayati bir öneme sahiptir. Küresel toplum kadınları ve kızları bilime teşvik etmek, son 15 yıldır bir çaba sarf etmesine rağmen günümüzde kadınlar ve kız çocukları hala erkeklere göre daha düşük seviyede bu alanlara dahil olmaktadır.

 

Kız Öğrencilerin Yaklaşık %30’u Yüksek Öğretim Hayatlarında STEM İle İlgili Alanları Seçmektedir

 

UNESCO 2014 – 2016 verilerine göre kız öğrencilerin yaklaşık %30’u yüksek öğretim hayatlarında STEM ile ilgili alanları seçmektedir. Dünyada kız öğrencilerin üniversitede en az kayıtlı olduğu alanlar sırasıyla; %3’lük pay ile bilgi teknolojileri, %5’lik pay ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik, %8’lik pay ile mühendislik, imalat ile inşaat  da %8’dir.

 

Geena Davis enstitüsü tarafından 2015 yılında yapılan “Sınır Tanımayan Cinsiyet Önyargıları Çalışması”  dünyada STEM alanında çalışan insanların sadece %12’sinin kadın olduğunu göstermektedir. Aynı raporda uzun süredir devam eden önyargıların da etkisiyle kızları ve kadınların bilimle ilgili alanlardan uzak kaldığını etkilediği belirtilmektedir..

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, bu girdilerden yola çıkarak kadınların ve kızların bilime katkı sağlaması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde kadınların güçlendirilmesi amacıyla 11 Şubat’ı Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları günü ilan etmiştir. Bu tarihten itibaren her yıl 11 Şubat bu tema ile anılmaktadır.

Değerli Katılımcılar,

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlıkları yürütülen STEM raporu çerçevesinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile yapılan görüşmeler çerçevesinde İlimizde okullar tarafından yürütülen STEM çalışmalarına yönelik olarak aşağıdaki bilgiler derlenmiştir.

Kocaeli’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ile özel okul müfredatlarında ulusal müfredat çalışmaları ile birlikte STEM konusunda eğitim faaliyetleri artmaktadır. İlimizdeki devlet okullarının bazılarında  STEM eğitimi bütünleştirmesi çalışmaları yürütülmektedir.

Darıca’da ilk ve orta dereceli okullarda STEM eğitici eğitimi alan öğretmenler 334 öğrenciye ulaşmıştır. Bu öğrenciler STEM eğitici eğitimi alan öğretmenlerin aktarımları ile projeler geliştirmişlerdir. Geliştirilen projelerden ikisi TÜBİTAK 4006 kapsamında ödüle layık görülmüştür. Bunlardan biri elektrik enerjisinden hareket enerjisine dönüşümü temel alan Çöp Yutucu Projesi, diğeri ise ısı enerjisinin hareket enerjisine dönüşümünü temel alan Pat Pat Tekne Projesidir. Darıca ilçesindeki toplam 5 okulda 30 kişilik bir STEM eğitimi dersliği, 1 laboratuvar, 2 atölye, 226 öğrenciye hizmet veren bilişim, kodlama, maker ve STEM atölyesi ile yaşam becerileri atölyesi mevcuttur.

Karamürsel’de ilk ve orta dereceli okullarda STEM eğitici eğitimi alan öğretmenler 73 öğrenciye ulaşmıştır. Bu öğrenciler tarafından Kırmızı Başlıklı Kızın Robotu ve Orada Kimse Var Mı isimli 2 proje geliştirilmiştir. Projelerden ilkinin içeriği kapsamında eğlenceli ve kalıcı öğrenmeyi desteklemeye yönelik masal kahramanının robotlaştırılması söz konusu iken ikincisinde arama kurtarma çalışmasında robotların kullanılması ile kayıpların en aza indirilmesi amaçlanmıştır. İlçede, 10 öğrenci kapasiteli 1 STEM eğitimi dersliği ve 1 atölye bulunmaktadır.

Körfez ilçesinde 4 liseden 39 öğretmen STEM eğitici eğitimi almıştır. Henüz geliştirilen proje bulunamamakta ancak 30 öğrenciye hizmet veren bir atölye ile 28 öğrencinin dahil olduğu bir STEM Kulübü bulunmaktadır. İzmit ilçesindeki 10 orta ve lise düzeyinde okul ve Bilim Sanat Merkezinde STEM eğitimi ile ilgili 1070 öğrenciye ulaşılmıştır. Bu öğrencilerin yaptığı çalışmalar arasından 6 proje ödül almıştır. Ödül alan projeler Oyunlarla biyoloji dersini öğrenmeyi kolaylaştıran Biyobilyoner Projesi, Akıllı Adımlar Projesi, Akıllı Beşik Projesi, Şekil Örüntülerinden Matematiksel Modellerle Problemlere Çözüm Projesi, Bitki Büyümesini İnceleyen Devre Projesi ve Katlanabilir Halı Saha Projesidir. İlçede 7 STEM Laboratuvarı, 70 kişilik bir STEM sınıfı mevcuttur. Bilim sanat merkezinin 16 STEM etkinliğinden 706 öğrencinin faydalanmıştır.

 

Gölcük’te STEM Eğitici eğitimi alan öğretmenler 200 öğrenciye ulaşmış ve bu öğrenciler tarafından geliştirilen 2 projeden biri olan Gaz Sensörlü Uzaktan Kumandalı Ölçüm Cihazı Projesi ödül almıştır. Başiskele’de orta ve lise düzeyinde 2 okulda 15 öğrenciye STEM eğitimi alan öğretmenlerce ulaşılmıştır. İlçede yer alan özel okullardan biri 6,7 ve 8. Sınıf öğrencileri için STEM eğitimi modeli uygulamaktadır. Yine ilçede 6 öğrencinin istifade edeceği bir derslik ile 600 öğrencinin istifade edeceği 3 laboratuvar bulunmaktadır.

Değerli katılımcılar,

STEM eğitiminde cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için birçok çalışma yapılabilir. Kız öğrencilerin STEM mesleklerine yönelik önyargılarının azaltılması ve STEM ders içeriklerine olan ilgilerinin artırılması için öncelikle öğrencilerinin kendileri bilgilendirme programlarına dahil edilmelidir.

Bu öğrencilere yönelik STEM eğitimi ve STEM mesleklerinin avantajlarını anlatan tanıtıcı sunumlar ile eğitim faaliyetleri düzenlenebilir. STEM mezunları içerisindeki kız öğrenci sayısını artırmaya yönelik projeler üretilip hayata geçirilebilir. Okullarla iş birliği içerisinde kız çocukları için STEM mezunu kadınların mesleklerini tanıttığı meslek tanıtım günleri organize edilmelidir. Ayrıca medya yolu ile kız çocuklarının STEM eğitimine yönlendirilmesinin faydalarını içeren kamu spotları düzenlenerek konu ile ilgili algı iyileştirilebilir. Kız öğrencilerin aileleri konu ile ilgili ebeveynlere özel olarak düzenlenen STEM bilgilendirme günlerine katılarak buralarda kız öğrencilerin meslek seçimleri ile ilgili rehberlik eğitimlerine tabi tutulabilirler.

 

Bilim Merkezi’nde Gerçekleşen Festivalde Toplam 39 Atölye, 4 Bilim Gösterisi Ve 3 STEM Konuşması Gerçekleştirilmiştir

STEM alanında Büyükşehir Belediyemiz tarafından da Kocaeli Bilim Merkezinde başarılı çalışmalar yapılmaktadır. 2019 yılında, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe STEM & Maker laboratuvarı, Kocaeli Bilim Merkezi, SEKA Kağıt Müzesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kocaeli Nesibe Aydın Okulları işbirliği ile STEM & Makers Fest/Expo Festivali düzenlenmiştir. Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi’nde gerçekleşen festivalde toplam 39 Atölye, 4 Bilim Gösterisi ve 3 STEM konuşması gerçekleştirilmiştir. Birçok üniversite ve eğitim kurumlarının, atölye ve stantlarının bulunduğu festival büyük ilgi görmüştür.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı bölgenin gelişmesi ve kalkınması adına yapılan çalışmalar arasında STEM eğitimi ve 21. yüzyıl becerilerine ilişkin Teknik Destek Programı (TDP) kapsamında destek verilen projeler mevcuttur. Bu kapsamda Darıca, Dilovası, Karamürsel İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak teknik destek çalışmaları yürütülmüştür.

Kocaeli İlimizde SGK Kapsamında Çalışanların Yaklaşık % 28ini Kadınlar Oluşturmaktadır

Bunun yanında, 2015’ten bu yana artan Teknik Destek talepleri göz önünde bulundurularak STEM ile ilgili eğitimler MARKASEM (MARKA Sürekli Eğitim Merkezi) bünyesine alınmış ve artık bu kapsamda devam edilecektir. Kocaeli ilimizde SGK kapsamında çalışanların yaklaşık % 28ini kadınlar oluşturmaktadır. Kadın çalışan sayısı her yıl artış gösterme, ilimizde istihdama olan katkısını artırmaktadır.” diyen Sayın Valimiz,“Kızlar için STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) Okulu Projesi”nde görev alan eğitmenlere teşekkür belgelerini verdi.

Konuşmaların ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, eşi Sayın Hülya Aksoy , protokol üyeleri ile birlikte eğitim gören200 kız öğrenciye (100 Türk, 100 dil sorunu olmayan Suriyeli misafir öğrenci) belgelerini verdi.

Daha sonra Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, eşi Sayın Hülya Aksoy , protokol üyeleri ile birlikte öğrencilerin tarafından hazırlanan  el işi sergisini gezdiler.

 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK)  bünyesindeki Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından kız çocuklarına yönelik, fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik  (STEM) alanlarında farkındalık oluşturmak amacıyla STEM Okulu projesi hazırlanmış olup, proje kapsamında Kocaeli ilinde İzmit, Derince ve Başiskele ilçelerinde  6. ve 7. Sınıflarda okuyan 200 kız öğrenciye (100 Türk, 100 dil sorunu olmayan Suriyeli misafir öğrenci) 10-11 Ekim tarihleri arasında eğitim verilmiştir.

 

 

 

 

 

Haber : Büşra GÜNAYDIN

 

 

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat