Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu ünlü ressam Osman Hamdi bey’in Eskihisar’daki evinde kış temalı fotoğraf çalışması yapan sanatsever dağcı Rıdvan Şükür, ünlü ressamın detaycı bir oryantalist ressam olduğunu söyledi.
Dağcı Şükür, Hayatının önemli bir bölümünde yaz aylarını geçirdiği Gebze - Eskihisar’daki evinde önemli eserler ortaya çıkaran ünlü ressam Osman Hamdi bey’in yaşadığı zamandan günümüze sanata değer kattığını dile getirdi.
Osman Hamdi bey’in Tanzimat dönemindeki modernleşme etkisi dışında Sultanı ikinci Abdülhamid dönemindeki kültürel modernleşmeden etkilendiğini dile getiren Şükür, batı terbiyesi almasına rağmen kültürüne yabancılaşmayan entelektüel aydın bir devlet adamı olduğunu dile getirdi.
"Kaplumbağa Terbiyecisi", "Arzuhalci", "Kur'an Okuyan Hoca", "Silah Tüccarı", "Leylak Toplayan Kız" "Şehzade başı Camisi Avlusunda Kadınlar" " Feraceli kadınlar" "Mimozalı Kadın" Ab-ı Hayat Çeşmesi” , Mihrap” gibi tabloları Osman Hamdi Bey’in en ünlü yapıtları arasındadır. Rıdvan Şükür, Osman Hamdi Bey’in Resimlerini çoğunlukla yaz aylarını geçirdiği ve en sevdiği yer olan Gebze – Eskihisar’da bulunan ve bu gün müze ev olan evinde yaptığını söyledi, ayrıca arkeoloji ve müzecilik çalışmalarını sürdüren Osman Hamdi Bey’in ressamlığı hiçbir zaman ihmal etmediğini söyledi. .