Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. İbrahim Baktır, "Evlerimizdeki bazı süs bitkileri zararlı. Bunları evinize sokmayın" şeklindeki ifadelerin doğruluğu ile ilgili konuştu.
Prof. Dr. İbrahim Baktır, sosyal medyada başta olmak üzere bazı iletişim araçlarıyla, "Evlerimizdeki bazı süs bitkileri zararlı. Bunları evinize sokmayın" şeklindeki ifadelerin
Evde bulundurulan bazı süs bitkilerinin zehirli maddeleri içerdiğine dikkati çeken Baktır, "Bunların miktarı çok fazla olmamakla birlikte dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin evlerde çok sık kulllandığımız difenbahya bitkisi yaprak özsuyunda bulunan bazı toksik maddeler nedeniyle zehirli maddeler içeriyor. Bunları çocuklardan uzak tutulması gerekiyor. Koparılma veya kesilmeyle açığa çıkan bitki özsuyuna dokunulmaması veya ağız yoluyla alınmasının engellenmesi gerekir. Özellikle çocukları bu tür davranıştan uzak tutmak gerekir" diye konuştu.
Sarmaşık türü bitkilerin de Yılanyastığı familyasından geldiğini ifade eden Baktır, "Bu tür ev bitkilerinde de zehirli maddeler var. Bu bitkiler özellikle çocuklar ve büyükler tarafından yenmeleri veya ısırmaları durumunda boğazlarında istenmeyen durumlar oluşabilir. Bunu ağzına alan kişi nefes alma zorluğu çekilebilir. Mümkün oldukça bu tür bitkileri evlerin daha sakin bölümlerinde ve çocuklardan uzak
Bu bilgilendirmenin tipik örneğinin Amerika Birleşik Devletleri'nde yıllardır uygulanan bir durum olduğunu da anlatan Baktır, şöyle devam etti:
"Burada 'zehirli sarmaşık' (Poison Ivy)diye bir bitki var. Son derece zehirli bir bitki. Bu bitkiyi tanımaları için çocuklar ilkokul çağından itibaren eğitiliyorlar. Bu bitki tehlikeli, ölüme neden olabilir diye. Bizde de benzer şekilde ilk önce anne ve babaların bu konuda çocukları bilinçlendirmeleri gerekir daha sonra eğitim kurumlarında bu anlatılmalı. Bu bitkiler bizlerin olmazsa olmazı. Çocuklar zarar görecek diye eve koymamakta olmayacağına göre bilinçlendirmek daha doğru"
Akdeniz bölgesinde dış süs bitkisi olarak kullanılan Zakkum'unOrta Anadolu'da çokça iç mekan süs bitkisi olarak kullanıldığına dikkati çeken Baktır, "Bu bitkide zehirli maddeler içeriyor. Örneğin sadece Nergizgiller familyasında 150'ye yakın bitkide zehirli madde var" dedi.
Karadeniz Bölgesi'nde ise Orman Gülü olarak adlandırılan bitkinin zehirli olduğunu kaydeden Baktır, "Bölgedeçokça yetişen bir bitki. Dünyanın en güzel bitkilerinden bir tanesi. Ancak yapraklarının yenilmesidurumunda öldürücü olabiliyor. Nektarı çok zehirli" diye konuştu.
Baktır,iç mekanlarda kullanılan süs bitkilerinin ortamda bulunan çeşitli zararlı maddeleri emerek, hava kirliliğini azalttığı ve ortamı temizlediğini de vurguladı.