Güncel

Tarım arazileri savaşı başladı

Son 10 yıldır İzmi’tin betone teslim edilmesi yanı sıra verimli tarım arazilerinin imara açılmasıyla başlayan tatışmaya dünkü Büyükşehir Meclisi gündeme damgayı vurdu.

17 Mayıs 2019 Saat: 13:12
Tarım arazileri savaşı başladı
Tarım arazileri savaşı başladı

Tarım arazileri savaşı başladı

Son 10 yıldır İzmi’tin betone teslim edilmesi yanı sıra  verimli tarım arazilerinin imara açılmasıyla başlayan tatışmaya dünkü Büyükşehir Meclisi  gündeme damgayı vurdu.

 Tarım arazileri savaşı başladı

 Bu gün gündemle ilgili basın toplantısı yapan CHP İl başkanlığı ve müdahil olan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürrüyet oldu.

  

İzmit Durhasan Mahallesin’deki 660 dönümlük tarım arazisinin küçük sanayi sitesi alanına çevrilmesiyle alakalı gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “20 aydır sümen altı edilen bir konu, biz gelir gelmez kucağımıza bomba gibi bırakıldı” dedi

 

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ve CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, CHP İl binasında İzmit Durhasan Mahallesin’deki 660 dönümlük tarım arazisinin küçük sanayi sitesi alanına çevrilmesiyle alakalı basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısına CHP’li meclis üyeleri de katıldı. Konuyla ilgili gündem maddesi geçtiğimiz gün gerçekleştirilen büyükşehir belediye meclisinde komisyona havale edildi.

 

 CHP grup önergesi reddedildi

Basın toplantısında konuşan CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, “Belediye seçimleri sırasında çalışırken biz şeffaf olacağız dedik. Bu toplantı bizler için önemli” dedi.  Sarıbay’ın ardından konuşan CHP Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, “CHP grubu olarak dün iki önerge verdik. Kocaeli’de yaşayan tüm öğrenci kardeşlerimiz için ulaşım ücretlerinde indirim önergesi verdik bu AK parti tarafından reddedildi. İSU Genel Kurulu’nda da yüzde 40 indirim talebimiz oldu. Bu önerge de AK Partili meclis üyeleri tarafından reddedildi” ifadelerini kullandı.

 

“Tarımsal alanlar korunmalı”

Durhasan’daki tarım alanlarıyla ilgili konuşan CHP’li Büyükşehir Meclis Üyesi Orhan Tanış, “Konu 660 dönümlük tarım alanının betonlaşmasıdır. TÜİK verilerine göre 17 yılda 4 milyon hektar tarım alanımız kaybedilmiş. Bu tarımsal alanları kaybederken gidip Sudan’dan tarım alanı kiralıyoruz. Bizim nüfusumuz 50 sene sonra 100 milyonu aşacak. Bu toplum beslenme ihtiyacını nasıl sağlayacak. Tarımsal alanların korunması milli bir beka meselesidir. Tarımsal alanların korunması zaruridir” diye konuştu.

 

“ Bölgede kimler arazi aldı”

Tanış sözlerinin devamında, “Neden küçük sanayi sitesi alanına çevrilmek isteniyor. Araştırdığımızda bunun MİA için yapıldığını gördük. İşyerlerini bu alanlara taşımak için plan oluşmuş. Büyükşehir işyeri sahiplerine bu yeri öneriyor. İşyeri sahipleri de bu tarım alanlarını almaya başlıyor. Böylece bugünkü tablo ortaya çıkıyor. Bu vatandaşlar bu tarlaları küçük sanayi sitesi olacağını bilse aynı fiyata satar mıydı? Planlama sürecinde doğru olmayan uygulamalar yapıldı. Bu bölgede kimler arazi almıştır? Bunları irdelemek gerekir” dedi.

 

“İzmit devre dışı bırakılmak isteniyor”

Konuyla ilgili değerlendirmelerini sürdüren Orhan Tanış, “Nevzat Doğan’ı 20 ay bekleyen büyükşehir neden Fatma Kaplan Hürriyet’i 2 ay beklemedi. Bu plan değişikliği neden Nevzat Doğan döneminde yapılmadı. Büyükşehir MİA ile ilgili uygulama planını elinde bekletmektedir. İlçe belediyesi devre dışı bırakılarak plan tadilatı yapılmak istenmektedir” şeklinde konuştu.

 

“Kucağımıza bomba bıraktılar”

Tanış’ın ardından konuşan İzmit Belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “20 aydır sümenaltı edilen bir konu biz gelir gelmez kucağımıza bomba gibi bu konuyu bıraktılar. 660 dönümlük alanın sanayiye açılmasından bahsediyoruz. Bizim zaten sanayi alanı olarak planladığımız bir çalışmamız var. Şimdi ne oldu da bu karar önümüze geliyor. Türkiye tarımda geriye gidiyor. Cibuti’de hayvancılık, Sudan’da tarım yapıyoruz” dedi.

 

“İzmitlilerin hakkını helal etmiyorum”

“Bu plan tarım alanlarını yok edecek” diyen Hürriyet, “ Bölgede ağır trafik yükünü kaldıracak arterler yok. Bizim görüşümüz alınmadan girişilen bir şey. Buna muhalefet ediyoruz ve kabul etmiyoruz. Bu karara kim oy verecekse İzmit’lilerin ve çocuklarımızın hakkını helal etmiyorum. Söyledikleriyle yaptıkları birbirini tutmuyor. Biz sermayenin canı sağ olsun demeyeceğiz. Vatandaşımızın, toprağımızın canı sağ olsun diyeceğiz. İzmitlileri seferber etmeye de hazırım. Gerekirse referandum  yaparız” şeklinde konuştu.

 

Hürriyet sözlerini, “Birilerine haksız kazandırmaya dayalı rant politikalarına geçit vermemek adına mücadeleye hazırız. Halkın da bu yönde ciddi bir talebi var. Komisyon üyelerine mesaj göndermek istiyorum: Karar alırken 2 kere düşünün bu alanda kaç kere araziler el değiştirdi? Bunların cevabını verin aksi takdirde yarın halka hesap veremezler. Biz gereğini yapacağız. Burada yaşayan halk da önümüzdeki günlerde bizi ziyaret ederek görüşlerini bildirecekler” ifadeleriyle sonlandırdı.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat