Güncel

Taş Ocağına Tepki Çığ gibi Büyüyor.

Kartepe’de Açılması planlanan Maşukiye mevkii ile Sapanca Yanıkköy arasındaki çatalkaya vadisindeki taş ocağına tepki çığ gibi büyüyor.

16 Aralık 2012 Saat: 20:28
Taş Ocağına Tepki Çığ gibi Büyüyor.
Taş Ocağına Tepki Çığ gibi Büyüyor.

       Bu  amaçla  gerçekleştiren piknikli eyleme, katılım,bölge halkı  STK  ve siyasi parti temsilcilerinin ilgisi oldukça fazla oldu. Sazlı sözlü eylemde çevreciler hem eğlendi hem de  ekmek arası sucuk mangal  ve mantar  keyfi yaptılar ve tpkilerini dile getirdiler.

 

Yüksek Hızlı Tren Projesi`ne malzeme temini için Maşukiye ile Yanıkköy sınırında taş ocağı kurulması girişimine çevrecilerin tepkisi sürüyor.  Karar alındığından bu yana her hafta geniş katılımlı eylemler gerçekleştiren çevreciler son etkinliklerinde oldukça geniş katılımlı bir piknik gerçekleştirdi.  Soğuk havada müzik eşliğinde halaylar çeken eylemciler, ardından dağıtılan ekmek arası sucuk ve mantar ile ayran menüsünden tattı. Ormanda kısa bir gezi düzenlendikten sonra eyleme katılan sivil toplum örgütlerinin temsilciler tpkilerini dile getirdiler.   

 

SAZLI SÖZLÜ EYLEM MANGAL MENÜ

Çevrecilerin davullu zurnalı ve tulumlu eylemi saat 11.00 de başladı. Düzenlenen eyleme çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ile siyasi parti yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra çevreci vatandaşlar katıldı.  İlk olarak bir kamp ateşi yakıldı. Ardından davul zurna ve son olarak tulum eşliğinde halaylar çekildi. Herkesin katılımını beklemek için Çatalkaya vadisinde kısa bir tracking’e çıkıldı. Saat 13:00 sırasında katılımcılara bölgede restoranları bulunan işletmecilerin kurduğu mangallarda pişen sucuk ve mantar ekmekli menünün dağıtımı yapıldı. Ardından konuşmalara geçildi.

 

Doğayı Katletmiylim

İlk olarak konuşan Kartepe Turizm  Derneği Başkanı Orhan  Bayramin konuştu “uzun soluklu bir mücadeleye başladık. Doğamıza tecavüz edilmemesi için, katledilmemesi amacıyla buradayız. Buna mecburuz. Herkesi bizlere destek olmaya bu güzelim yeşili kurtarmaya çağırıyoruz” dedi ardından konuşan Sapanca Yanıkköyü Muhtarı Sibel Baykal “Burası bizlerin nefes aldığı, Büyükşehirin gürültüsünden ve kargaşadan kaçıp sığındığı bir yer. Burası bizim toprağımız, havamız ve suyumuz.  Bütün canlılar için önemli 3 öğeninde bulunduğu bir nokta. Bizler buraların katledilmesini istemiyoruz.  Hızlı trene karşı değiliz. Eğer malzeme lazımsa yakın yerlerden getirilsin. Maliyet değil doğa düşünülsün. Yetkililere alternatif üretiyoruz” şekilinde konuştu

 

Denetleyenlerin Yetkileri  Ellerinden Alınıyor

Düzenlenen etkinlikte söz verilen bir başka isim ise İstanbul Üniversitesi Çevre ve Orman Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Ayanoğlu oldu. Ayanoğlu  Kocaeli’de yapılanın  bütün Türkiye’de yapıldığını ifade ederek “ Burada kanunen taş ocağı yapılmaması gerekiyor. Ama bu işi denetleyen bile yok. Denetleyenlerin yetkileri ellerinden alınıyor.  Biz İstanbul’da 3’cü köprü ve 3’cü havaalanına karşı uğraşırken bunun gibi pek çok olay yaşanıyor. Hepsiyle uğraşamıyoruz. Ben inanıyorum ki bu olay yargıya taşındığından olumlu sonuç alınacaktır” dedi.

 

Vekillere Seslniyorum,Gerkirse İstifa Edin

 Kocaeli Sivil İnsiyatif Başkanı Mustafa Küpçü “Burada katliama izin vermeyelim. Vekillere sesleniyorum. Gerekirse  istifa edin. Onurunuz ile yaşayın. Ama bu katliama izin vermeyin” şeklinde konuştu.

 Doğanın Katledilmesini İstemiyoruz

Kocaeli Tabip Odası Başkanı Kemal Keşmer “Bizlerde buradaki doğanın katledilmesini istemiyoruz. Tabip Odası olarak bunun karşısındayız” dedi.

 Sakarya Şehir Plancıları Oda Başkanı Oya Arapoğlu ise “ Maalesef sadece yanık değil, her yerde bu olaylar yaşanıyor. Kalkınacağız diye doğamız katlediliyor. Kalkınalım ama doğamızı yok etmeyelim” şeklinde konuştu.

 Maşukiye Sağuksu Muhtarı Veysel Aybadan “ biz burada 3 aydı taş ocağına karşı eylemler yapıyoruz. Mücadele veriyoruz. Bu kararı alan ve altına imza atan herkes bence suç işlemiştir. Savcıları göreve çağırıyorum. Sorumlular hakkında soruşturma başlatılsın” dedi

 ANKARA’DA SENARYO YAZILDI

Son olarak konuşan Özgür Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Çiğit ise “ ben burada kurum adına değil, bireysel olarak geldim.  Güzelim alanda müzikler çalınıyor insanlar neşe içinde oynuyorlar. Ancak ben oynayıp neşelenemedim. Çünkü bu alanın bir iki ay sonra yok olacağını düşünmek insanı üzüyor. Kimse hızlı trene karşı değil,  dünyanın hiçbir yerinde hızlı tren için doğa katledilmiyor.  Bana göre Ankara bir senaryo yazdı. Kocaeli üretimin, depolamanın, limanların, taş ocaklarının ve fabrikaların kurulacağı tüm türkiyenin yükünü çekeceği bir il olacak. Böyle gidersek birkaç yıl sonrasını düşünmek dahi istemiyorum. Yetkililere sesleniyorum. Bir kere söyledik imzaladık geri dönüş olmaz diye düşünmesinler. Bizler geri adım atılırsa kendilerinin karşısında değil yanında olacağız. İnşallah bu güzelim alan kurtulur. Hep birlikte kutlarız” dedi. Konuşmalar sonrasında yaklaşık 250 kişinin katıldığı eylem müzikler ve halaylar ile devam etti. İlerleyen saatlerde istanbul’dan gelen katılımcılar ile  çevreci sayısının 1000’e ulaştı

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat