Kültür/Sanat

Tavşancıl’ın tarihi camisi restorasyonla hayat buluyor

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 
Tavşancıl Çarşı Cami’nin restorasyon çalışmaları her hafta yapılan rutin kontrollerle devam ediyor. 



 
Marmara Depremi’nde hasar gören ve kullanılamaz hale gelen Tavşancıl Çarşı Camii’nin restorasyon çalışmaları 11 yıl aradan sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldı. Bölgede yüzyıllar öncesine ait ayakta kalabilen tek eser olan yapıya yapılan çalışmalar ile Tavşancıl Çarşı Camii gelecek nesillere kavuşturulmuş olacak.
 
SÜSLEMELER ORTAYA ÇIKARILIYOR
Büyükşehir Belediyesi Tavşancıl'ın Merkez Camisi niteliğindeki camisinin özgün haline kavuşturmak için restorasyon çalışmalarına başladı. Her hafta yapılan sıkı denetimlerle de çalışmaların koordineli şekilde devam etmesi sağlanıyor. Raspa (Yüzey temizleme) çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan süslemeler, ahşap döşemeler ve kirişleme sistemleri de büyük bir titizlikle elden geçiriliyor. Ahşap kısımlardaki çürümeler ve çökmelere de aslına uygun olarak müdahale ediliyor.
 
MİNARE ZEMİNE İNDİRİLECEK
Unkapanı tüccarlarından Hacı Veliyiddin Ağa tarafından 1233 (1817 ) yılında inşa edilen Tavşancıl Çarşı Camii’nde (Mescit) hasar gören bölümlerin restore edilmesinin ardından üç bölümden oluşan kısımlarının restoresine geçilecek. Camii içi bodrum, ibadet ve mahvel katları ise aslına uygun olarak restore edilecek. Ayrıca caminin minaresi zemine kadar indirilerek sağlamlaştırılacak.
 
TARİHE MEYDAN OKUYOR
Kare planlı, kagir (taş veya tuğla yapı) olarak yapılan camiinin üzeri kubbe yerine kırma çatı ile örtülüdür. Cephesi kesme taşlardan oluşan camiye 1818 tarihindeki onarım sırasında çeşitli ağaç işlemeler ve asma mahfil katını destekleyen ahşap sütunlar ilave edildi. Anıtsal eser olarak bakıldığında Tavşancıl’da yüzyıllar öncesinden gelen ve halen hayatiyetini devam ettiren tek eser olan Tavşancıl Merkez Camii, 1999 Marmara depreminde orta hasarlı hale geldi.
 
 
 
KİTABESİNDEKİ YAZI
Minberi bulunmadığı için sadece vakit namazlarının kılındığı camiinin temel malzemesi taştır.  Minaresi sağ tarafında ve tek şerefeli olan caminin doğu cephesinde bulunan giriş kapısı üzerindeki  kitabede şu satırlar yer alıyor;
”Sahibul hayrat vel hasenat Ve ragıbul cenneti vedderecat Kapani” 
(Dakik tüccarlarından Es Seyid el hac Veliyiddin Ağanın Müceddeten bina ve ihya eylediği Mescidi şeriftir. )
 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat