Özdilek

Siyaset

TBMM OTURUMUMDA KAN DÖKÜLDÜ

TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü Can Atalay oturumunda yumruklar havada uçuştu Olağanüstü Toplanan TBMM'deki Can Atalay oturumu, Muhalefetin 'Genel Görüşme' Talebinin Reddedilmesiyle sona erdi

16 Ağustos 2024 Saat: 22:59
TBMM OTURUMUMDA KAN DÖKÜLDÜ
TBMM OTURUMUMDA KAN DÖKÜLDÜ

TBMM OTURUMUMDA KAN DÖKÜLDÜ

TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü Can Atalay oturumunda yumruklar havada uçuştu

TİP Milletvekili Can Atalay gündemiyle toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), ön görüşme tamamlandı. Toplantıda yapılan elektronik oylama sonucunda muhalefetin 'genel görüşme' talebi reddedildi. Olağanüstü toplantı gündeminin tamamlanmasının ardından içtüzüğün 7. maddesinin son fıkrası uyarınca TBMM'nin çalışmalarına devam etmesi önergesi okundu. Yapılan oylamada çalışmalara devam edilmesine dair önerge kabul edilmedi. Meclis, çalışmalara 1 Ekim'de devam edecek.

  

Olağanüstü Toplanan TBMM'deki Can Atalay Oturumu, Muhalefetin 'Genel Görüşme' Talebinin Reddedilmesiyle Sona Erdi

Tansiyonun yükseldiği görüşmelerde TİP'li Ahmet Şık'ın konuşmasında birleşime 6 kez ara verildi. Öte yandan AKP'li Alpay Özalan, kürsüye gelerek Ahmet Şık'ı yumrukladı. Yaşanan yumruklu saldırıda DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşı açıldı. CHP'li Okan Konuralp de yaralandı.

TBMM'deki Can Atalay toplantısı, üç kez aradan sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başkanlığında tekrar başladı. Yaşanan kavga nedeniyle TİP Milletvekili Ahmet Şık ve AKP’li Alpay Özalan'a kınama cezası verildi.

30 Ocak'ta Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülme kararını okuyan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönettiği olağanüstü toplantı başladı.

 

Toplantıyı Bozdağ'ın Yönetmesi Tartışma Yarattı

DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının da Bekir Bozdağ'ın Meclis'e başkanlık yaptığı oturumda okunduğunu hatırlatarak Bozdağ'ın oturuma başkanlık yapmamasını istedi. Bunun üzerine usul tartışması başladı.

Usul tartışmasının ardından konuşma yapmak için kürsüye TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık geldi. Şık, AKP sıralarına bakarak "Sizde hiç utanma yok! Haysiyetiniz yok!" dedi. Bunun üzerine AKP’liler kürsüye yürüdü. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler "Kes sesini" diye seslendi. Şık, kendisine gelen tepkilere "Sensin şerefsiz!" diye yanıt verdi. Çıkan gerilimin ardından oturuma ara verildi

 

Yumruk Yumruğa Kavga!

Aranın ardından kürsüden konuşmasına devam eden Şık'ın AKP sıralarına bakarak "Hepinizin toplamının bu memlekete Atalay kadar hayrı dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız. Bu ülkenin en büyük terör örgütü bu sıralarda oturanlardır" ifadelerini kullanmasının ardından Meclis'te yumruk yumruğa kavga çıktı.  Gerilimin yükseldiği oturuma tekrar ara verildi.

CHP'li Burhanettin Bulut'un sosyal medyadan yatığı paylaşıma göre; Meclis'te çıkan kavgada AKP'li Alpay Özalan'ın Ahmet Şık'a yumruk attı. Kavgadan sonra Ahmet Şık'ın yüzünde çizikler oluşurken, DEM Partili Gülistan Koçyiğit'in kaşı yarıldı. CHP'li Okan Konuralp de yaralandı.

 

Üç Kez Aradan Sonra Toplanıldı

Toplantı, üç kez aranın ardından TBMM Başkanı Kurtulmuş başkanlığında tekrar başladı.

Şık ve Özalan'a Kınama Cezası Verildi

Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası verildi. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık hakkında genel kurulda sarf ettiği sözler nedeniyle kınama cezası verildi. Şık'a genel kurulda filli eylemde bulunan AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan da TBMM İçtüzüğü gereğince kınama cezası verildi.

 

Özgür Özel: Bu Salonda Çok Şey Gördüm Ama Kan Görmemiştim, Çok Utandım

TBMM Genel Kurul'unda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ben tam 9 yıl bu Meclis'te grup başkanvekilliği yaptım, çok tartışmalar oldu. Ancak tansiyon bazen öyle bir yere geliyor ki oraya bir irade koymak gerekiyor. Yoksa işte bugünkü gibi bir tablo ortaya çıkıyor. Ben bu salonda çok şey gördüm ama kan görmemiştim. Çok utandım. Kadına şiddet görmemiştim. Çok utandım" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını görüşmek için toplanan TBMM Genel Kurulu'nda genel görüşme önergesinin ön görüşmeleri partilerin grup konuşmaları ile devam ediyor. Genel Kurul'da söz alan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sağlık sorunları nedeniyle dün olağanüstü toplanan Genel Kurul'a katılamadığını, ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefon görüşmesi yapacağını ve Gazze'ye gitme kararını son derece tarihi bulduğunu söyledi.

 

Özgür Özel, şunları söyledi:

''Dün burada tarihi bir oturum gerçekleştirildi. Öncelikle Sayın Mahmud Abbas'ın bu kürsüde yaptığı konuşmada sağlık sorunlarım nedeniyle bulunamadığım için duyduğum üzüntüyü belirterek başlamak isterim. Diplomatik kanallarla bu üzüntüyü kendisine de ilettik, yarın da bir telefon görüşmesi yapacağız. Sayın Abbas buradayken tüm Meclis'in katılması son derece kıymetliydi. Bu konuşmada Sayın Abbas'ın bedeli ne olursa olsun Gazze'ye gideceğini açıklamasını son derece tarihi olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim.

Alpay Özalan'ın Ahmet Şık'a Saldırısı

Tüm grupların, genel başkanlarının ifade ettiği bu ortak ifadeye Cumhuriyet Halk Partisi aynen iştirak ediyor. Sağlığımla ilgili tüm genel başkanları, Grup başkanları, milletvekilleri nezaket gösterdiler ayrı ayrı hepsine teşekkür ediyorum. Bugünkü gündeme ilişkin grup başkanvekillerimiz partimiz adına gerekli açıklamaları yapacaklar. Ben tam 9 yıl bu Meclis'te grup başkanvekilliği yaptım, çok tartışmalar oldu. Ancak tansiyon bazen öyle bir yere geliyor ki oraya bir irade koymak gerekiyor. Yoksa işte bugünkü gibi bir tablo ortaya çıkıyor.

 

Çok Utandım.

 Ben bu salonda çok şey gördüm ama kan görmemiştim. Kadına şiddet görmemiştim. Çok utandım. Sizin gelip arkadaki toplantıya başkanlık etmeniz ve toplantının riyasetini devralmanızın, ortaya koyduğunuz tavrı son derece önemli buluyorum. Ama bundan sonra da sizin parlamentoda hem kötü söz, hakaret olmaması hem de asla ve asla şiddetin olmaması ile ilgili alacağınız her türlü insiyatife Cumhuriyet Halk Partisi olarak destek vereceğiz. Bu konuya en sert tepkiyi göstermek gerekiyor. Kötü sözü kimin söylediği, hakareti kimin ettiğine partiler kör olmalı. Şiddete kim başvuruyorsa o milletvekili partisine bakmadan aynı ceza verilmeli. Ben bu noktada bugün alınan kararı son derece değerli buluyorum. Filistin halkının sonuna kadar arkasındayız."

  

CHP Gençlik Kolları'ndan Meclis'teki Saldırıya Göndermeli Tepki:

 'Başıboş, saldırgan milletvekili sorunu'

CHP Gençlik Kolları TBMM'de Can Atalay için yapılan olağanüstü buluşmada TİP Milletvekili Şık'a linç girişiminde bulunan AKP'li Milletvekili Özalan ve diğer AKP milletvekillerine tepki göstererek ''Meclis önce bunu çözsün! Başıboş saldırgan milletvekili sorunu'' ifadelerini kullandı.

CHP Gençlik Kolları TBMM'de Can Atalay için yapılan olağanüstü buluşmada TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın yaptığı konuşma sırasında AKP İzmir Milletvekili Alpay Özalan öncülüğünde AKP'li milletvekillerinin yaptığı linç girişimine ilişkin 'sokak hayvanları' tartışmaları üzerinden göndermeli bir paylaşımda bulundu.

 CHP Gençlik Kolları'nın X hesabından paylaşılan görselde Alpay Özalan fotoğrafının üzerine ''MECLİS ÖNCE BUNU ÇÖZSÜN! BAŞIBOŞ, SALDIRGAN MİLLETVEKİLİ SORUNU'' ifadelerinin yazılı olduğu bir görsel paylaştı.

 

DEM Partili Kılıç Koçyiğit: Bugün, Bu Meclisin Tanık Olduğu Şey Münferit Değil

Aranın ardından yaşanan yumruklu saldırıda kaşı açılan DEM Partili Kılıç Koçyiğit söz alarak kürsüye çıktı. Konuşmasına Can Atalay'ı ve Gezi hükümlülerini selamlayarak başlayan Kılıç Koçyiğit'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Bugün, bu meclisin tanık olduğu şeyin münferit olmadığını ifade etmemiz gerekir: 22 yıllık AKP iktidarının özeti nedir derseniz bugün bu meclisteki tanıklığıdır. Halkın haklarına saldıran, milletvekilinin kürsü dokunulmazlığını yok sayan, milletvekiline şiddet uygulayan, sonra da utanmadan, sıkılmadan o görüntüleri montajlayıp, götürüp, mehter marşlarıyla dinleten bir zavallı iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Sözü bitmiş, gidecek menzili kalmayan, her gün bu ülkede yaşanan hukuksuzluklara söz söyleyemeyen, iş, ekmek veremeyen, adaleti hiç vermeyen, vermek istemeyen bu ülkenin AKP iktidarının anladığı bir tek şey var; mazlumun, masumun, emeklinin, yoksulun, çiftçinin sesi olan muhalefet milletvekillerine saldırmak, onların sesini kısmak. Bilmediğiniz bir şey var. Biz İbrahimlerin, Denizlerin, Mazlumların biz Haki Karerlerin, biz bu ülkedeki bütün devrimci dinamiklerin ve direnenlerin ardıllarıyız, ne sizin baskınıza ne de sizin zorunuza teslim olmadık, asla olmayacağız.

Bir hukuksuzluğu düzeltmek üzerine gruba, genel kurula çağrı yaptık. Bütün muhalefet milletvekilleri, MHP hariç, çünkü biliyorsunuz o iktidarın ortağı, o hukuksuzlukların en büyük paydaşı, o hukuksuzlukların talimatını veren, sorumsuz sorumlu olan... Dedik ki gelin, Meclis'i toplayalım, bu ülkede bir hukuk skandalı var. AYM dedi ki Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir. Umurunuzda mı?

Şimdi yeni bir anayasa yapmaktan bahsediyorsunuz. Ben size sorarım; varolan, bizim beğenmediğimiz, her gün bize zulüm uygulayan 12 Eylül anayasasını uygulamıyorsunuz ki, yeni anayasayı nasıl yapacaksınız? Anayasa madde 153 ne diyor? AYM kararları gerçek ve tüzel kişileri, herkesi bağlar diyor. AKP'yi bağlamaz diye bir madde mi var?.."

 

Ahmet Şık'a Saldıran AKP'li Vekilden Savunma

TBMM'de yaşanan arbede gündeme damgasını vurdu. TİP Milletvekili Ahmet Şık'a Meclis'te konuştuğu sırada AKP'li Alpay Özalan ve Eyyüp Kadir İnan saldırdı. Eyyüp Kadir İnan, yaşanan arbede sonrası sosyal medyadan pişkin bir savunma yaptı.

TİP Milletvekili Ahmet Şık, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'vekilliğinin düşürülmesi yok hükmünde' kararına rağmen cezaevinde tutulan Can Atalay için olağanüstü toplanan Meclis'te konuşma yaptığı sırada AKP'li Alpay Özalan'ın saldırısına uğradı.

Ahmet Şık'a saldıran diğer isim de Eyyüp Kadir İnan'dı.

AKP'li vekil, saldırıya ilişkin sosyal medyadan pişkin bir savunma yaptı. Eyyüp Kadir İnan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"PKK Sempatizanı Ahmet Şık’ın kirli dili yüce meclisimize yakışmayan görüntülere sebep olmuştur. TİP ve DEM Partinin sıralarından ağza alınmayacak küfür ve hakaretler edilmiştir.

Bizi bu millet buraya Cumhurbaşkanımıza, ailemize, karakterimize, partimize alçakça küfürler edilsin diye elbette göndermedi!"

TBMM'de Yapılan Can Atalay Oturumundaki Kavga Meclis Tutanaklarına Bu Şekilde Yansıdı:

AHMET ŞIK (TİP-İstanbul) – Usul tartışması açıldı ama burada usulü konuşmaya hiç gerek yok çünkü anayasasız lığın hüküm sürdüğü, kanunsuzluğun teamül hâline geldiği bu ülkede size mevzuat anlatacak falan değilim. Din şarlatanlığınıza, göstermelik milliyetçiliğinize kanan, hırsızlığınızı, yolsuzluğunuzu, hukuksuzluğunuzu görmezden gelenleri…

(AKP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)

HASAN ÇİLEZ (AKP-Amasya) – En büyük hırsız sizlersiniz!

AHMET ŞIK (Devamla) – …makbul vatandaş olarak gören sizlerden en çok duyduğumuz sözcükler ne biliyor musunuz?

BAŞKAN (AKP - Bekir Bozdağ) – Sayın Şık, lütfen temiz bir dille hitap edin.

AHMET ŞIK (Devamla) – “Vatan haini”, “bölücü”, “FETÖ’cü”, “katil”, “terörist…”

(AKP sıralarından gürültüler)

EJDER AÇIKKAPI (AKP-Elâzığ) – Alçak!

BAŞKAN – Değerli milletvekilleri…Değerli milletvekilleri…

AHMET ŞIK (Devamla) – Sizden olmayan, suçlarınıza ortak olmayan herkese “terörist” dediğiniz için Can Atalay’a da “terörist” demeniz de hiç şaşırtıcı değil.

(AKP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN – Sayın Şık, lütfen temiz bir dille hitap edin.

AHMET ŞIK (Devamla) – Ama herkes bilsin, tüm yurttaşlar bilsin: Bu ülkenin en büyük terör örgütü, hanedanlık mafyasıyla devlete çöken işte bu sıralarda oturanlar, en büyük teröristler de buradakilerdir. Bunu herkes bilmeli! (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

EJDER AÇIKKAPI (Elâzığ) – En büyük terörist sensin sen! Alçak herif!

BAŞKAN – Sayın Şık, lütfen temiz bir dil kullanın. Sayın Şık, lütfen hakaret eden bir dil kullanmayın, temiz bir dil kullanın.

EJDER AÇIKKAPI (Elâzığ) – Ahlaksız herif!

AHMET ŞIK (Devamla) – Hepinizin toplamının şu memlekete Can Atalay kadar hayrı dokunsa ömür boyu şükür namazı kılacak insanlarsınız.

(AKP sıralarından gürültüler)

HASAN ÇİLEZ (Amasya) – Ahlaksız!

EJDER AÇIKKAPI (Elâzığ) – Ahlaksız herif!

SALİHA SERA KADIGİL (TİP- İstanbul) – Ahlaksız sensin!

AHMET ŞIK (Devamla) – Şimdi “utanmaz” dedim, kızdınız ya ben size anlatayım: Ahlaktan bahsedecek en son sizsiniz… Bak birazcık ahlaka sahip olsanız bu adam Meclisi yönetemez! Neden biliyor musunuz?

EJDER AÇIKKAPI (Elâzığ) – En büyük terörist sensin, sen.

BAŞKAN – Birleşime on beş dakika ara veriyorum.

Genel Görüşme Reddedildi

Can Atalay kararını görüşmek için toplanan TBMM Genel Kurulu'nda genel görüşme önergesinin ön görüşmeleri partilerin grup konuşmalarıyla tamamlandı.

Konuşmalarından ardından genel görüşme yapılıp yapılmayacağına ilişkin oylamaya geçildi. Genel görüşme açılması talebi oy çokluğuyla reddedildi, Meclis kapandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat