CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, iklim değişikliği ve kuraklık konusunda TBMM’de araştırma komisyonu kurularak kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerektiğini söyledi
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, BDP’nin iklim değişikliğinin araştırılmasına yönelik vermiş olduğu soru önergesi üzerine CHP adına söz alarak yaptığı konuşmada, “Yaşanabilir bir Türkiye ve dünya için bir an önce meclis araştırma komisyonun kurularak kapsamlı bir çalışmanın yapılması zorunludur” diye konuştu. Partisinin Çevre ve Sağlık Komisyonu’nda da görevli olan Milletvekili Kaplan, “Küresel iklim değişikliğinin dünyada ve Türkiye’de oluşturacağı sonuçların tehlikesini ve ciddiyetini bu kürsüden sizlerle birçok defa paylaşmıştım.
SU SAVAŞLARI
Bu tehlikenin ekonomik krizden daha tehlikeli olabileceğini, tarım alanlarının yok olabileceğini, kullanılabilir suyun yetersiz olacağını, kentlerde halk sağlığının bozulacağını, sanayinin durma noktasına geleceğinin ve hatta su savaşlarının olabileceği düşüncesini sizlerle paylaşmıştım. Bunun içinde birçok tedbirin alınmasının gerekliliğine vurgu yapmıştım. Üzülerek ifade ederim ki bu noktaya doğru gidiyoruz; Son dönemde yaşanan kuraklık nedeniyle birçok ilimizde göller kururken, barajlarda ki su seviyesinin yer yer yüzde 10’lara kadar düştüğü bir tabloyla karşı karşıyayız” diye konuştu.
DURUM VAHİM
Milletvekili Kaplan sözlerine şöyle devam etti: “Benim seçim bölgem olan Kocaeli’nde birçok göletimiz kurudu, şehre su veren Yuvacık Barajı’nda su seviyesi minimuma indi, takviye için Sapanca’dan su temin etmeye kalkmamız bile olayı çözmeye yetmeyecekmiş gibi görünüyor. Sapanca Gölü’nde de yer yer su seviyesinin 60 metre çekildiği, yüksekliğin 1-2 metre düştüğü bir gerçektir. Van Gölü’nde su seviyesinin azaldığı, Türkiye’de birçok nehrin debisinin yarı yara azaldığı, göllerin kuruduğu bir gerçeklikle karşı karşıya olmamıza rağmen yetkililer hala bir tedbir almamakta direniyorlar.
YÖNETİM PLANI
Bunun içindir ki Türkiye’nin acilen kuraklık yönetim planı çıkarması elzemdir. Ne yazık ki bir taraftan birinci sınıf tarım arazilerini sanayiye açmaya devam ediyoruz, suyu ticarileştiriyoruz, ormanları rantiyecilere pazarlıyoruz, yasal düzenlemelerle çevreyi kirleten emisyonları yüksek olan termik santralleri ve birçok yatırımları çevre mevzuatının dışına çıkarıyoruz. Bu kuraklık devam edecek olursa, çevremizi ve dünyamızı bu kadar kirletmeye devam edersek önümüzdeki süreç karanlıktır. Hükümetin biran önce kuraklık yönetim planıyla suyun verimli kullanımıyla kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapması zorunludur.”