Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 27’nci yaşını kutlamak için basın mensuplarıyla bir araya geldi.
TEGV 27 Yaşında…
Faaliyetlerine başladığı 1995 yılından bu yana 90 bin gönüllüsünün desteğiyle 3 milyon çocuğun nitelikli eğitimle buluşmasını sağlayan TEGV, basın buluşmasında 2021 yılında gerçekleştirdiği etkinlikleri ve 2022 yılı projelerini kamuoyuyla paylaştı.
Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), 27’nci kuruluş yıl dönümünü düzenlediği çevrim içi basın toplantısıyla kutladı. TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci, Yönetim Kurulu Üyeleri ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile birlikte çok sayıda basın mensubunun katılım gösterdiği organizasyonda, TEGV’in 2021 yılında yaptığı faaliyetler ve yeni yaşında gerçekleşmesi planlanan projeler paylaşıldı.
“Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz”
Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren TEGV Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Özinci:
“Türkiye’nin eğitim alanındaki en yaygın sivil toplum kuruluşu olarak 27’nci yılımızı kutlamak bizi son derece mutlu ediyor. 27 yıl önce kurucularımızın uygulamaya koymaya çalıştığı düşünce şuydu: Türkiye’nin en önemli meselesi eğitimdir; nitelikli eğitim ve eğitimde fırsat eşitliği bir gerekliliktir. Kurucularımız bu iki konunun Türkiye’nin en önemli problemi olduğunu düşünüyorlardı. Sizler de bugün Türkiye’nin en önemli sorunları nedir sorusuna yanıt verdiğinizde, o meselelerin hiçbirinin nitelikli eğitim sahibi olmadan çözülemeyeceğini görürsünüz. Bunların hepsinin arkasındaki anahtar eğitimdir. Artık 2022’ye geldik. Hala gelişmekte olan ülkeler sınıfındayız. Artık gelişmiş ülkeler sınıfına geçmemiz, sağlam bir eğitim alt yapısını kurmamız şart. Bütün bunların üstüne, önümüzde şimdi iki çok önemli tehdit var. Bunlardan biri teknolojinin acımasız gücü. Teknolojiye hâkim üç, beş en fazla 10 ülke var. Diğer ülkeler bu teknolojiyi üreten ülkelere mahkûm ülkeler. Bu bir teknoloji tehdididir. Bir diğeri ise dünyadaki genel çevresel tehdit. Nüfus artıyor. Kaynakları, havayı, suyu kirletiyoruz. Dünyanın daha da kötü hale gelmesine yol açıyoruz. Bu durumdan ancak gelişmiş ülkeler az zararla çıkabileceklerdir. Bu duruma baktığımızda nitelikli eğitimin, nitelikli insan gücünün ne kadar önemli olduğu ortaya daha çok çıkıyor. Biz 27 yıldır ihtiyaç sahibi çocukların fırsat eşitliği ile nitelikli ve donanımlı bireyler olarak yetişmeleri için çalışmalar yapıyoruz. Bundan sonra da aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”
“TEGV Türkiye’nin vakfıdır”
Vakfın kuruluşunda Suna Kıraç’ın “yol arkadaşım” olarak tanımladığı ve 27 yıldır TEGV Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Cengiz Solakoğlu, TEGV’in Türkiye’nin vakfı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“27’nci yılını kutlarken sevgi dolu zenginliğini yüreğinde taşıyan, Eylül 2020’de kaybettiğimiz kurucumuz Suna Kıraç’ı rahmet ve şükranla anmak isterim. Yıl 1994. Türkiye bitmek tükenmez ekonomik krizlerinden birine daha girmiş. ‘Ne olacak memleketin hali’ masalarda konuşulan en önemli konulardan bir tanesi. Suna Kıraç; Yılmaz Büyükerşen, Vehbi Koç ve benim de bulunduğum masada ‘Ne olacak memleketin hali demekle hiçbir şey olmuyor. Elimizi taşın altına koymamız ve ülkelerin tüm sorunlarının temelinde olan eğitim eksikliğinde devletimize yardımcı olmamız gerekir’ dedi ve vakfın kuruluşunu sağladı. Bizim anlayışımıza göre sivil toplum örgütleri ülkenin birikmiş meselelerine çözüm arayan ve katılımcı demokrasi anlayışını geliştiren kurumlardır. Bu kurumların sürdürülebilir, istikrarlı ve yararlı çalışabilmeleri için her şeyden evvel şeffaf, hesap verebilir, yaptıklarını topluma iyi anlatıyor olmaları, olmazsa olmazdır. Kurucumuz Suna Hanım ilk günden bize bunları tembihledi. TEGV, 27 yılda 3 milyon çocuğun hayatına dokundu. Sayıları yüzbinlere ulaşan çoğu üniversite öğrencisi olan gönüllümüz destek verdi. Milli Eğitim Bakanlarıyla eşit mesafede ve karşılıklı dayanışma içerisinde çalıştık. Çocukları sevgiyle kucakladık. İlgi ve bilgiyle donattık. Ve bunun sonucunda yolu TEGV’den çocuklarımız bugün hayata atıldı. Her biri meslek sahibi oldu. Bu vakıf Nakkaştepe’de kuruldu, Türkiye’ye mal oldu. 800 bin bağışçının her bir kuruşunu başta bağımsız denetçi kuruluşlar olmaz üzere denetlettik ve web sayfalarımızda kamuoyu ile paylaştık. TEGV, Türkiye’nin eğitim alanında en yaygın, en saygın, en güvenilir kuruşlarından biri oldu. Yakınlarda kaybettiğimiz Alaettin Yavaşça eserlerinin telif hakkını ve mütevazi birikimini; sanayici merhum Nirun Şahingiray tüm varlığını çocukların eğitimleri için güvenerek TEGV’e bıraktılar. Vakfımıza yapılan bağışların her bir kuruşunu çocukların eğitimi için harcamış olmamız bize keyif veriyor. 27 yıldır TEGV Yönetim Kurulunda görev alıyorum. Bu benim manevi açıdan en büyük zenginliğim.”
“Hedefimiz daha çok çocuğa ulaşmak”
TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ise konuşmasına 2021’in önemli olaylarının altını çizerek başladı ve 2022’de gerçekleşmesi planlanan projelere değinerek:
“Millî Eğitim Bakanlığımız ile olan protokolümüzle, temel eğitime destek olmak üzere nitelikli ve donanımlı bireyler yetiştirmek; araştıran, soran sorgulayan, farklılıklara saygılı çocukların gelişimini sağlamak için çalışmalarımızı 22 ilde, 55 noktada sürdürüyoruz. 2020’de başlayan dijital dönüşüm çalışmalarımız 2021’de sistematik bir altyapı ile yaygınlaştı ve 10 binden fazla çocuğumuzun uzaktan eğitimlerine katkı sundu. Eski Arçelikliler Derneği ile başlattığımız tablet kampanyasıyla çoğu köy ilkokulunda olmak üzere 205 okulda dört binden fazla tableti çocuklarımızla buluşturduk; kesintiye uğrayan eğitimlerine devam etmelerine olanak sağladık. Bağışçımızı merhum Nirun Şahingiray adına, değerli akademisyenlerin katılımıyla Uluslararası Eğitim Forumumuzun 4’üncüsünü çevrimiçi olarak gerçekleştirdik. Harran’da, Ünye’de ve Sakarya’da mevsimlik tarım işlerinin çocukları yaz aylarında Ateşböceklerimizle etkinliklerimize katılma fırsatı buldular. 27 Ekim 2021’de Çorlu Aysel Öğücü-Lila Öğrenim Birimi’mizin açılışını gerçekleştirdik. Millî Eğitim Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonunun önemli araçlarından olan Tasarım ve Beceri Atölyelerimizin sayısı 2021’de yeni açılanlarla birlikte 23’e ulaştı. İstanbul Maratonunda 500 gönüllümüz koşularıyla 5000 çocuğumuzun eğitimi için kaynak yarattılar. Eğitim için kaynak yaratırken çevreyi koruduğumuz e-atık toplamaya yönelik “Atma Bağışla” kampanyamız destek veren birçok kurumun yanı sıra Turkcell ile devam ediyor. TEGV ürünlerimiz ‘TEGV Dükkân’ çatısı altında sunulmaya başlandı. 2021’de edindiğimiz ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgemiz ile yaygın yapımızda standartlara uyum gösterirken, yapacağımız sürekli iyileştirmelerle tüm paydaşlarımızın memnuniyeti sağlamayı amaçlıyoruz.”
“2022’de de yeni projeler yapmayı sürdüreceğiz”
Tosyalı, 2022’de yapacakları projeleri ise şöyle özetledi:
“2022-2024 Stratejik Planımızı hayata geçirerek, nitelikli ve kapsayıcı eğitimle yüz yüze ve dijital ortamda heyecan verici yeni projelerimizle çocuklarımıza ulaşmaya devam edeceğiz. TEGV Dijital adlı dijital eğitim platformumuz yaz aylarında tam olarak aktif olurken10 binden fazla çocuğumuz uzaktan; 64 bin çocuğumuz ise etkinlik noktalarımızda etkinliklerimizden yararlanabilecekler. Van Nirun Şahingiray Eğitim Parkı’mızın bahar aylarında temelini atma hazırlıklarımızı yapıyoruz. Elektrik enerjisi, İklim ve Geleceğin Meslekleri etkinlikleri çocuklarımızla buluşmaya hazırlanıyor. BİDEV (Basketbol İçin eğitim ve Destek Vakfı) ile imzaladığımız yeni iş birliğiyle 8 Eğitim Parkımız ile Mardin Savur Öğrenim Birimi’ndeki basketbol sahaları iyileştirilecek; gönüllülerimiz basketbol antrenörü olarak eğitilecek ve çocuklarımıza basketbol eğitimi verecekler AB Fonu ile başlattığımız CRM projemiz ile paydaşlarımızla daha etkin bir iletişim sağlarken, çalışmalarımızdan diğer STK’ların da yararlanmalarına olanak sağlayacağız. Tamamıyla yenilenmiş web sitemiz 23 Ocak’ta yayında olacak.”
“Tüm programlarımız ülkede yetişmiş insan gücüyle geliştiriliyor”
TEGV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Levend Kılıç, tüm programları Türkiye’nin yetişmiş insan gücüyle geliştirdiklerini belirterek şöyle konuştu:
“18 milyon 900 bin öğrenci okula gidiyor. Biz bu kitlenin neredeyse 12 milyonuyla haşır neşir olmak durumundayız. Biz okulun değil, sokağın alternatifiyiz. Bizim eğitim programlarımız eğitimin temel amacı olan bilgi, beceri ve davranış düzeyine yönelik çalışmalarımız var. Günümüzde gelişen dijital platformların içindeyiz, çok yakın takip ediyoruz. Hem yüz yüze hem de dijital platformlarla eğitimi geliştirmeye çalışıyoruz. Bunları da bu ülkenin yetiştirdiği insanlarla yapıyoruz. Tüm programlarımız ülkede gelişmiş insan gücü tarafından geliştiriliyor. Her program için ayrı bir ekibimiz oluşuyor. Yeni yaşımızı da bu vesileyle kutlarım.”
“TEGV gerçekten bir çocuk büyüttü”
Kendisinin de bir TEGV çocuğu olduğunu belirten TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Elif Dilmen, “27’nci yılımızı kutluyorum. O zamanlar TEGV’in kapısından bir çocuk olarak girdiğimde bu günleri hayal edemezdim. Ama şunu görüyoruz ki TEGV’de tutarlı ve sürekli bir yaklaşım var. Şu anda kutladığımız yıl benim yaşıma da çok yakın. TEGV gerçekten bir çocuk büyüttü. Benim gibi daha birçok örnek var. Umarım bu masada daha çok TEGV çocuğu görürüz. Böylece buradaki bağlılık ve güçle daha fazla çocuğa ulaşabiliriz” dedi.