Türkiye İlim ve Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, ‘Telif Hakları, Korsan Yayınlar ve Yasaklar’ konulu konferans vermek ve bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Kırklareli’ne gitti. Kırklareli İl Temsilcisi Aleaddin İkican, Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Kırklareli Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen konferansta (İLESAM) Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, Türkiye ve dünya genelindeki telif haklarından örnekler vererek eserlerin izinsiz kullanılması sonucunda izlenecek olan hukuksal yolu gösterdi.
Yapılan konuşmaların ardından konferansına başlayan İLESAM Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, ilk olarak birlik olarak yaptığı çalışmalardan bahsetti. İLESAM’a üye olanların telif haklarını hiçbir şey talep etmeden karşıladıklarını belirten Parmaksız, dava sonucunda kazanılan tazminattan da sadece yüzde 10’luk bir pay aldıklarını ifade etti. Bir eser için telif hakkı ödenmemesi için o eserin yazarının ölümünün üzerinde 70 yıl geçmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Nuri Parmaksız, aksi takdirde eser sahibinin varislerinden izin alınmadan o eserin yayınlanamadığının altını çizdi. Türkiye’de telif hakları ile ilgili kanunun 1951 yılında kanunlaştığını, Avrupa’da ise bir asır öncesinde bu hakkın var olduğunu belirten İLESAM Genel Başkanı, bununla ilgili ülkemiz ve dünyadan çeşitli örnekler verdi. İlesam Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız İLESAM’ı tanıtarak başladığı konuşmasında özet olarak şunları söyledi:
“İLESAM, bakanlar kurulu kararıyla kurulan ilk meslek birliğidir. İlk yönetim kurulumuzu bakanlar kurulu atamıştır ve 6 ay sonra geçici yönetim kendi genel kurulunu yapmış ve bugüne kadar 11 genel kurul yapılmıştır. Bizim üyelerimiz sadece şahıslar veya eser sahipleri değil. Türk Dil ve Tarih Kurumu gibi yayın yapan birçok resmî kurumda bize üye. Biz eseri olan herkesin, şahıs veya kurum olarak onların haklarını koruyoruz. Aldığımız güç, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri kanunudur.”
İLESAM’ın sadece ilim ve edebiyat üzerine olan telif haklarını savunduğunu, diğer konulardaki telif hakları içinde ülkemizde çeşitli birlikler bulunduğunu söyleyen Parmaksız, tüm eser sahiplerinin telif haklarına sahip çıkmasını istedi. Bir eserin tasdiklenmesi için Noter’e gitmeye ihtiyaç olmadığını ifade eden Mehmet Nuri Parmaksız, bunun için internet ortamında elektronik imza kanununa göre tasdik yapma hakkına sahip sitelerin bulunduğunu dile getirdi. Konferansın son bölümünde katılımcıların sorularını yanıtlaması ile son bulan konferansın ardından Parmaksız’a plaket takdim edildi. Konferansa Kırklareli Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Başkur, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Akkaya, Önadım Gazetesi Başyazarı Araştırmacı- Yazar Nazif Karaçam, Devlet Meteoroloji İşleri Kırklareli Müdürü Naci Gürbüz, Kırklareli Belediyesi zabıta ekipleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi.