Kültür/Sanat

Temizlenmeyen bacalar yangın sebebi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 
      Baca yangınları en çok kış aylarında meydana geliyor. Bu yangınların sebebini temizlenmeyen bacalar oluşturuyor. Ev ve fabrika yangınlarının da çıkış sebeplerinden biri olan baca yangınları pek çok insanın zehirlenmesine yol açıyor.
 
YANGINLARIN YÜZDE 12’Sİ BACADAN
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verdiği hizmetle baca yangınlarının önüne geçerek can ve mal kaybını azaltmayı amaçlıyor. Kocaeli İtfaiyesi, bacalarda biriken kurumların potansiyel yangın tehlikesi oluşturduğunu vurgulayarak, kış öncesi vatandaşların mutlaka bacalarını temizlemesi uyarısını yapıyor. Baca yangınlarının en çok kış aylarında gerçekleştiğini bildiren Kocaeli İtfaiyesi, Kocaeli’deki binalarda oluşan yangınların yüzde 12’sinin bacalardan kaynaklandığına dikkat çekiyor.
 
SADECE 2009’DE 224 BACA YANGINI ÇIKTI
Kocaeli İtfaiyesi’nin verdiği bilgiye göre; 2009 yılında 224 baca yangını çıktı ve yapılan incelemeler sonucu bu yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edildi. 2010’da ise yılın ilk 8 aylık döneminde Kocaeli İtfaiyesi 156 baca yangınına müdahale etti. Baca yangınları en çok Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında meydana geliyor.
 
SOBA ZEHİRLENMELERİNİN ÖNÜNE GEÇİYOR
Sonbaharda veya kış sonrası ilkbaharda gündeme gelen teknik konulardan biri olan baca temizliği, soba zehirlenmelerinin de önüne geçiyor. Kirli bir baca, yakıtın doğru yanmasını engellerken oluşan parçacıklar da bacalarda ciddi tıkanıklıklara sebebiyet veriyor. Temiz bir bacanın, yakıtın daha kaliteli yanmasıyla tasarruf sağladığı ve çevre kirliliğini de önlediği ifade ediliyor.
 
BACA YANGINLARI NASIL ÇIKIYOR?
Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılması can ve mal emniyeti bakımından önem taşıyor. Temizlenmeyen soba bacaları zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep oluyor. Tahliye edilemeyen karbon monoksit gazları ölümlere, kurum tutuşması ise yangınlara neden oluyor. Bu nedenle her yıl onlarca vatandaşımız hayatını kaybediyor. Ayrıca çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana geliyor.
 
MESKEN BAŞINA 50 TL
Kocaeli İtfaiyesi, havaların soğuması ile birlikte baca temizliği konusunda yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekerek son günleri beklemeden baca temizliklerinin yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Baca temizliği yaptırmak isteyen vatandaşlar itfaiyenin 0262 335 21 24 numaralı telefonundan bilgi alabiliyor. İtfaiye, kalorifer bacalarını baca başına 120 TL ve mesken bacalarını da baca başına 50 TL’ye temizliyor.
 
HER YIL YAPILMASI ZORUNLU
Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği'ne göre bacaların temizlik ve bakımının her yıl yaptırılması zorunlu. Doğalgaz bacalarının yılda bir, Fuel Oil - Mazot ve katı yakıt bacalarının yılda iki, restoran- otel mutfak sistemleri ve bacalarının çalışma yoğunluğuna göre 3 ile 6 ay arasında temizlettirilmeleri gerekiyor.
 
BACA YANGININA NASIL MÜDAHALE EDİLİR?
Baca yangını söndürülmediği takdirde çatının ve binanın da yanmasına sebep olabiliyor. Bacalarda oluşacak muhtemel yangınlarda, bacanın alttan ve üstten ıslak bezden tampon yapılarak kapatılması ve oksijensiz bırakılması gerekiyor.
 
BACALAR NE İŞE YARAR?
Baca, yanma sonucu ortaya çıkan, insan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek gazları en güvenilir yoldan atmosfere ulaştıran kanal sistemine verilen isim olarak tarif ediliyor. Baca yüksek ısıya ve yangına, yanma sonucu ortaya çıkacak gazların kimyasal etkisine, korozyona ve su buharına karşı dayanıklı olmalı. Aynı zamanda yarattığı çekme sayesinde, yanma için gerekli havayı ocağa, ızgaraya ve kazana ulaştırıyor. Yanma veriminin yüksek, ısıtma maliyetinin düşük olması ve çevre sağlığının korunması bakımından bacaların faaliyet alanına göre belirli periyotlarda temizletilmesi gerekiyor.
 
BU UYARILARA DİKKAT EDİN!
·        Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı seviyesinde olmalı.
·        Baca temizliğinde bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli.
·        Yılda iki kez bacalar temizlettirilmeli.
·        Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı.
·        Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı.
·        Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır.
·        Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli.
·        Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı.
·        Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye (110) aranmalı.
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat