Güncel

Terminallere Zabıta Denetimi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şehirlerarası yolcu taşımacılığında kurumsallaşmayı ve yolcu memnuniyetini sağlamak için çalışmalarına hız verdi. İzmit Terminal Zabıta Amirliği tarafından yapılan çalışmalarda çığırtkanlık yaptıran, terminal dışında yolcu indirme-bindirme yapan, usulsüz faaliyet gösteren firmalara göz açtırmıyor.
 
TERMİNAL ZABITA AMİRLİĞİ İŞİ SIKI TUTUYOR
Büyükşehir Belediyesi şehirlerarası yolcu taşımacılığında kaliteli hizmet verebilmek için denetimleri sıklaştırdı. Terminal Zabıta Amirliği tarafından yapılan denetimler sayesinde insanların daha güvenli ve huzurlu bir şekilde seyahat etmeleri sağlanıyor. 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu’nun Kocaeli’de de sıkı bir denetimle uygulanmasını sağlanarak şehirde ulaşım ve trafik sorunu ile yolcu şikâyetleri büyük ölçüde azalıyor. Birçok belediyenin örnek aldığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminalleri Yönetmeliği gereğince uygulanan denetlemelerde kurallara uymayanlara uyarı ve cezai işlem uygulanıyor.
 
ÇIĞIRTKANLIK YAPILMIYOR
Yapılan denetimlerde yolcu taşımacıları ve acenteleri, bilet satışı yaptıkları terminalde çevresinde yolcuları yönlendirmek için personel istihdam etmesi yasaklandı. Çığırtkanlık adı verilen personeli çalıştıran firma ve acentelere Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre idari para cezaları ve uyarılar yazılarak denetimler sıklaştırıldı. Tekerrür halinde ise işyeri kapatmasına kadar gidiliyor.
 
FİRMALAR VE ACENTELER DENETLENİYOR
Denetlemeler sırasında yetki belgesi sahiplerinin, firmaların yolcu biletlerini satmaları için, firma ile noter sözleşmesi yaparak listesine kaydettirmesi gerekiyor. Taşımacının tabelalarını işyerine ancak bu şekilde asılabildiği şehirlerarası terminalinde yapılan denetimlerde kanunlara ve yönetmeliklere uymayanlara para cezaları kesiliyor ve firma tabelaları söktürülüyor. Aksine hareket eden firma ve acente işyerlerinin kapatılmasına kadar süreç işliyor.
 
YOLCU ŞİKÂYETLERİ DEĞERLENDİRİLİYOR
Kalkış ve varışların terminallerden yapılmasını sağlıyor. Terminal dışında yolcu indirme-bindirmesi kesinlikle yapılmıyor. Ancak UKOME Kararı ile belirlenen ara duraklarda da yolcuların indirilmesi ve bindirilmesi mümkün olabiliyor. Yapılan denetimlerde kurallara uymayanlar önce uyarıyor, tekrarında idari para cezaları uygulanıyor. Terminal içerisinde peron harici yolcu indirme-bindirme de yapılmıyor. Firma otobüsleri peronlara girerek vatandaşların yük ve eşyalarını kapalı alanda indirmesi sağlanıyor. Terminal Zabıta Amirliği yolcuların şikâyetlerini hızlı bir şekilde değerlendirerek sonuçlandırmayı amaçlıyor.
 
YASA 2003 YILINDA KABUL EDİLDİ
Şehirlerarası yolcu taşımacılığı sektöründe faaliyet gösterenlere hangi hallerde uyarma, idari para cezaları ve geçici durdurma şeklindeki idari yaptırımların uygulanacağı, 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve Büyükşehir Otobüs Terminalleri Yönetmeliği’nde yer alıyor. Cezaları uygulama görevini ise, Terminallerde görevli Belediye Zabıtası Büyükşehir Terminaller Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak yürütüyor.
Ülkemizde karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığının 2003 yılına kadar yasası bile mevcut değildi. TBMM’nde 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu 10.07.2003 tarihinde kabul edilerek sektör ilk kez yazılı Kanuna kavuşmuştu.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat