Özdilek

Siyaset

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan CHP’li Tanal’ın Önergesine Cevap…!

İSRAİL UÇAKLARINA JET YAKITI TEMİNİ ULUSLARARASI KURALMIŞ !

10 Temmuz 2024 Saat: 00:47
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan CHP’li Tanal’ın Önergesine Cevap…!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan CHP’li Tanal’ın Önergesine Cevap…!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan CHP’li Tanal’ın Önergesine Cevap…!

İSRAİL UÇAKLARINA JET YAKITI TEMİNİ ULUSLARARASI KURALMIŞ!

CHP’li Mahmut Tanal’ın İsrail’e Türkiye tarafından “jet yakıtı” satılmasına ilişkin soru önergesine cevap veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, askeri ürün ihracatının Milli Savunma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iznine tabi olduğunu belirtirken, “sivil yolcu taşıyan yabancı ülke uçaklarına yakıt ikmalinin, uluslararası kurallar gereği olduğunu” savundu.

 NHA/Özgen Sarıkaya

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Gazze ve diğer Filistin topraklarında soykırım uygulayan İsrail’e Türkiye tarafından “jet yakıtı” satılmasını, soru önergesi yoluyla Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sormuştu. Tanal’ın 15 Nisan 2024 tarihli önergesini gecikmeli olarak yanıtlayan Bakan Ömer Bolat, “sivil yolcu taşıyan yabancı ülke uçaklarına yakıt ikmalinin, uluslararası kurallar gereği olduğunu” savundu.

Tanal Soru Önergesi Vermişti

CHP Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkiler konusunda Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunmuştu. Tanal önergesinde, Ticaret Bakanlığı’nın, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’nde katliam gerçekleştiren İsrail’e ihracatı yapılan ürünlerden bazılarına 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kısıtlama getirdiğini, ihracatı kısıtlanan ürünlerin listesinin Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlandığını hatırlatmıştı.

Söz konusu İsrail'e ihracatı kısıtlanan ürünlerin arasında “jet yakıtı”nın da bulunduğunu anımsatan Tanal, “2002 yılından işbu önerge tarihine kadar İsrail’e toplam ne kadar ‘jet yakıtı’ ihraç edilmiştir? İsrail’e ‘jet yakıtı" ihracatı 7 Ekim 2023 tarihinden sonra da devam etmiş midir? Şayet etmişse 7 Ekim 2023 tarihinden işbu önerge tarihine kadar, aylık miktarları ayrı ayrı belirtilmek üzere, ne kadar ‘jet yakıtı ihraç edilmiştir?” diye sormuştu.

CHP’li vekil devamında, “Gazze'de çocuklar, halk katliama uğrarken İsrail’e jet yakıtı ihracının kısıtlanması için 6 ayı aşkın bir sürenin beklenmesinin gerekçesi nedir? Gazze halkı İsrail tarafından katledilirken hangi kamu yararı gözetilerek İsrail’e “jet yakıtı” ihracatı devam ettirilmiştir?” sorusunu yöneltmişti.

Bolat’tanGecikmeli Cevap: Uluslararası Kurallar Gereği

CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal’ın 15 Nisan 2024 tarihli söz konusu önergesine 2 buçuk aylık süreden sonra cevap veren Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Türkiye’den İsrail’e askeri amaçlı hiçbir ürün satılmadığını” iddia etti. Askeri ürünlerin ihracatının, Milli Savunma Bakanlığı’nın ya da ürününe göre Emniyet Genel Müdürlüğü’nün iznine tabi olduğunu belirten Bolat, “jet yakıtı” iddiası konusunda ise “Uluslararası sivil havacılık kuralları gereği, başka ülkelerin sivil yolcu taşıyan hava yollarının ve turizm charter uçaklarının, dönüş yolculukları için geldikleri havalimanlarında uçak benzini almaları uluslararası kurallar gereğidir” şeklinde savunma yaptı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat