Sarıkamış'ta başlayan yaşam serüvenini: çocukluk hayali ve sevdası, tiyatro sanatçısı olma kararlılığını, her türlü engellere rağmen, ısrarla sürdüren Burhan Akçin;
Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü'nden mezun olarak, idealini gerçekleştirmiş, yoluna: Tiyatro Yönetmeni, Oyuncu&Oyun Yazarı, Yaratıcı Drama Lideri, Kocaeli Bölge Tiyatrosu Kurucusu olarak devam etmiştir.
Sanatçı kimliğini, poetikasını, halkın sanatçısı olma doğrultusunda benimseyen; sanatını çok başarılı ve kusursuz bir şekilde yerine getiren, Burhan Akçin; çocukları ve gençleri sanat ile buluşturma konusunda ki önceliğini hep korumuştur. "Yer Gök, Çarşı, Pazar, Cadde, Sokak Tiyatro" sloganının takipçisi olan Akçin; sokakların, parkların, caddelerin sahne olarak tasarlandığı festivaller düzenlemiştir. Bu şekilde, kent insanın, sanat ile tanışması, sevmesi ve desteklemesi misyonunu da başarılı bir şekilde yerine getirmiştir.
Kocaeli Bölge Tiyatrosu (KBT) bünyesinde: çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik tiyatro okulları kanalıyla: "Estetik Yaratma Yeteneği, Mimik-Rol, Doğaçlama, Hareket -Sahne, Özgüven Duygusu, Uyumlu Kişilik, Ses-Müzik" v.b. konularda yetkin bir eğitim verilmesi hedeflemiştir. Bu doğrultuda toplumsal gelişmeye, eğitime büyük katkı sunmuştur. İçinde bulunduğumuz yılda, "46. Dönem" çalışmalarını sürdüren "KBT" kurucusu, Burhan Akçin, bu alanda tiyatro sanatında da rol model olma özelliği ile de öne çıkmıştır. Dönem sonu etkinlikleri sadece kentimizde değil, çevre il ve ilçelerde, ülke genelinde de sahnelenmekte, büyük beğeni ile takip edilmektedir.
50 yılı aşkın bir tiyatro sanatı geçmişi bulunan, bu süre içerisinde çok sayıda tiyatro eseri üreten, oyunlar sahneleyen, benzer tiyatroların kuruluşuna katkı sunan, 70'i aşkın ulusal ve uluslararası ölçekte prestijli ödüllere de değer görülen Burhan Akçin, bu başarısını, tiyatro emekçisi olan saygıdeğer eşi; tiyatro ortamında yetişen ve ergenlik döneminden itibaren de, sanatsal üretime katkı sunan, değerli kızı, Aslı Alçin ile birlikte aile olarak ortaya koymuştur.
Öncelikle, kent insanı olarak, tiyatro sanatı kanalıyla sosyokültürel yaşama, çocuk ve gençlerimizin eğitimine ve aydınlanmasına verdiği katkı nedeniyle, Akçin ailesine minnet borçluyuz. Kendilerini içtenlikle kutluyor, teşekkür ediyor, alkışlıyoruz. Bu bağlamda, Burhan Akçin öncülüğünde yaratılan bu devasa kültürel mirasın, sanatsal oluşumun yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğu da ortadadır. Külliyatın teknoloji olanakları da kullanılarak, arşivlenerek, "Tiyatro Müzesi" kapsamında korunması, varolan oluşumun, Burhan Akçin'in engin birikim, deneyim ve öngörüleri ile temellendirilip, geliştirilerek, yaşatılması gerekmektedir. Görevin kentimiz adına yerel yönetimler tarafından üstlenilmesi, "KBT"nin kurumsal bir kimliğe kavuşturulması düşünülmelidir. Bu konuda yerel yönetimleri göreve davet ediyorum.