Türkiye Komünist Partisi yangın bölgesinde kurduğu kriz masasıyla dayanışmayı güçlendirmeye çalışıyor.
TKP'den yangın dayanışması
Türkiye 2 gün içinde ortaya çıkan, son saatler itibariyle 63 noktaya ulaşan farklı büyüklükteki yangınların etkisinde. Bunların bir kısmı kontrol altına alınsa da hala yangınların devam ettiği çok sayıda yer var. Bakanlık açıklamasında 42 yangının kontrol altına alındığı, 21 noktada ise yangınların devam ettiği belirtildi.
İklim değişikliğinden, ormanlık alanların kullanıma açılmasına kadar bir çok neden bu tür yangınların göstere göstere geldiğini bize söylüyor. Ancak Türkiye'nin böyle bir hazırlığı olmadığı gibi, Türk Hava Kurumu gibi bu tür afet anlarında görev alacak kurumların yıllar içinde kötürümleştirildiği görülüyor.
Türkiye Komünist Partisi bir süre önce bu tür afetler karşısında halkın örgütlü gücünün artırılması, dayanışma kuvvetlendirilmesi gerektiğini belirterek konuyla ilgili çalışma başlatmış, parti içinde buna dönük organizasyonlara gitmişti.
Bu çalışmanın ilk ve en dikkat çekici örneği geçtiğimiz yıl yaşanan İzmir depreminde ortaya çıktı. TKP'liler depremin olmasının üzerinden bir saat geçmeden olay yerine ulaşmıştı. Burada kurulan dayanışma masasıyla yüzlerce depremzedeye gıda, kıyafet, hijyen ürünü sağlandı, ülkenin çeşitli noktalarından gelen yardımlar burada organize edildi.
Şimdi benzer bir çalışma Antalya'da sürdürülüyor: Köyler geziliyor, ihtiyaçlar belirleniyor, müdahale ediliyor. Parti Türkiye çapındaki örgütlenmesini de yangın bölgeleriyle dayanışma için organize etti.
Orman yangınlarını önlemek için sermaye talanı durdurulmalıdır!
Orman Genel Müdürlüğü istatistiklerinde yangına neden olan doğal olmayan etmenler arasında, anız yakma, ormanın çöplük olarak kullanılması, avcılık, çoban ateşi, sigara ve piknik, kundaklama, arazi açma, enerji ve trafik gibi nedenler gösterilmektedir. Dikkat çeken bir istatistik enerji tesislerinin neden olduğu orman yangınlarıdır. Enerji dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonucunda kârlı olmayan dağıtım hatlarının bakımsız bırakılması nedeniyle hatlardan sıçrayan kıvılcımlar sıklıkla yangına neden olmaktadır. Ayrıca, orman arazilerine kurulan rüzgâr enerjisi santralleri de kıvılcım oluşturarak yangına neden olabilmektedir.
YEDİ YÜZ BİN HEKTAR ORMAN SERMAYENİN İNSAFINA BIRAKILMIŞ
2019 yıl sonu istatistiklerine göre madencilik izinleri, enerji tesisi, savunma, ulaşım, haberleşme, altyapı vb. konulardaki izinler ile 698.955 hektar orman alanı sermayenin kullanımına tahsis edilmiştir. Bu izinler sonucunda kamuoyunun da gündemine gelen Çanakkale Kirazlı Alamos Gold altın madeni için ağaçların traşlanması, üçüncü köprü ve havalimanı sürecinde İstanbul’un kuzey ormanlarının yok edilmesi gibi doğaya geri dönüşü olmayan zararlar verilmiştir. Ormanların, ormancılık faaliyetleri dışında izinlerle tahsis edilmesi sistematik bir ormansızlaşmaya neden olduğu gibi orman yangınlarına da neden olmaktadır.
YANGINLARIN SEBEBİ: KAZA, İHMAL, KASIT...
Ormanların korunması için kaza, ihmal ve kasıt sonucu çıkan orman yangınları önlenmelidir. Bu amaçla, orman sayılan alanlarda özellikle enerji, turizm ve maden gibi yangına davetiye çıkaran sektörlerin faaliyetleri kısıtlanmalıdır. Yurttaşların sosyal ve kültürel (rekreasyon amaçlı) kullanımları için belirli alanlar gösterilmeli ve bu alanlardan ücretsiz faydalanılması, böylelikle orman içinde ateş yakılmaması ve yangına neden olacak faaliyetlerden kaçınılması sağlanmalıdır. Enerji dağıtım şirketleri kamulaştırılmalı, gerilim hatlarının bakımı kamu yararı gözetilerek layıkıyla gerçekleştirilmelidir. Çiftçileri anız yakmaya iten ekonomik nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Orman endüstrisi orman köylüsü lehine kamucu bir yaklaşımla ele alınmalı, orman üzerindeki ekonomik baskı azaltılmalıdır.