Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şehir içinde toplu taşıma hizmetini yürüttüğü 127 otobüs ve 11 deniz aracını olası enfeksiyonların önüne geçmek amacıyla ilaçladı. Ayrıca belediye yolcu terminallerinin de dezenfekte edildiği çalışma ile geçen sene oluşan domuz gribi gibi pandemilerin oluşması önceden önlendi.
Soğuk havaların ülkemizde de etkisini hissettirdiği kış aylarında sıklıkla rastlanılan gribal enfeksiyonların toplu olarak kullanılan ulaşım araçlarında yayılma riski aşikar. Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda geçen sene başlattığı uygulama ile Belediye şehir içi toplu taşıma araçlarını, enfeksiyonların yayılmasına karşı ilaçladı. 45 tanesi doğalgazlı olmak üzere 127 otobüs ile 6 deniz otobüsü, 3 vapur ve 2 yolcu motoru sağlık bakanlığından onaylı ilaçlarla dezenfekte edildi.
Daha önce domuz gribi enfeksiyonlarının önlenmesi için kullanılan ve büyük başarı sağlanan ilacın kullanıldığı dezenfekte işleminde ilk olarak swap sürtme tekniği ile araçlardan numuneler alındı. Daha sonra “Sisleme Sistemi” ile ilacın etkisinin tüm noktalara ulaşması sağlandı. Özel ekipmanlar ile yapılan ilaçlamaların ardından bir süre beklendikten sonra özellikle yolcuların temas ettiği noktalardan tekrar numune alındı. Numunelerin laboratuar sonuçları ise ilaçlamanın hangi oranda yeterli olup olmadığını ortaya koyacak.
İnsan sağlığına hiçbir zararı olmayan ilaçlama çalışmaları ayrıca deniz ulaşım yolcu terminallerinde de yapıldı. Vatandaşların deniz otobüslerini beklerken kullandıkları terminaller enfeksiyonlara karşı ilaçlandı. Yetkililer olası salgınların önlenebilmesi için hijyenin önemine değinerek yapılan ilaçlamaların sürekliliği ve etkinliğinin her şeyden önce kişinin hijyenine dikkat etmesi ile artacağını ifade etti. İhtiyaca göre periyodik olarak yapılacak ilaçlamalar, enfeksiyonlara karşı yaklaşık 2 ila 3 ay koruma imkanı sağlıyor.