Güzergahı kim belirledi, ihaleyi kimler girdi, hangi firmaya bu iş hangi bedelle ve neden ihale edildi? Bilen varsa bir açıklasın da bilelim.
Tramvay güzergahında bulunan esnaf kepenkleri indirmek üzere, çok zarar ediyor.
Şehir tam bir trafik karmaşası içinde…
Bu yüzden merkezdeki esnaf da kepenkleri indirmek üzere.
İşin Şubat 2017’ de bitmesi gerekiyordu.
İnşallah 2017 sonunda biter. Belediyenin de pek umurunda değil, neden mi ?
Geçen gün, Sayıştay’ın 2015 yılı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Denetim Raporunu gördüm. İçinde çok ilginç bulgular var. Tramvay ile ilgili olanı da ilginç ve belediye umursamazlığını açıklamaya yetiyor.
**
Rapor, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan danışmanlık ihalelerinde, teknik teklifte sunulan kişilerin, yani çalışanların daha sonra daha az tecrübeli kişilerle değiştirildiği tespit edilmiştir, şeklinde…
Bu tür ihalelerde; firma tayin edilirken, firma ile ilgili öncelikle teknik değerlendirme yapılmakta ve firmaların tekliflerine göre idari şartnamede belirtilen kriterler çerçevesinde firmalara puanlar verilmekte, bunun sonucuna göre iş verilmektedir. İhalede çalıştıracakları teknik personelin özellikleri de burada önemle belirtilmektedir.
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin, toplam puanların belirlenmesi, görüşmeye davet ve ihalenin karara bağlanması başlıklı 66/4 maddesi: “Önerilen anahtar teknik ve teknik personel zorunlu olmadıkça değiştirilemez. Böyle bir gereksinimin ortaya çıkması halinde yeni anahtar teknik ve teknik personelin teklifte sunulanın dengi veya daha niteliklisi olması gereklidir.” şeklindedir.
**
Sayıştay incelemesinde ; İhale kapsamında şu an tramvay işinde çalışan kişiler incelenmiş,ihalenin verildiği firmanın teknik teklifteki kişileri yeterli deneyime sahip olmayan başka kişilerle değiştirilerek çalıştırıldığı tespit edilmiştir, denilmektedir…
**
Bu şu demektir; İhaleyi verdiğin firmadan teknik personel listesini yönetmeliğe göre iste, buna göre ihale bedeli tespit et ve işi ona ver. Daha sonra teklifteki teknik personeli bu firmanın değiştirmesine, daha ucuz ve kalitesiz eleman çalıştırmasına göz yum, denetim eksikliğine neden ol, iş uzasın ama firma daha fazla kar etsin.
Bir belediye hangi nedenle böyle halkın zararına, firmanın yararına bir davranışta bulunur, izah edebilecek var mı ?
Bu durumda bu iş nasıl zamanında biter.
Bu iş bu hali ile nasıl yeteri kadar denetlenir.
Tramvay yapılırken yada çalışırken kazalar ve aksaklıklar olursa bunun hesabını kim verecek? Sen belediye olarak vatandaşı koruyacağına ihaleyi alan firmayı mı koruyorsun?
Buna ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma denirse ne yapacaksın?
Tramvay işinin neden geciktiği şimdi anlaşılıyor mu ?
Belediye kendi firmalarını denetlemeyebilir, ama belediyenin çok daha ciddi bir denetilme ihtiyaç var anlaşılan.