Türkiye’nin iletişim ve eğlence şirketi TTNET’in kurumsal sosyal sorumlul
Türkiye’nin “bilgi toplumu olma” hedefini destekleyen TTNET, “İnternetle Hayat Kolay” adıyla 2012 Mayıs ayında başlattığı ve internet okuryazarlığını artırmayı hedeflediği kurumsal sosyal sorumluluk projesi ile 6 ayda 1.242 kişiye eğitim verdi.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen ve daha önce internetle tanışmamış, 12 yaş üzerindeki genç-yaşlı, kadın-erkek geniş bir kitleyi internetle tanıştıran projeyle TTNET, iletişim teknolojilerinin sunduğu sosyoekonomik gelişim fırsatlarını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
TTNET gezici eğitim TIR’ı mahallelerde
“İnternetle Hayat Kolay” Projesi’nin en önemli özelliği ise gezici olması ve bulunduğu şehri semt semt gezerek hizmeti katılımcıların ayağına götürmesi. Projenin gezici TIR’ının içerisinde 25 kursiyer için 25 adet diz üstü bilgisayar bulunuyor. İnteraktif ve teknoloji donanımlı bir eğitim imkanı sunulan TTNET Eğitim TIR’ında kablosuz ve hızlı internet bağlantısı sayesinde 25 kişi aynı anda eğitimdeki uygulamaları gerçekleştirebiliyor.
Başvuruların, katılımcıların kendi bölgelerindeki muhtarlıklar, TTNET satış ofisleri, sivil toplum örgütleri ve kadın kuruluşları aracılığıyla alındığı projede, uzman eğitmenler interneti anlama ve öğrenme derslerinin yanı sıra teknolojideki son gelişmeler, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar, Skype gibi görüntülü haberleşme platformları, internette alışveriş ve güvenlik gibi konularda eğitim veriyor. Bir hafta içinde 10 saatlik programı tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazanıyorlar.
Eğitime en çok ilgi çocuklar ve kadınlardan geliyor
Proje Koordinatörü Soner Sabri Bozok, katılımcıların eğitimler sonunda kendilerine olan güvenlerinin arttığını söylerken, projeye en çok ilginin 12-15 yaş arası çocuklardan ve kadınlardan geldiğini belirtiyor.
Eğitmen Seda Sönmez de eğitimlerin sonunda katılımcıların korkularını yendiklerini ve en fazla ilgi gösterdikleri konuların başında, internetten alışveriş ve hastane işlemlerinin geldiğini belirtiyor. Sönmez, “Örneğin katılımcılar, internet üzerinden market alışverişi yapabileceklerini gördüklerinde büyük bir şaşkınlık ve sevinç yaşıyorlar. Ayrıca kampanya ve promosyonlardan haberdar oldukları için de aile bütçelerine olumlu katkı sağlamaktan mutlu oluyorlar” diyor.
Eğitmenlerden Hüseyin Yiğitise vatandaşı eğitime çağırmak yerine eğitimi onların ayağına götürmenin yarattığı etkiye dikkat çekiyor ve eğitimin ücretsiz olmasının da artırdığını söylüyor. Her semtte iki hafta olarak belirlenen eğitim takvimi yoğun ilgi nedeniyle dört haftaya kadar uzatılıyor.
Katılımcılar ne diyor?
Torunuma da bakarım, internetimi de öğrenirim
Beyhan Tekin: Torunuma baktığım için genellikle banka işlemleri ve alışverişe vakit ayıramıyordum Ancak gerekli eğitimi aldıktan sonra torunum uyurken tüm bunları evden yapabileceğim. Hem torunuma bakacak hem banka işlemlerimi halledecek hem de rahatlıkla alışveriş yapabileceğim. İstediğim yemek ve pasta tariflerine ulaşabilecek, istediğim her konuda bilgi sahibi olabileceğim. Artık her şey internette. Örneğin, hastaneye randevu almak için bile internet kullanmanız gerekiyor. Ben de artık çocuklarımdan rica etmeyi bırakacak, işlemlerimi kendim yürüteceğim.
Askerdeki oğlumla görüntülü görüşüyorum
Emine Öztürk: Eğitim TIR’ına ilk geldiğimde tek amacım askerdeki oğlumu görebilmekti. Ben oğlumun sadece sesini duymak değil, kendisini de görmek, ona mektuplar yazıp hemen ulaşmasını istiyordum. Eğitimlerimi tamamladım. İlk iş oğlumla çarşı izninde görüntülü sohbet ettim, yüzünü gördüm. Sonra ona uzun uzun mektuplar yazdım, hepsini okumuş. Artık oğlumun resimlerini Facebook’ta görerek hasret giderebiliyorum.
Bayram alışverişi de internetten
İnternetle Hayat Kolay Projesi’ne katılanlar, çevrimiçi iletişimin yanında, internet üzerinden alışveriş yapmayı da öğreniyor. Sevdiklerine bayram hediyesi almak isteyen katılımcılar, artık internet üzerinden alışveriş imkanı sunan siteler aracılığıyla hediyelerini alabiliyorlar.
Bunun yanı sıra e-devlet hizmetleri ve internette aradıkları bir bilgiyi bulabilme konusunda da eğitim alan kursiyerler, Kurban Bayramı’nda, bölgelerindeki kurban satış ve kesim yerlerine ilişkin bilgileri de oturdukları yerden bilgisayar başında elde edebiliyorlar.
İnternetle Hayat Kolay Hakkında
TTNET hayata değer katan ürün ve hizmetlerini 30 milyonu aşan kullanıcıya ulaştırırken, güçlü bir ülke ekonomisinin yaratılması ve sürdürülmesi için girişimlerde bulunmayı sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak görüyor. Ülkemizin “Bilgi toplumu olma” hedefini destekliyor, toplumun eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve kişilerin iletişim teknolojilerinin sunduğu sosyoekonomik gelişim fırsatlarından faydalanmasını sağlayacak projelerle bu hedefe katkı sağlıyor.
Bu kapsamda TTNET ülkemizdeki sayısal uçurumun kaldırılması, internetin hayata değer katan kullanımlarının yaygınlaştırılması, internet okuryazarlığının arttırılması amacı ile geliştirdiği “İnternetle Hayat Kolay” projesini T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın himayesinde Mayıs ayında hayata geçirdi. Türkiye’yi geleceğe taşımak amacıyla yürütülen bu proje ile ilk etapta 2.000 kişiye eğitim verilmesi hedefleniyor.
TTNET Hakkında
2006 yılında tüm Türkiye’yi internete bağlamak ve dünyayla tanıştırmak amacıyla kurulan TTNET, bugün kurumsal ve bireysel hizmetleriyle sektörde öncü rol oynayan, müşterilerine bugünün ve geleceğin iletişim teknolojilerini sunan, iletişim ve eğlence şirketidir. İletişim teknolojilerinin üç temel bileşeni olan internet, televizyon ve telefonu birlikte sunan TTNET eğitim, eğlence, iletişim, güvenlik ve işletmelere özel ürünleriyle Türkiye’nin tüm iletişim ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Şirketin ürün portföyünde başta ADSL/VDSL 2-hızlı internet erişimi, fiber internet erişimi, WiFi kablosuz internet erişimi ve iPass işbirliği ile TTNET WiFi yurtdışı erişim hizmeti, G.SHDSL, Metro Ethernet, ATM ve Frame Relay internet erişim hizmetleri bulunmaktadır. TTNET; Avea işbirliği ile TTNET Mobil markası altında GSM ve 3G dahil tüm cep telefonu hizmetleri, TTNET Alo markası ile de bireysel müşterileri için sabit telefon erişimi sunmaktadır. TTNET ayrıca; sinema ve televizyonu taşınabilir hale getiren Tivibu Web ve ev ortamında TV ekranından ulaşılabilen IPTV hizmeti Tivibu Ev'i de Türkiye’de uygulamaya başlayarak bir ilke imza atmıştır.
İnternet erişim hizmetlerinin yanı sıra TTNET’in katma değerli servisleri arasında milyonlarca şarkıyı ücretsiz dinleme imkanı sunan TTNET Müzik ve dijital oyun platformu Playstore bulunmaktadır. TTNET Güvenlik kapsamında güvenli internet için birçok ürün ve servisi kullanıcılarına sunmaktadır. TTNET İşyerim Paketleri ile de işletmelerin ihtiyaçlarına özel ürün ve servisler geliştirmektedir.
Tek faturada; internet, TV, sabit ve mobil ses hizmetlerini müşterilerine sunan TTNET, Türkiye’de bir “ilk”i daha gerçekleştirerek “dörtlü servis” dönemini başlatan ilk iletişim ve eğlence şirketi olma kimliği kazanmıştır.