143 yıllık birikimiyle dünyanın en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Türk Kızılayı, Türkiye’de KalDer tarafından yürütülen Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) Yönetim Modeli uygulamasına geçti. KalDer ve Kızılay arasında yapılan iş birliğiyle Avrupa’da ilk defa bir yardım kuruluşu bu modeli uygulamaya başlayacak
Türkiye Kalite Derneği KalDer’in öncülüğünde yürütülen Ulusal Kalite Hareketi (UKH), Türkiye’nin kendi alanında öncü kuruluşlarının katılımı ile hızla büyüyor. KalDer tarafından 1998’de, ulusal “kalite” bilincinin yaratılması, geliştirilmesi ve toplam kalite yönetimi ile Mükemmellik Modeli uygulamalarının yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan Ulusal Kalite Hareketi, yeni katılımcılarla birlikte bir çığ gibi büyümeye devam ediyor. Sektör ya da ölçek gözetmeksizin, tüm kurum ve kuruluşlara açık bir sivil toplum hareketi olan Ulusal Kalite Hareketi, son olarak TÜRK KIZILAYI’nın da katılımıyla daha da güçlendi.
Ulusal Kalite Hareketi İyi niyet Bildirgesi İmza Töreni Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Doğan’ın katılımıyla, Türk Kızılayı İstanbul Müdürlüğü’nde 20 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirildi. Ulusal Kalite Hareketi hakkında bilgi veren KalDer Başkanı Hamdi Doğan, “Gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından uygulanan mükemmellik modeli Ulusal Kalite Hareketi ile birlikte Kızılay’da da uygulanmaya başlanacak. Türk Kızılayı bu modeli Avrupa’da uygulayacak ilk ve tek yardım kuruluşu olacak” dedi. “EFQM Mükemmellik Modeli ile Türk Kızılayı’n yönetim yapısı, insan kaynakları, İş stratejileri ve iş birlikleri geliştirmesinde katkı sağlayacağız” diyen Doğan, şöyle devam etti:
“KalDer’in uyguladığı, Avrupa’da ve dünya’da birçok ülke tarafından kullanılmakta olan “EFQM Mükemmellik Modeli” ile kurumlara kendi “Öz değerlendirmelerini” yaptırarak bir kuruluşun güçlü, iyileştirmeye açık alanlarını belirlenebilmesi ve gerçekleşen ilerlemeyi periyodik olarak ölçebilmesi sağlanıyor. Öz değerlendirme ile kuruluşlar mükemmelliğin ne anlama geldiğini, mükemmele yolculukta ne kadar yol kat ettiklerini, diğer yolcularla kıyaslandığında ne durumda olduklarını öğrenme fırsatı ve yönetim kalitelerini artırma fırsatı buluyorlar. Biz Kızılay’da da yönetimin daha kaliteli olmasını sağlayacağız. Yaşam kalitemizin iyileştirilmesinde, ülke genelinde, holdinglerden kobilere, üretimden hizmete, eğitimden sağlık ve diğer kamu hizmetlerine, yerel yönetimlere, Sivil Toplum Kuruluşlarına kadar toplumumuzda her alan ve kişinin sorumluluğu vardır. Kızılay ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biridir. Mükemmel olmak yolunda çabaları toplum için en anlamlı değerlerden biridir. Sonuçları doğrudan insan hayatına yönelik etkileri olacak çalışmalar yaşam kalitesi açısından en büyük kazanım ve güvencelerimizden biri olacaktır. Mükemmellik Modeli kullanımı yaygınlaştıkça, daha çok kuruluş sürekli öğrenen ve gelişen kurumlara dönüşecek ve Türkiye’nin geleceği daha sağlam temellere oturacaktır.”
2015 yılında Kızılay dünya birincisi olacak
Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ise Ulusal Kalite Hareketi’ne katılmalarından duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Türkiye’de kaliteye yön veren KalDer’in yaptığı işlerle dünya standartlarını yakalayan Kızılay’ı ile gerçekleştirdiği iş birliği çok önemli. Kızılay 2015 yılında lojistikte dünya birincisi olmayı hedefliyor. Böyle büyük hedeflere giderken KalDer’in eksiklerimizi bize göstermesi adına büyük payı olacak” dedi.
Dünyanın en köklü birkaç sivil toplum kuruluşundan biri olan Türk Kızılayı, 143 yıllık birikimiyle dünyanın her coğrafyasına iyiliği ve merhameti taşıdığını ifade eden Tekin Küçükali sözlerini şöyle sürdürdü:
“KalDer’in “Yaşamın her alanında kalite” sloganıyla yürüttüğü ‘Mükemmellik Modeli’ de Türk Kızılayı’nın kalite anlayışıyla bire bir özdeşleşiyor. Türk Kızılayı olarak KalDer’in Ulusal Kalite Hareketi’ne katılarak ulusal ve uluslararası topluma sunduğumuz hizmetler ve faaliyetlerde, toplumun ihtiyaç ve beklentilerini en kısa zamanda, en az kaynakla, en kaliteli şekilde karşılayabilmek, böylece toplumsal memnuniyeti artırarak faaliyetlerimize katılımı her geçen gün bir üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. Mükemmellik Modeli, tüm çalışanlarının faaliyetleri, ürün ve hizmetlerin sürekli iyileştirilmesi yoluyla, vatandaş memnuniyetine odaklı tüm maddi ve manevi kurumsal kaynakları bir bütünlük içinde ele alan bir yönetim yaklaşımıdır. Bu işbirliği ile Türk Kızılayı’nın ilk etapta Altıntepe Tıp Merkezi olmak üzere tüm birimlerimizde Kalite Yönetim Sistemi’ne geçeceğiz. Böylece yönetim, çalışma ve hizmet standartlarını sürekli yenileyen ve geliştiren Türk Kızılayı, ihtiyaç anında daha fazla insana ulaşarak, uluslararası kalite standartlarında hizmetler sunmayı sürdürecektir.”