Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Türkiye’deki vergi açmazı

TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odalar Birliği) vergi raporu yayınladı.

23 Ocak 2017 Saat: 01:22

Yayınlanan raporda yer alan bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. 2016 yılının ilk 10 ayında Maliye 365 milyar TL vergi tahsilatı gerçekleştirdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre vergi gelirlerindeki reel artış % 7 civarındadır.

Bu 365 milyar tahsilatın 119 milyar TL kısmı gelir ve mülkiyet üzerinden alınan vergilerdir. Yani dolaysız vergilerdir. Oranı % 32’ler düzeyindedir.

119 milyar TL dolaysız vergiler içinde 78 milyarlık kısmı gelir vergilerinden oluşmaktadır. Esas ilginç olanı ise, bu 78 milyarlık verginin 73 milyarlık kısmı çalışanların ücretlerinden stopaj yolu ile alınan vergilerdir. Sadece 5 milyar TL kısmı ücret kazancı dışındaki ticari, serbest meslek vs. kazançlardan alınan tutarlardır. Bu tespitlere göre tahsil edilen gelir vergisinin % 93’ü ücretlilerden alınmaktadır.

Şirketlerden alınan kurumlar vergisi tutarı ise 31 milyar TL’dir. Türkiye’de 2016 itibariyle 721.524 adet kurumlar vergisi mükellefi olduğu değerlendirildiğinde şirket başına düşen vergi ortalama 42.965 TL olmaktadır.

Bu hesabı gerçek usulde vergiye tabi ticari kazanç sahipleri için yaparsak toplam 1.827.867 vergi mükellefinin ödediği 5 milyar TL vergi değerlendirildiğinde mükellef başına düşen vergi 2.735 TL’dir. Asgari ücretle çalışan bir çalışanın yıllık ödediği vergi 2.450 TL civarında olduğu düşünülürse gerçek usulde gelir vergisine tabi mükelleflerin asgari ücretliler kadar gelir sahibi olduğu anlaşılmaktadır. !

Toplam verginin % 68’inin dolaylı yoldan (KDV – ÖTV vs. gibi) alındığı, gerçek usulde gelir vergisi mükelleflerinin asgari ücretli kadar ortalama vergi ödediği, şirketlerimizin de yılda ortalama 200 Bin TL civarında kazanç sağladığı şeklinde bir fotoğraf ortaya çıkmaktadır. Bu tablo tersine dönmediği yani gelir ve mülkiyet üzerinde alınan vergilerin % 60 – 65 düzeyine getirilemediği sürece vergi adaletinden söz edilemez. KDV ve ÖTV oranları ile oynayarak devlet giderlerini finanse etmek şeklinde maliye politikalarının ciddi şekilde gözden geçirilmesi gerektiği düşünüyorum. Bu tür anlayışlar enflasyonist baskılarında bir nedeni olacağı ihmal edilmemelidir. 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Anılar20 Ekim 2024 Saat: 19:36
İnsanlar yetmiş yaşına girince bazı şeylerin değerini daha iyi anlıyor.
Ansızın gelebilirim!29 Eylül 2024 Saat: 18:29
Ne yazık ki, ülkede kaçak göçmen sorunu bütün hızıyla devam ediyor. Bir kısım insanlarımız da bunu bir fırsat olarak görmeye başlamış
Garip, garip işler8 Eylül 2024 Saat: 20:37
Demokrasinin var olduğu ülkelerde, anayasa ve ona uygun yasalar vardır.
İyimser değilim1 Eylül 2024 Saat: 21:47
Yaşadığımız bu ekonomik sıkıntılar aslında bağıra bağıra geldi.
Kendimizi kandırmak18 Ağustos 2024 Saat: 16:53
Kişiler veya firmalar olarak başarılı olup olmadığımızı, kendi durumumuza bakarak değerlendiriyoruz.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat