Özdilek

Güncel

Tüysüzler tefeciden kaçmış

Kentimizin tanınmış esnaflarından Sarraf Tüysüzler bir süre önce kepenk kapatmış, Tüysüz ailesinin fertleri de şehir dışına kaçmıştı. Uzun süre sebebi anlaşılamayan kaçışın İzmit’te tefecilik yapan bir ailenin tehditleri sonr

14 Temmuz 2014 Saat: 17:30
Tüysüzler tefeciden kaçmış
Tüysüzler tefeciden kaçmış

Aslen Gümüşhane Kelkitli olan Sarraf Tüysüzler ve Kocaeli TV’nin sahibi, eski Kırkpınar ağası Adem Tüysüz (62), mayıs ayında İzmit Bağçeşme Numan Sokak No: 7 adresinde bulunan evinin bodrum katında tavana bağladığı çamaşır ipiyle kendini asarak intihar etmişti. Adem Tüysüz’ün intiharından yaklaşık bir ay sonra İzmit’te yıllardır hizmet veren Sarraf Tüysüzler Kuyumculuk bir anda kapandı. Kepenklerini kapatan Sarraf Tüysüzler Kuyumculuk sahibi olan Tüysüz ailesinin maddi sıkıntı yaşadığı, bu sebeple kuyumcu dükkanını kapattığı iddia edildi.


Dükkanı kapatan Tüysüz ailesinin fertleri bir anda ortadan kayboldu. Kapanma haberinin duyulmasıyla birlikte Tüysüz ailesine faiz karşılığı işletilmesi için para veren vatandaşlar adliyeye başvurarak dolandırıldıklarını iddia etti. İddialarını emniyet kanalıyla adli makamlara da ileten vatandaşlar suç duyurusunda bulundu. Kuyumculuğun kapandığı ilk günlerde Tüysüz ailesinin şehir dışına kaçtığı iddia edildi. Haklarında yakalama kararı bulunmayan Tüysüzler’in neden şehir dışına kaçtığını kimse bir anlam veremedi.


Bu sırada Tüysüzler’e aie olan kuyumculukta Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’ının 2014/12446 sayılı soruşturması kapsamında inceleme yapıldı, gerekli evraklara el konuldu ve dükkan bir süreliğine mühürlendi. Kocaeli Valiliği Sarraf Tüysüzler’le ilgili yazılı bir açıklama yayınladı ve işyeri sahiplerinin arandığını, şehir dışına kaçarken 191 müştekiye ait 6.5 milyon liranın üzerinde altın ve parayı da beraberinde götürdüklerini belirtti. Açıklamada Tüysüzler hakkında arama kararı çıkarıldığı da duyuruldu.


Bu süre içerisinde Kocaeli 1. İcra Mahkemesi’ne başvuran vatandaşlar Tüysüzler’in mal varlıklarıyla ilgili ihtiyati tedbir kararı aldırdı. Tüysüzler ailesi şehir dışında iken bir açıklama yayınladı. Şirketlerin, Adem Tüysüz’ün vefatından sonra yayınlanan “Tüysüzler ailesi maddi sıkıntı yaşıyor” şeklindeki haberler nedeniyle ekonomik sıkıntıya girdiğini iddia eden aile kısa süre içerisinde kente dönerek adli makamların karşısına çıkacağını söyledi. Kısa süre sonra da Sarraf Tüysüzler Altın ve Mücevherat Tic. Ltd. Şti. yöneticileri Cemalettin, Cengiz, Turgay, Turgut, Yüksel Tüysüz, dediklerini yaptı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne giderek teslim oldu.


Şahıslar, emniyetteki işlemlerinin ardında Kocaeli Adliyesi’ne sevk edildi. Cumhuriyet Savcısı’na ifade veren Tüysüz ailesi mensupları, ardından da tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye gönderildi. Nöbetçi mahkeme tarafından Cemalettin, Cengiz, Turgut ve Yüksel Tüysüz tutuklandı, Turgay Tüysüz ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tüysüzler’in tutuklanmasının ardından yapılan açıklamada şikayet sayısının 604’e borç miktarının ise 19 milyon liraya ulaştığı belirtildi. Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ne gönderilen Tüysüzler’in şikayetçi sayısının çok olması nedeniyle tutuklandığı bilgisi kısa sürede basına yansıdı.

 

Tüysüzler tutuklandıktan sonra, Adem Tüysüz’ün intiharı, kuyumculuğun kepenk kapatması ve Tüysüz ailesinin şehir dışına kaçmasının ardındaki sebepler kent genelinde merak konusu oldu. Uzun süre cevap bulamayan sorular konu adli makamlara ulaştıktan sonra yanıt buldu. Adliye kaynaklarından edinilen ve ifadelere de yansıdığı iddia edilen bilgilere göre; Adem Tüysüz sağlığında kentimizde geniş bir kesim tarafından tanınan, bir dönem telefon bayii işleten ve birkaç yıl önce çıkar amaçlı suç örgütü kurmak suçlamasıyla tutuklanan ancak daha sonra serbest bırakılan bir aileden borç para aldı.

 

Tefecilik yaptığı iddia edilen bu aileden borç para alan Adem Tüysüz bu parayı ödeyemedi. Tüysüzler parayı ödeyemeyince borç katlandı ve 10 milyon lirayı aştı. Tüysüzler parayı ödeyemeyince alacaklı aile iddialara göre kimi tehditlerde bulundu. Bu olaylar yaşanırken Adem Tüysüz’ün talihsiz vefatı yaşandı. Adem Tüysüz’ün vefatının ardından alacaklı ailenin tehditleri arttı. Bunun üzerine Tüysüz ailesinin fertleri şehir dışına kaçtı. Edinilen bilgilere göre; Tüysüzler’in şehir dışına kaçtığı gün alacaklı ailenin fertleri kuyumculuğa giderek tehditler savurdu, Tüysüzler’i polisten önce bulmak istediklerini söyledi.


İşte tam da o günlerde can güvenliği olmadığını düşünen Tüysüzler ailesi tutuklanacaklarını bilerek teslim oldu. Tüysüzler tutuklandıktan sonra mahkemeye tutuklama kararı ile ilgili herhangi bir itirazda bulunmadı. Tüysüz ailesinden yalnızca Turgay Tüysüz tutuklanmadı. İddialara göre Turgay Tüysüz tutuklanma talebi olmadığı için kenti terk etti, Düzce’ye yerleşti. Bir müddet Düzce’de kalması beklenen Turgay Tüysüz söz konusu tefecilik yaptığı iddia edilen aile ile ilgili bir işlem yapılıncaya kadar kentimize dönmeyecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat