Bilginin sonu yok.. Geçenlerde bir arkadaşım “Necdet bey…Uçarken uyuyan kuşlar varmış..hiç duydun mu? “ diye sordu
Uçarken uyumak mı! Ben şaka yapıyor sandım ve inanamadım. Eve dönünce her zaman yaptığım gibi bilimsel yayınları taradım. Ve dünyaca meşhur FOCUS isimli yayımda ne göreyim; Bir kuş var ki uçarken uyuyabiliyor. Hiç kesintisiz altı ay uçuyor, yere inmeden. Üreme periyodu dışında hep havada kalıyor. Hayatı boyunca 5 milyon kilometre yol katediyor. Bu rakam dünyanın etrafını 125 kere dönecek bir mesafe. Bazıları hemen hemen hayat boyunca havada kalıyorlar.
Bu kuş Rondon (Avrupadaki adı Büyük Rondon : Bilimsel adı Tachymarptis melba ) Bunun küçük tipi Ebabil olarak biliniyor. ( Onun bilimsel adı; Apus apus).
Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yaşıyor. Türkiye’de de var. Kış gelince Avrupa’dan Afrika’nın batısına göç ediyorlar. Bu göç sırasında iki bin kilometreden fazla yol gittikleri halde birkaç saatliğine karaya veya suya dinlenmek için bile inmiyorlar. Çünkü uçarken uyuyorlar ve besleniyorlar. Beslenmeleri ağızlarının büyüklüğü sayesinde oluyor. Havadaki böcekleri uçarken adeta yutuyorlar. Karaya sadece yumurtlamak ve yavrularını beslemek için iniyorlar. Bir başka özellikleri hayatları boyunca tek eşli ve yuvalarının olduğu yere çok bağlı olmaları.
Kuş uçarken nasıl uyur? Böyle bir yetenek anatomik özelliklerinden geliyor. Rondon uçuş boyunca kanatlarının geometrisini sürekli olarak değiştirip sabitleyebiliyor. Kanatlarını gerip vücudunun gerisinde V harfi pozisyonunda sabitleyerek saniyede 8-10 m hızı koruyarak uyuyor. Sanki otomatik pilota bağlanmış jet savaş uçağı gibi.
Rondon belki hayatından çok memnundur. Kim bilir!...