Aslında 2016 yılı gelir vergisi beyan süresi 25 Mart’ta bitiyordu. Ancak Maliye Bakanlığı yayınladığı sirküler ile beyan süresini 31 Mart’ a kadar uzattı.
Biz de geçen yazımızda Kira gelirlerinin beyanı ile ilgili açıklamalardan sonra bu yazıda da son günlere çok az kala ÜCRET gelirlerinin beyanı hususunda bazı bilgileri paylaşalım istedik.
Öncelikle belirtelim ki tek işverenden alınan ücretler ne olursa olsun yıllık beyan tabi değildir.
Ancak birden fazla işverenden ücret geliri elde edilmesi durumunda yıllık beyan ortaya çıkabilir.
A- BİRDEN FAZLA İŞVERENDEN ALINAN ÜCRET GELİRLERİ İÇİN BEYANNAME VERİLMESİ
Birden fazla işverenden tevkifata tabi ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı vergi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2016 yılı için bu tutar 30.000 TL’dir.) aşmayan mükelleflerin, kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamı 30.000 TL’yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücrette dahil olmak üzere) yıllık beyannameye dahil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir.
Gayrisafi ücret tutarından yapılacak yasal indirimler yapıldıktan sonra bulunan gerçek safi tutar yani vergi matrahı, ücret gelirinin beyan sınırını aşıp aşmadığının tespitinde dikkate alınacaktır.
Konuya ilişkin 3 örnek aşağıdaki şekilde yapılmıştır.
Örnek-1: Kişi, 2016 yılında üç ayrı işverenden ücret geliri elde etmiş ve ücretlerin tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiştir.
Toplam ücret tutarı | |
Beyan edilecek ücret geliri tutarı | Yok |
Örnekte yer alan ve birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek olup, ikinci ve üçüncü işverenden alınan (15.000 + 10.000 =) 25.000 TL ücretler toplamı 30.000 TL’lik beyan sınırını aşmadığından ücret gelirlerinin tamamı beyan edilmeyecektir.
Örnek-2: Kişi, 2016 yılında 3 ayrı işverenden toplam 132.000 TL ücret geliri elde etmiş ve ücret gelirlerinin tamamı yıl içinde tevkif suretiyle vergilendirilmiştir.
Beyan edilmesi gereken ücret tutarı |
Ücretli 1. işveren olarak 100.000 TL ücret geliri elde ettiği işvereni seçmiştir. Kişinin diğer işverenlerden elde ettiği ücret tutarı olan (20.000+12.000=) 32.000 TL, 2016 yılı için beyan sınırı olan 30.000 TL’yi geçtiğinden, 132.000 TL’lik ücret gelirinin tamamı beyan edilecek ve yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler ise hesaplanan vergiden mahsup edilecektir.
Örnek-3: Kişi, 2016 yılında iki ayrı işverenden tamamı tevkif yoluyla vergilendirilmiş ücret geliri elde etmiştir.
Beyan edilecek ücret geliri tutarı |
Birinci işverenden alınan ücret toplama dahil edilmeyecek olup, 2. işverenden alınan ücret tutarı olan 60.000 TL, 30.000 TL’lik beyan sınırını aştığı için birinci işverenden aldığı ücret de dahil olmak üzere 260.000 TL ücret gelirinin tamamı beyan edilecektir