Ülkemizde torpili ortadan kaldırmak amacıyla kamu sektörüne alınacak devlet memurları için 18.03.2002 yılından itibaren KPPS Kamu Personeli Seçme Sınavı) yapılmaya başlanmıştır.
KPSS yapılmasındaki amaç torpili ortadan kaldırıp liyakat sahibi kişileri devlet organlarında görev vermekti. Ne var ki, beklenilen gibi olmadı. Kamuya alınacak memurlar ile ilgili olarak mülakat mecburiyeti getirildi. KPSS de derece yapanlara görev verilmezken; açıkçası dayısı olanlar, yakını olanlar iş başına getirildi. Devleti yönetenler
şunu unutmamaları gerekir. Bu ülke vaktiyle Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, İkici Dünya Savaşı( Türkiye bu savaşa katılmadı.) Sormak lazım bu savaşlara katılanların torunlarının bir kısmına devlet kapısı açılırken diğerlerine kapanıyor. Devleti yönetenlere sormak lazım; kendinizi KPPS de derece yapan çocukların annesi ve babası yerine koyarak lütfen empati yapın. Onların yerinde siz olursanız bu hukuksuzluğu kabul eder misiniz?
Zor zamanlarda gerektiğinde; aynı gök kubbe altındayız, nimeti de, külfeti de birlikte paylaşmalıyız diyeceksiniz, ardından kendi yandaşlarınızı devlet kadrolarına yerleştireceksiniz. Bunu hangi vicdan kabul eder.
İşsizliğin hah safhaya ulaştığı bir dönemden geçiyoruz. Üniversite mezunlarının çoğu iş bulamadığı için ya yurt dışına gitmek istiyor ya da çöplerden kâğıt topluyor. İnşaatlarda her türlü tehlikeyi göze alarak çalışmak isteyende az değil.
Bu ülkede vaktiyle Köy Enstitüler vardı. Köy çocuklarını dinine, mezhebine, kimin çocuğu olduğuna bakılmadan sınavla alınırdı. Bu çocuklar öğretmen olduktan sonra yine köylere atanırlardı. Yani devlet ayrım yapmazdı. Köy Enstitülerinden sonra Öğretmen Okulları açıldı. Bu okullara da çoğunlukla köy çocukları yine ayrımsız bir şekilde sınavla alınırdı. Milli Eğitim Bakanlığı bu çocukların iyi bir öğretmen olmaları için iyi bir eğitim verilmesini sağlardı. Ülkemizde ne zaman beşinci kalkınma planlarından vazgeçildiyse; öğretmen yetiştirme planından da vaz geçildi. Artık öğretmenler üniversitelerin eğitim fakültelerinden yetiştiriliyor. Daha önceleri okullarını derece ile bitirenler ülkemizin başarılı okullarına öğretmen olarak atanırken; günümüzde KPSS derece ile bitirenler mülakat neticesinde düşük puan verilerek atanmaları engellenerek yerlerine kendi yandaşları atanmaktadır. Bu tutum gençlerimizi meslekten soğuttuğu gibi gelecek kaygısı yaratmaktadır. Bunalıma girenleri, hatta intihar edenler tanık oluyoruz.
Son Söz: KPSS girecek gençlerimiz için adil bir sınav yapılmalı. Mülakat olacaksa kamara sistemiyle yapılmalıdır. Devlet dediğin herkesin hakkını hukukunu koruyan bir sistemdir. Bu güveni tüm yurttaşlara vermelidir. Yoksa yurttaşların devlete olan aidiyet duygusu zayıflar. Adalaet ve hak herkese eşit bir şekilde sağlanmalıdır.