Özdilek

Güncel

UNICEF: Suriye ve Irak'taki çatışmalardan 14 milyon çocuk etkilendi

Suriye’nin tamamını ve Irak’ın büyük bir bölümünü etkileyen ve gün geçtikçe daha da şiddetlenen çatışma ortamının bölgede yaşayan yaklaşık 14 milyon çocuğu mağdur ettiği belirtildi.

21 Kasım 2016 Saat: 17:20
UNICEF: Suriye ve Iraktaki çatışmalardan 14 milyon çocuk etkilendi
UNICEF: Suriye ve Irak'taki çatışmalardan 14 milyon çocuk etkilendi

UNICEF tarafındanbugün yapılan açıklamada, Suriye’nin tamamını ve Irak’ın büyük bir bölümünü etkileyen ve gün geçtikçe daha da şiddetlenen çatışma ortamının bölgede yaşayan yaklaşık 14 milyon çocuğu mağdur ettiği belirtildi. 
Suriye’de yaşanan kriz beşinci yılına girerken, ülke içerisindeki 5.6 milyondan fazla çocuğun durumu hala vehametini korumaya devam ediyor. Ülke içindeki fiili çatışmalar ve benzeri nedenlerden dolayı insani yardım kuruluşlarının erişiminin güçlükle sağlandığı bölgelerde yaşayan yaklaşık 2 milyon çocuk da bu rakama dâhil. Halen 2.6 milyon civarında Suriyeli çocuk okula gidemiyor. 
Yaklaşık 2 milyon Suriyeli çocuk bugün Lübnan, Türkiye, Ürdün ve diğer ülkelerde mülteci olarak yaşıyor. Bu sayıya ek olarak, mültecilere ev sahipliği yapan dezavantajlı topluluklara mensup 3.6. milyon çocuk da talep fazlalığından dolayı eğitim ve sağlık gibi alanlardaki hizmetlerin yetersiz hale gelmesi ile krizin olumsuz etkilerine maruz kalıyor. 
Öte yandan, etkisi her geçen gün artan Irak’taki bağlantılı kriz nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 2.8 milyon çocuğun pek çoğu, silahlı grupların kontrolü altındaki bölgelerde sıkışıp kalmış durumda. 
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake yaptığı açıklamada: “Küçük çocuklar, bugüne kadar krizin tüm zorlu koşullarına maruz kaldı. Acı, şiddet ve kayıplar kişiliklerinin geliştiği çağda olan ergenlerin yalnızca geçmişinde bir yara olarak kalmayıp geleceklerini de şekillendiriyor. Kriz beşinci yılına girerken, bu genç kuşak, belki de şu anda kendi yaşadıkları acıları ileride başkalarına yaşatacakları bir şiddet döngüsü içinde yitip gitme tehlikesi altında” dedi. 
Çatışma ortamının yol açtığı büyük çalkantıya rağmen çocuklar ve gençler olağanüstü bir kararlılık ve cesaret göstermeye devam ediyor. Suriye krizi özelinde hazırlanan internet sitesinde  (childrenofsyria.info)bir dizi yeni portre yayınlayan UNICEF, savaşın yıkıma uğrattığı Humus şehrindeki evinden kaçmak zorunda kalan, şimdilerde ise bir yandan öğrenimine devam ederken bir yandan diğer çocuklara kurslar veren 16 yaşındaki Alaa ve Irak’ın kuzeyinde bir barınakta yaşayan ve kendinden küçüklere derslerinde yardımcı olan 10 yaşındaki Christina gibi çocukların öykülerini bizlere ulaştırıyor.
“Yaşadıkları büyük acılara,kurbanı oldukları onca hataya ve yetişkinlerin bu korkunç çatışmaya son vermek konusundaki başarısızlığına rağmen, krizden etkilenen çocuklar hala daha iyi birer hayat inşa etme cesaretini ve kararlılığını gösterebiliyor.” diye konuşan Lake sözlerine şu şekilde devam etti: “Onların bu azmi karşısında, bizler nasıl olur da onlara yardım etmek için elimizden geleni yapmayız? Onların umudunu yitirmediğini bile bile, bizler nasıl umutsuzluğa kapılabiliriz?” 
UNICEF; çocukların ve ergenlik çağındaki gençlerin ihtiyaçlarının karşılanması, kendileri için daha istikrarlı bir gelecek inşa edebilmelerini sağlayacak becerilerle donatılmalarına yönelik uzun vadeli yatırımlar yapılması çağrısında bulunuyor. UNICEF tarafından önerilen bu yatırımlardan bazıları şu şekilde sıralanmakta: 

  • Ergenlik dönemindeki çocuklar için telafi eğitimi, mesleki eğitim ve boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için daha fazla fırsat yaratılmalıdır. 12 ila 18 yaş aralığında yaklaşık 5 milyon Suriyeli çocuk bulunduğu dikkate alınarak, gençlere beceriler kazandıracak ve geçim kaynağı sağlayacak girişimler desteklenmelidir.
  • Krizden etkilenen çocuklara örgün ve yaygın eğitim olanakları sunulmalı; bu gençlerin akademik hayatlarını sürdürmelerine yardımcı olacak sertifikasyon programları gerçekleştirilmelidir.
  • Başta şiddet mağdurları olmak üzere, dezavantajlı çocuklara psikososyal bakım ve yardım hizmetleri götürülmelidir.
  • Krizden farklı şekillerde etkilenen tüm çocuklara yardım etmek için ev sahibi topluluklardaki eğitim ve sağlık sistemleri güçlendirilmeli, bu toplulukların geçim kaynaklarına destek sağlanmalıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat