Üniversiteye girişte ilk aşama olan YGS'ye başvurular bugün başladı.
Üniversiteye girişte ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na başvurular bugün itibariyle başladı. Başvurular 20 Ocak tarihine kadar devam edecek. YGS 13 Mart 2016 tarihinde yapılacak.
YGS BAŞVURU KLAVUZU YAYINLANDI
ÖSYM, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzunu, "http://www.osym.gov.tr" internet sitesinde yayımladı.
ÖSYM'nin internet sitesindeki açıklamaya göre, ÖSYS başvuruları, bugünden itibaren 20 Ocak 2016'ya kadar yapılabilecek. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru, 20 Ocak 2016 saat 23.59'da sona erecek. Ücret ödeme için son tarih ise 21 Ocak 2016 olarak belirlendi.
2016-ÖSYS başvuruları 2 aşamadan oluşacak. Birinci aşamada aday bilgilerinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne işlenmesi ve onay kodunun sisteme girilmesi, ikinci aşamada ise sınav veya sınavsız geçiş ücretinin yatırılması gerekiyor.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanların ya da mezun olacakların eğitim bilgileri, MEB e-okul sisteminden elektronik ortamda ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne aktarılacak. Adaylar bu bilgilerini başvuru ekranında görebilecek. Eğitim bilgileri MEB e-okul sisteminde olmayıp ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde bulunanların bilgileri, MEB e-okul verilerine uyumlu olması amacıyla kılavuz ekinde yer alan Alan/Dal Dönüşüm Tablosu doğrultusunda güncellendi.
YGS BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Bir ortaöğretim kurumunda eğitime devam eden son sınıf düzeyindeki adaylardan okulları başvuru merkezi olanlar, başvurularını buraya yapacak. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden yapacak.
Diğer tüm adaylar (kendi okulu başvuru merkezi olmayan son sınıf öğrencileri, açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar), başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri veya ÖSYM tarafından belirlenmiş başvuru merkezlerinin herhangi birinde gerçekleştirecek.
Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraf, geçerli kabul edilecek.
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde eğitim bilgileri kayıtlı olan adayların, başvuru merkezine gitmeden önce ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak eğitim bilgilerini kontrol etmeleri gerekiyor.
MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde eğitim bilgisi olmayan adaylar ile MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nde kayıtlı eğitim bilgisinde değişiklik gerçekleşenler, ÖSYM sınav koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma, mezuniyet belgesi gibi belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edecek.
Belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacak. Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (sağlık raporu, yurt dışında öğrenim gören adaylara ait transkript vb.) teslim edilmeyecek, gerekli hallerde bu belgeler, aday tarafından doğrudan ÖSYM'ye gönderilecek. Sistemde mevcut eğitim bilgilerinin düzeltilmesi ya da değiştirilmesi amacıyla merkeze gönderilen dilekçeler ve belgeler işleme alınmayacak.
Sağlık ya da engel bilgileri hariç tüm bilgi değişiklikleri, düzeltmeler, başvuru merkezlerinden veya aday tarafından ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.
"Belgeleri saklayın" uyarısı
2016-ÖSYS'ye başvuru işlemleri, 2016-ÖSYS Kılavuzu'nda ayrıntılı olarak yer alıyor.
Adayların, başvuru koşulları, sınav, değerlendirme ve yerleştirme ile ilgili kuralları ve işlemlerin ayrıntılı belirtildiği kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor.
Adayların sınav, sınavsız geçiş ücretini ödeyerek ÖSYS'ye başvuru işlemini tamamladıktan sonra, bilgilerini ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tanınan süre içinde kontrol etmeleri ve ÖSYS'nin diğer aşamalarında gerekebileceği için kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinerek saklamaları istendi.