Üniversiteler Eğitim ve Koordinasyon - Ünilig Toplantısı 13-15 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya Sorgun’da yapıldı.
126 Üniversiteden 270 temsilci gündemde yer alan sunu ve değerlendirmelere katıldılar. Bu sene Üniversite Sporları Federasyonunun 20. yılı oluyor. Bugüne gelindiğinde sporcu sayısına bakarsak, 8.352 kadın, 18.092 erkek, toplam 26.446 üniversiteli spor yapanla karşılaşıyoruz. Bu öğrenci sporcuların ait oldukları Üniversite sayısı bu yıl için 170’e ulaşmış durumda..
İşin sayısal değerlerine baktığımızda bu federasyonun 55 branşta faaliyet yaptığı ortaya çıkıyor. Bu faaliyetler Üniversitelerin spor tesislerinde yapılıyor. Bunda en önemli pay Üniversite bünyelerinde bulunan spor bölümleri, spor yüksekokulları, spor bilimleri fakülteleridir. Faaliyetlere kısaca göz atarsak, 170 faaliyet, 6 toplantı ve seminer, 19 uluslararası karşılaşmalarla toplamda 195 sayısı karşımıza çıkıyor.
TÜSF’nin çok ciddi sponsorları var. Bunların başında Koç Holding geliyor. “Koçfest” adı altında spor, eğlence, müzik festivali 10. yılını tamamladı. Koç grubunun medya ve marka temsilcisinin kısa sunumunda bundan böyle bu ismin “Koç Spor Fest” şeklinde olacağını bildirildi. Bu arada, sosyal medyadaki bu faaliyetin izleyici sayılarının giderek arttığını aktardı.
Ünilig tarafına baktığımızda Salon Futbolu, Korumalı Futbol (Açıklama olsun diye yazıyorum; Amerikan Futbolu), Ragbi, Sutopu, Buz Hokeyi, Tenis, Kayak, Kayaklı Koşu, Curling, Kuzey Disiplini, Alp Disiplini branşları bu sistem altında faaliyet gösteriliyor. İşin başlangıcında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Üniversite Sporları Federasyonu arasında küçük çekişmeler ve tartışmalar yaşanmıştı ama şimdi gayet düzenli ve koordineli bir şekilde sürdürülüyor. Bunun başarılmasında Spor Faaliyetleri Dairesi Başkanı Ömer Kalkan’ın ciddi katkısı olduğu biliniyor.
Geçen yıllar içerisinden bugüne gelindiğinde beynelmilel karşılaşmalar sonucu toplam 44 madalya kazanılmış. Bunun 12’si altın, 12’si gümüş ve 20 tanesi bronz olmuş. Madalya sayısının iyi veya kötü olmasının değerlendirilmesinde diğer ülkelerin federasyonlarının aldıkları madalya sayısı önemlidir. Bu arada federasyonun faaliyet yılı da dikkate alınmalıdır. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu henüz 20 yaşındadır.
Üniversite Sporları Federasyonu çoklu branş federasyonu olarak açıklanabilir. Daha önce de yazdığım gibi tam 55 branşta çeşitli yarış ve maçların yapılmasını sağlıyor. Bu karşılaşmalar 67 şehirdeki 60 Üniversite yerleşkesinde yapılıyor. Üniversite Rektörlükleri hangi branşlarda ev sahipliği yapacağını federasyona bildiriyor. Konaklama, ulaşım ve yemek konularında optimal bir hazırlığa sahip olan eğitim kurumları bu yarışlara ya da maçlara ev sahipliği yapıyor.
Tam bu noktada herkesin içten içe eleştirdiği fakat dillendiremediği bir konuyu dikkatlerinizi çekmek istiyorum: Bir yönetim kurulu üyesinin faaliyetlerin düzenlenmesi üzerine yaptığı konuşmadaki sert üslubu katılımcılar tarafından beğenilmediği gibi, tepkilere de yol açtı. Herkes hafif bir tebessüm göstererek konunun uzamamasını sağladı. Buna karşılık Federasyon Başkanı Prof. Dr. Kemal Tamer, dilekler temenniler bölümünde katılımcıların sorularını büyük bir sabır ve sakinlik içerisinde cevapladı. Manavgat Gezisi için verilen zamanın aşılması düzenleyici grubu rahatsız etse de sonunda güzel bir kapanış oldu ve bazı temsilciler Manavgat Gezisine katılma şansı buldular.
Şimdi ölümcül bir konuya dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Başkan, 2023 yılında Universiade (Dünya Üniversiteler Yaz Spor Oyunları) için İstanbul’u işaret etti. Dördüncü kez EUSA Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesi için kutlamaları kabul ederken bu konuyu gündeme getirmesini, diğer arkadaşlarım nasıl karşıladı bilmiyorum ama ben çok heyecanlandım. Geçenlerde Kocaeli’de yapılan bir konferansın açılış konuşmasında “bizim için asıl hedefin 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’dır” demiştim. 2023’ün alınması 2024 Olimpiyat Oyunları için ciddi bir garantidir. Bunu herkes bilsin! 2020’yi alamamamızın birinci sebebi 2017 için Kocaeli’nin aday olması fakat daha sonra bu adaylıktan vazgeçilmesidir! Arjantin’e gidildiğinde heyete sorulan ilk soru “2017 Universiade’dan niçin vazgeçtiniz?” idi… Kimse bu soruyu unutmasın!
Bugün ve her zaman İstanbul bir markadır. 2023 için hedef konulması doğru bir yaklaşımdır. En büyük sponsor bile artık “Koç Spor Fest”in bir önemli ayağını İstanbul’da yapmak istemektedir. Bunlar güzel gelişmelerdir ve ısrarla üzerinde durulup derhal çalışmalara başlanmalıdır. İstanbul demişken, bu şehrimizde 66 adet Üniversitenin bulunduğunu ilâve edeyim..
TÜSF tarafından düzenlenen bu toplantı amacına ulaşmıştır. Bir kısım katılımcılar toplantı ve toplantı yeri için iyi dileklerini bildirseler de otelin açık büfesinin çok zengin olmadığı, et konusunda sıkıntı yaşadıklarını bildirdiler. Odaların durumu da çok iç açıcı olmadığı şeklindeydi. İşin içine bir de G20 toplantısı girince, dönüşteki transferler, örneğin 14.10 İstanbul uçağı için sabah 8.40’ta servis konulunca (olası gecikmeleri önlemek için) tablo biraz karıştı. Çok komik bir şekilde bir saat içinde alana transfer sağlanınca herkes bu kadar erken niye geldik dese de alanda çaylı kahveli, yemekli uzun süren sohbetler yapıldı. Bunu bir kazanç olarak gördük.
Velhasıl yapılan bu toplantının kısa hikâyesi budur değerli okuyucularım. İç ve farklı detayları bir sonraki yazımda okuyabileceksiniz. Şimdi rotamı Kaynaşlı’ya çevirdim. Orada Motokros yarışları var. Hem izleyecek hem de fırsat yaratıp Düzce’de köfte deneyimimi arttıracağım. O yazıda buluşmak üzere..