Özdilek

Güncel

Ünlü Balbal Üzümü Gebze’de tanıtıldı

Gebze’de ilçenin tarihi Gölcüönü Meydanı ilginç bir tanıtıma sahne oldu.

13 Eylül 2016 Saat: 14:38
Ünlü Balbal Üzümü Gebze’de tanıtıldı
Ünlü Balbal Üzümü Gebze’de tanıtıldı

Gebze Bölgesinin Tavşanlı, Gebze’nin tanınmış gazetecileri Kocaeli’nin ünlü üzüm çeşidi olan Balbal üzümünü ilginç bir gösteriyle tanıttılar. Ani bir şekilde ve tesadüfen  meydanda karşılaşmaları sonucu gelişen bu tanıtıma Gebzeliler yoğun igi gösterdiler. Tanıtıma meydanda karşılaşan  Belgeselci, Devr-i Alem Programı Yapımcısı, Gebze Gazetesi Kurucusu Gazeteci-Yazar İsmail Kahraman, Kocaeli Haberci Yazarı Gazeteci-Yazar Yılmaz Işık, Çağdaş Kent Gazetesi Sahibi Gazeteci-Yazar Adnan Üner ile Nefes Gazetesi Genel Müdürü Gazeteci Yavuz Ercan katıldılar.

Belgesel Haber ajansı adına Gazeteci-Yazar İsmail Kahraman tarafından video çekimi de gerçekleştirildi. Sadece Osmanlı Sarayı’nda değil, tüm Dünya çapında, lezzeti ile ünlenen Çavuş Üzümü’nün memleketi olan Gebze’de ve tüm Kocaeli çapında halen eskiye oranla çok olmasa da yetiştirilmeye ve yaşatılmaya  çalışılan, tadı ve ince kabuğu ile ünlenen Balbal üzümünün tanıtımı gerçekleştirilirken, tanıtım, Gebze Çarşı’ya getiren Tavşanlılı Mehmet Hırçın isimli köylünün meydandaki köy pazarı tezgâhında gerçekleşti.

Gebzeliler de ünlü gazetecilerin bu ilginç tanıtımına büyük ilgi gösterdi, Çavuş Üzümü ile balbal üzümünün yetiştirme geleneğinin sürdürülmesi istendi ve arzu edildi.

BALBAL ÜZÜMÜ KOCAELİ SINIRLARI İÇERİSİNDE YETİŞİYOR

BALBAL ÜZÜMÜ BÖLGEMİZDE YETİŞİYOR

Kocaeli sınırları içerisinde Tavşancıl, Mollafenari, Cumaköy, Çerkeşli, Pelitli, Ovacık, Demirciler,Tepecik gibi köylerie ile İzmit, Gölcük, Hisareyn, İhsaniye ve Körfez bölgelerinde yetiştirilen Çavuş Üzümü, Yapıncak Üzümü ve Balbal Üzümü kentimizde yetiştirilen en önemli çeşitler olup özellikle Balbal Üzümü sadece bölgemizde yetiştirilmektedir. Fazla su istemeyen ve yamaç yerlerde yapılabilen üzüm yetiştiriciliği topraklarında değerlenmesi sağlanmaktadır.

GEBZELİ İŞADAMI BOZCAADA’DA YETİŞTİRMEYE BAŞLADI

Öte yandan bölgemizin artık kaybolmakta olan ünlü üzüm çeşitlerinden Çavuş Üzümü ile Balbal üzümünü Gebzeli işadamı Şemsettin Uzel, Bozcaada’daki çiftliğinde yetiştirmeye başladı ve burada yetişen üzümleri Gebze’ye göndermeye başladı. Bununla Gebzeliler unutmaya başladıkları  tarihi üzüm çeşitlerinin tadlarını tekrar hatırlamaya başladı.

 Haber: YILMAZ IŞIK

 

Video için:  https://www.facebook.com/belgeselhaberajansi/?fref=ts

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat