Sağlık

Uzm.Dr. Mehmet Gök;Reflü Hastalığı konusuna dikkat Çekiyor

Gastroenteroloji Uzmanı / Uzm.Dr.Mehmet GÖK Reflü hastalığı ve tedavisi hakkında bilgilendiriyor.

3 Ocak 2013 Saat: 12:50
Uzm.Dr. Mehmet Gök;Reflü Hastalığı konusuna dikkat Çekiyor
Uzm.Dr. Mehmet Gök;Reflü Hastalığı konusuna dikkat Çekiyor

Reflü kelime anlamı olarak geriye kaçış demektir. Gastroözofageal reflü; mideden (gastro) yemek borusuna (özofagus) kaçışı gösterir. Hastalık sıklığı ise ülkemizde de diğer ülkelere eşit olarak erişkinler arasında %20 oranındadır; yani her beş erişkinden birisinde reflü hastalığı vardır.

 Gastroözofageal Reflü Hastalığı Niçin Olur?

 Bu sorunun tek bir cümle ile yanıtlanması olası değildir. Hastalığın genetikten diyete, yemek borusunu döşeyen hücrelerdeki bozukluklardan mide fıtığına uzanan geniş bir neden listesi vardır.

Reflüye neden olan faktörler:

  1. Mide fıtığı oluşması (Hiatal herni - ŞEKİL): Midenin bir kısmının diyafragmadaki küçük bir delik aracılığı ile karın boşluğundan göğüs boşluğuna yer değiştirmesidir. Genellikle uzun süreli reflü sonucu yemek borusunun kısalmasıyla mideyi yukarı çekmesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Mide fıtığı bir kere ortaya çıktı mı kendiliğinden veya ilaçla düzelmez.
  1. Yemek borusu alt ucundaki kapağın yetersizliği ve açık kalması: uzun süreli reflü alt uçtaki kapağı bozarak hastalığın daha da ilerlemesine ve müzminleşmesine katkıda bulunur. Artık mide ile yemek borusu arasında bir engel kalmadığından serbest kaçış ortaya çıkar.
  2. Yemek borusu kasılma bozuklukları: Uzun süreli reflü yemek borusu kasılmalarını bozar. Yutma güçlüğü oluşabilir. Ayrıca geriye kaçan asidin veya gıdaların yemek borusu tarafından temizlenmesi engellenir.
  3. Dış faktörler: Alkol, sigara, ilaçlar, sıcak içecekler, aşırı yoğun içecek ve gıdalar, yaşlılık
  4. Mide boşalımının gecikmesi gıdaların ve asidin midede uzun süre kalmasına ve kolay boşalamayan mideden yukarıya kaçmasına neden olabilir.
  5. Reflüyü kolaylaştıran bazı hastalıklar (örneğin romatizmal hastalıklar)
  6. Genetik faktörler son yıllarda gittikçe daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır. Örneğin reflü hastalığı bulunan kişilerin kardeşlerinin eşlerine oranla daha fazla reflüsü bulunduğu gösterildi.

 

KLİNİK BULGULAR

  • 1)Göğüste yanma (heartburn, pirozis): Ne yazık ki kesin bir türkçe karşılığı olmayan bu yakınma bazen doğrudan göğüs kemiği arkasında, bazen de mideden göğüse yayılan bir yanma hissi şeklinde tanımlanır. Esas sorun yemek borusu kaynaklı yanmanın kalp yanmasından ayrılmasıdır. Özellikle yemeklerden birkaç saat sonra bazen de gece uykudan uyandıracak şiddette oluşur.

         2)Ağıza acı-ekşi su, yemeklerin gelmesi (regürjitasyon): Genellikle ağır bir yemeği izleyerek ortaya çıkar. Bazen göğüste yanma ile birlikte bazen de tek başına ortaya çıkabilir. Gece boğulmaları tanımlayan hastalarda özellikle önem taşır.

3) YEMEK BORUSU DIŞI REFLÜ BELİRTİLERİ

Dişte erozyonlar, Boğaz sorunları; Ses kısıklığı, Boğazda dolgunluk hissi (globus) ,Boğaz temizleme Ses tellerinde sorunlar (ses düşmesi vs) ,Ses tellerinde polip, nodül vs, Larenjit

Akciğer sorunları; Müzmin öksürük, Astma, Akciğerlere mide içeriği kaçması, Yineleyen zatüre Uykuda solunum bozuklukları

TEDAVİ

A)

•          Diyet ve yaşam tarzının değiştirilmesi

•           PPI( Mide asit baskılayıcı ilaçlar)

           

 B)Reflü Tedavisinde Yeni Tedavi Yöntemi (STRETTA)

Bu yöntem endoskopik reflü tedavi yöntemidir.işlemde kısa süreli bir sedasyon sağlanarak ağrısız işlem olarak yapılmaktadır.Tek kullanımlık, üzerinde iğne kateterler olan fleksibl Stretta kateteri ve bir kontrol modülü kullanılır. Radyofrekans enerjisiyle alt özofageal sfinkter (AÖS) kas tabakasında termal lezyon oluşturulur. Kateter yutturularak gastroözofageal bileşkeye indirilir, üzerindeki balon şişirilerek, balonun çevresine yerleştirilmiş basketin üzerindeki iğne elektrotların dokuya batması sağlanır Dışarıda bulunan kontrol ünitesi ile radyofrekans enerjisi dozu ayarlanır. Lezyon iyileştiğinde AÖS'nin bariyer fonksiyonu düzelir .% 90’ın üzerinde hasta memnuniyeti sağlamaktadır. İşlemin yan etki oranı %1 altındadır.

Ortalama işlem süresi 40 dakika olup, işlemi takiben hastalar hastanede yatırılmadan 2 saat müşahade altında tutularak taburcu edilmektedir. Bu işlem 18 yaş altında ve 60 yaş üzerinde olanlara, gebelere, 3 cm üzerinde mide fıtığı olanlara, 2-3 ve 4. Derece yemek borusunda asite bağlı yaraları olanlara  stretta tedavisi uygulanmaz. İşlem yapıldıktan sonra yarım günlük istirahat ile ertesi gün iş başı yapılabilir.

 

Stretta Hasta Seçimi:

.Antireflü cerrahi tedavisi düşünülmeyen

.Cerrahi risk beklenen hastalar

.Alternatif olarak daha az invaziv

.Cerrahi müdahale sınırlı olan co morbid hastalar ( Eşlik eden diğer hastalıklar, şeker hastalığı, hiper tansiyon vb.)

 

C) CERRAHİ TEDAVİ; Diyet, ilaç ve stretta tedavisine rağmen şikâyetleri devam eden seçilmiş hasta gruplarında uygulanır.

 

Uzm.Dr. Mehmet GÖK

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat