Siyaset

“YAPACAĞIM DEĞİL, YAPTIM DİYEBİLMEK ÖNEMLİ”

Ulaşım Ana Planı Tanıtım Toplantısı ile ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Fahri Örengül, “Aradan geçen 9 yılın ardından belediye; ‘yaptım’ değil, ‘yapacağım’ diyebilmektedir” dedi

1 Şubat 2013 Saat: 00:05
“YAPACAĞIM DEĞİL, YAPTIM DİYEBİLMEK ÖNEMLİ”
“YAPACAĞIM DEĞİL, YAPTIM DİYEBİLMEK ÖNEMLİ”

Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Fahri Örengül, Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Meclis Toplantı Salonu’nda tanıtımı yapılan Ulaşım Ana Planı’yla ilgili konuştu.Fahri Örengül şöyle konuştu; “28 Aralık 2009 tarihinde bir ihale yapıldı. 13 milyon 445 bin lira değerindeki bu ihalenin ilk olarak açıklanan konusu 2025 yılına kadar geçecek süreyi içeren bir Ulaşım Ana Planı’nın hazırlanması idi. Bu ihale neticesinde  bir  proje adlı firmaya 13 milyon 445 bin 280 TL, yani 13 buçuk trilyon aktarıldı. Yapılması planlananların hiçbiri yerine getirilmedi.

“İKİNCİ İHALEYİ SORDUK”
2009 yılında ayrıca bir anket hazırlandı ve bu anket kent genelinde vatandaşlara ulaştırıldı. Sorunlar araştırıldı. Fakat neden sonra 11 Ağustos 2010 tarihinde bir ihale daha gerçekleştirildi. Bu ihalenin ederi de 1 milyon 380 bin lira idi. İhaleyi  bir  Proje Mühendislik firması kazandı. Biz CHP grubu olarak belediyeye sorduk, ‘2009 yılında bir ihale zaten yapılmıştı, 2010 yılında yapılan bu ihale neyin, nesidir’ dedik. Bize 2009 yılındaki ihalenin kavşak ve yol yapımlarında danışmanlık için açıldığını söylediler. Bu ihalede birkaç hususta yanlışlıklar vardı. Biz 13 Eylül 2009 tarihinde savcılığa başvurduk.

“TELEFERİK 2011’DE BİTECEK DEDİLER”
Savcılık, bakanlıktan soruşturma izni istedi. Bakanlık soruşturma iznini günümüze kadar vermedi. O dönemde Adnan Bilgiç tam yetkiyle donatılmış genel sekreter idi. Konuyla ilgili belediye tarafından birçok bilgi saklanıyordu. 10 Ocak 2011 tarihinde ulaşım planları ile ilgili olarak Sayın Karaosmanoğlu’nun 2009 yılı itibariyle 5 yıl içerisinde yerine getirmeyi vaat ettiği projeler arasında yer alan teleferiğin akıbetini sorduk. Bize Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu imzasıyla belediye tarafından verilen yanıtta 2011 yılı içerisinde teleferik çalışmalarının bitirilmesinin planlandığı söylendi.

“TAAHHÜT EDİLEN PROJELER TAMAMLANAMADI”
Ulaşım Ana Planı’nı da 11 Eylül 2012 itibariyle tamamlanacağı tarafımıza iletildi. Eylül ayından günümüze 4,5 ay geçti. Belediyenin yarın (bugün) açıklayacağı Ulaşım Ana Planı öyle sanıyorum ki 2010 yılında gerçekleştirilen ihaleyle birlikte başlanan çalışmaların bir sonucu olacak. 2009 yılında yeniden göreve gelen belediye 4 yıllık süre zarfından, 5 yıl içerisinde tamamlayacaklarını taahhüt ettikleri projeleri tamamlayamadığı gibi daha başka bir projeyi de ortaya koyamamıştır. 

“SADECE PROJE OLUŞTURABİLDİLER”
2004 yılından beri görevde olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yöneticileri aradan 9 yıl geçmesine rağmen ulaşım sorununun çözümü için net bir adım atamamıştır. 2009 yılından günümüze de sadece yarın (bugün) açıklayacakları projeler yapılmıştır. 4 yıl içerisinde sadece proje oluşturabilen bir belediyenin bu projeleri ne zaman hayata geçireceği ise meçhuldür. Belediye yarın (bugün) yapacağı açıklama ile aslında sınıfta kaldığını belgelemektedir. Belediyenin yarın (bugün) asıl yapması gereken hayata geçirdiği projeleri açıklamak iken, yönetimsizlik ve beceriksizlikten; ancak projeler açıklanabilmektedir. Belediye ‘yaptım’ değil, ‘yapacağım’ diyebilmektedir. 

METROBÜS, RAYBÜS VE TELEFERİK
Kent kamuoyu iyi hatırlamalıdır ki İbrahim Karaosmanoğlu göreve geldiği 2009 yılında vaat olarak, ‘monoray ile kesintisiz ulaşım, teleferik ile alternatif ulaşım, trafik sorunu bitmiş olacak. Raybüs ile ulaşımda konfor ve hız sağlanacak. Metrobüs ile ring seferleri olacak. Valilik binası, İzmit ve ilçelerde açık ve kapalı otoparklar inşa edilecek’ demişti. Bunların hiçbiri gerçekleşmediği gibi 2009 yılında yapılan ihalede yer alan 25 kilometre raylı sistem, 25 kilometre otobüs yolu, 50 kilometre karayolu koridor planı, 80 kavşak etüdü, 30 kavşak avan projesi, UAP ve toplu taşıma sistemleri de hayata geçmemiştir. 

13 BUÇUK MİLYONA DANIŞMANLIK
Son on yılda 10 milyar dolar civarında kaynak kullanan Büyükşehir Belediye Başkanlığı ortaya elle tutulur hiçbir şey koymamıştır. 2009 yılındaki ihalenin kavşak ve yol yapımları için danışmanlık ihalesi olduğunu iddia eden Büyükşehir 13 buçuk milyon lirayı danışmanlığa ayırırken Ulaşım Ana Planı ile ilgili olarak sadece 1 milyon 380 bin liralık bir bütçe ortaya koymuştur. Merak ettiğimiz konu şudur, bu rakamlardan hangisi yanlıştır. Bir danışmanlık işi 13 buçuk milyon lira ediyor ise bütün kentin ulaşım sorununu çözecek bir projenin üretim değer nedir? Belediye kafalardaki soru işaretlerini gidermek zorundadır.”

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat