Ceviz bahçesi alım satım projesinin mimarı, Parsel Tarım ve İnşaaat Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Akçay, hiçbir riski olmayan ceviz yatırımı için " Yatırımın altın anahtarı" dedi
Yatırımcıların ilk tercihiKocaeli'de 10 yıl önce faaliyete başlayan, talep arttıkça büyüyen ve iki yıl önce ikinci sirketi olan Parsel Tarım ve İnşaaat Ticaret Anonim Şirketini kuran Parsel Tarım tarafından başlatılan, son 7 yılda yatırımcıların ilk tercihi haline gelen ceviz bahçesi alım satım projesine, talep her geçen gün daha da artıyor. Küçük ve orta ölçekli yatırımcıların büyük oranda ilgisini çeken ve oturduğu yerden hiçbir şey yapmadan para kazanmasını sağlayan ceviz bahçesi yatırımının, ülkeye, çiftçiye, kendi şirketine ve yatırımcılarına kazandıran bir proje olduğunu ifade eden Ruhi Akçay, "Hiçbir riski olmayan ve kazandıran yatırımın, altın anahtarı ceviz bahçeleridir" şeklinde konuştu.
Riski yok
Parsel Tarım'ın 10 yıl önce faaliyete başladığını ifade eden Akçay "Daha önce Kocaeli'de toptan gıda işi yapıyorduk. Gıda sektöründeki ekonomik koşulların zora girmesi nedeniyle 2006 yılında sektör değiştirdik. Karlılığından daha çok riski bulunmadığından dolayı emlak sektörüne girmeye karar verdik. Bu sektöre girince sektörde büyük bir boşluk olduğunu gördük. Bu işi daha ciddi yapmayı kendimize kural haline getirdik. Özellikle bahçe alım satımında yoğunlaştık. Bahçe satışlarımızda artış olunca bakım ile ilgili problemi çözmek için ilk etapta küçük bir bahçe bakım ekibi kurduk. Bu bakım ekibinden bizlerin ve bahçe sahiplerinin memnun kalması ile hem ekibi hem de ekipmanı çoğalttık. Bu süreçte her yıl kendimizi yeniledik. Bünyemize ziraat mühendislerini kattık. Topladığımız mahsülü satacağımız müşteri pörtföyunu oluşturduk. Zaman içerisinde yetişkin bahçe alıp satmak maliyetli olduğundan, sıfırdan yeni bahçe kurmaya karar verdik. Özellikle boş ve atıl durumda duran tarım arazilerini değerlendirerek, bunların resmi kadastro ölçümlerini ve çevre güvenlik çitlerini yaparak gelen talep doğrultusunda ceviz bahçesi yaptık. Geçen süre içerisinde verimlilik açısından çok güzel sonuçlar alınca işimiz büyüyerek devam etti.
" Ülkemize ceviz yetmiyor
Şirketi kurup emlak sektörüne girdikten 3 yıl sonra, bahçe işine yöneldiklerinin altını çizen Akçay, "7 yıldır profosyonel olarak bu işi yapıyoruz. Ceviz bahçesi yatırım fikri ise şu şekilde gelişti. Ceviz güvenli bir meyve uzun süre saklanabiliyor ve bozulmuyor. Sağlık açısından çok önemli bir yere sahip. Piyasada çok rağbet görüyor. Çocuk gelişimi için kahvaltılarda ceviz öneriliyor. Doktorlar pek çok hastaya cevizi öneriyor. Unlu mamüllerinde kullanılıyor. Türkiye'de üretilen ceviz ülkemizin tüketimine yetmiyor. Türkiye'deki üretimin 20 katı kadar da dışarıdan geliyor. Biz bu açığı önümüzdeki yıllarda kapatmak ve dışarıya giden paraların içeride kalmasına katkıda bulunmak istiyoruz." Başka firma yok Firmalarının her geçen yıl daha da büyüdüğünü ve şuanda şirket bünyesinde 130 kişilik bir bakım ekibi ve 10 kişilik bir idari kadro bulunduğunu, aynı zamanda traktörler, sulama tankerleri, tarım ekipmanları, personel servisi ve iş makinaları ile binek araçlardan oluşan 50 araçlık bir ekipmana sahip olduklarını vurgulayan Akçay, "Şuanda bizim yaptığımız işi yapan başka bir firma yok. Sözlü olarak bahçe satışları yapılıyor. Satış yaparken köylüye muhtara yevmiye vererek bahçe bakımını yaptırırız diyerek satış yapıyorlar. Ancak bu tür konuşmalar ile yapılan satış günü kurtarmak adına yapılıyor. Düzenli bir bakım olmadığından bahçeden verim alınamıyor. Bizim firmamız bunun için var"
3 yıl ücretsiz bakım
Ceviz Bahçesine yatırım yapmak isteyenlerin bu işe en düşük 2 dönüm bir arazi alarak dahi başlayabileceğini ve 4'üncü yıldan itibaren kazanmaya başlayacağını hatırlatan Akçay, "Bahçe yatırımı, küçük ve orta çaptaki yatırımcılar için ideal bir yatırımdır. Bu tarz bir bahçenin alınması, kurulması ve 3 yılda bakımı içinde yatırımcıya maliyetii ortalama 20 bin ile 30 bin lira arasında değişiyor. Biz firma olarak ilk 3 yıl A dan Z ye sattığımız bahçenin bakımını ücretsiz olarak kendimiz yapıyoruz. Aryıca arazisi olanlara da sıfırdan bahçe kurulumu hizmeti veriyoruz. Bizim çoğunlukla alıp sattığımız ceviz bahçeleri Bilecik bölgesinde yer alıyor. Şuanda sattığımız 10 bin dönüm üzerinde araziye bakım hizmeti veriyoruz. Özellikle İstanbul, Sakarya, Bursa ve Ege bölgesinden çok sayıda yatırımcımız var"
En uygun yer Bilecik
Ceviz bahçeleri için çoğunlukla Bilecik'te arsa alıp satmalarınının nedeninin iklimi ve toprak yapısı ile maliyetinin uygun olması olduğunu söyleyen Akçay, "Aslında kötü bir arazide de ceviz yetişir. Ancak iklim uygun değilse yaptığınız tüm yatırım boşa gider. Kazancınız pek olmaz. Ceviz nemli ve rutubetli ortamda yetişmeye uygun değildir. Ayrıca Bilecik'te sulama kaynağı çok fazla bulunuyor. Ceviz bahçesi yatırımı için en uygun bölgelerin başında Bilecik geliyor diyebiliriz" dedi. İnsanların kendilerini seçmelerindeki en önemli nedenleri sıralayan Akçay, " Biz bahçeyi bulup kendilerine sattığımızda, tapuyu alır almaz hemen işlemlere başlıyoruz. Önce güvenlik çitini yapıyoruz. Ardından bahçeyi sürüyor ve ekime elverişli hale getiriyoruz. Sonrasında ise uzman ekip tarafından fidanlar dikiliyor. 3 yıl boyunca aralıksız olarak bakımı yapılıyor. Bu esnada olası bir hastalık ya da fidanların başka bir nedenden zarar görmesinde bile bunu yatırımcıya hiç yansıtmadan hemen yeniliyoruz" şeklinde konuştu.
3 yılda 5 kat değer kazanır
Bugüne kadar Bilecik başta olmak üzere değişik lokasyonlarda dikili, yetişmiş veya yeni kurulan 10 bin dönüm arazi sattıklarını hatırlatan Akçay " Hala 5 bin dönüm satışa hazır bahçe ve kurulmayı bekleyen arsamız bulunuyor. Yatırımcılar arasında Türkiyede marka olmuş holding sahipleri, Beyaz yakalılar, sağlık sektöründe doktorlar, bankacılar, öğretmenler, öğretim görevlileri ve esnaflar var. İnsanlara bu iş cazip geliyor. Çünkü biz hisseli bir tapu satmıyoruz. Yatırımcı müstakil bir arsa alıyor. Yatırımcıya boş bir bahçe vermiyoruz. Hazır kurulmuş bakımı yapılmış ve 3 yıl bakımı ücretsiz yapılacak bir bahçe satıyoruz. Genelde bize soruyorlar. Siz bu işi bırakırsanız biz bahçelerimize nasıl bakım yaptırırız. Ben 3 yıl sonra bu işi bırakamam, çünkü bu en başta kendime zararı olur. Çünkü biz 3 yıl sonra bahçelerin bakımından para kazanmaya başlıyoruz. Ayrıca yine toplanan mahsülü arsa sahibi isterse kendisinden bölgedeki fiyatlardan alıp pazarlayarak da para kazanıyoruz. Yatırımcı yatırım yaptığı ve para kazandığı arsasında tabiri yerindeyse elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan paza kazanıyor. Satış işleminin hemen sonrasında arazinin etrafına çit yapılıyor. Arazisi sürülüp fidanlar dikilip ürün verene kadar bakım yapılıyor. Bütün bu işlemler fotoğraflanarak hazırlanan raporlar ile bahçe sahiplerine bilgilendirme yapılıyor. Bahçe sahibi 3 yıl sonra bahçesini satmak isterse bugün 20 ye aldığını 100'e satar. Çünkü yetişmiş bir bahçe en az 5 katı değer kazanıyor. Bu yatırımda bahçe sahibinin hiçbir şekilde zarar etmesi söz konusu değil.
Atıl tarım arazileri ekonomiye kazandırılsın
Ceviz Bahçesi yatırımına, ilginin günden güne daha da büyüdüğünü vurgulayan Akçay, "Bu yatırıma ilginin artmasının en büyük nedeni, müşterilerimizin eş, dost ve akrabalarına tavsiyede bulunup referans olmasıdır. Biz daha çok yatırımıcının bu işe yönelmesini ve atıl durumda kalan tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz. Bizim hedeflerimiz arasından 5 yıl içinde Bilecik'te ceviz ve badem borsası kurmak ve fiyatları orada belirlemek var. Ayrıca Bilecik de bu işten kazanıyor. Aldığımız araç ve gereci tamamen oradan alıyoruz. O bölgenin esnafına destek olup bölge halkına istihdam sağlıyoruz. Yine Kocaeli ve İstanbul'da mobil ekipler kurarak Kocaeli ve İstanbul bölgesinden gelen talepleri karşılamak istiyoruz. Yatırımcılara buradan seslenmek istiyorum. Bir yatırımda bulunmak istiyorsanız ve ceviz bahçesi yatırımı düşünüyor iseniz, Kocaeli İzmit'te bulunan merkezimiz ve Bilecik Gölpazarı ile Yenipazar ilçelerinde bulunan şubelerimizden bilgi alabilirler. Böylece akıllarında hiçbir soru işareti kalmaz" dedi.