CHP İstanbul Milletvekili Dr. Mimar Gülay Yedekci, Aladağ faciası döneminde görev yapan Adana İl Milli Eğitim Müdürü’nün müsteşar yardımcısı olarak görevlendirilmesini meclis gündemine taşıdı.
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Mimar Gülay Yedekci, Aladağ faciası döneminde görev yapan Adana İl Milli Eğitim Müdürü’nün müsteşar yardımcısı olarak görevlendirilmesini meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yedekci, “Bu görevlendirmenin altında bir ödüllendirme mi vardır sormak istiyoruz. İhmalleri sonucunda çocuklarımız diri diri yanarak hayatlarını kaybetti. Derhal bu karardan dönülmelidir” dedi.
Bu görevlendirme bir skandaldır
Müsteşar yardımcısı olarak görevlendirilen kişinin yargılanması ve cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Yedekci, “Aladağ’da o cemaat yurdu, milli eğitim müdürlüğünün ihmaller silsilesi nedeniyle çocuklarımızı ölüme götürdü. Bağırarak gelen bir felakete engel olamayan bir milli eğitim müdürünün bakanlık tarafından ödüllendirilerek müsteşar yardımcısı yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Aladağ’da evlatlarını kaybeden aileler yalnız değildir. Biz onların haklarını sonuna dek savunacağız. Facianın sorumlularının cezalandırılması gerekmektedir. Bakanlığı derhal bu hatadan dönmeye davet ediyorum. Devlet görevinde liyakat sistemi uygulanmalıdır. Bu görevlendirme bir skandaldır” dedi.
Gülay Yedekci, yazılı soru önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
Aladağ Yurt Yangını Faciası öncesinde, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müfettişlerinin hazırladığı yurt denetim raporunda yangın söndürme tatbikatının yapılmadığı, binanın depreme dayanıklılık raporunun bulunmadığı, bölümlerin yerleşim planına uygun kullanılmadığı, personel arası iş bölümünün yapılmadığı gibi birçok eksik tespit edilmiştir. Bu eksiklerin giderilmesi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 20 gün süre tanınmıştır. Söz konusu talimatın muhatabı yurt müdürü ise 20 gün içerisinde cevap vermesi gerekirken, talimata altı ay sonra cevap vermiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne eksikler hakkında gelişim raporu veren yurt müdürlüğünün raporunda, yangın söndürme tatbikatı yapılması, hizmetli görevlendirmesi, bölümlerin yerleşim planına uygun kullanılması gibi eksiklerin giderildiğine dair bir açıklama yapılmamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Yangın Önleme ve Söndürme Yönergesi’nin 89. Maddesi uyarınca yapılması gereken yangın tatbikatı ısrarla yapılmamış, yangın tatbikatıyla öğrenci ve personele verilmesi gereken yangın alanında davranış eğitimi verilmemiştir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ulaşan bu rapor, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yönlendirilmiştir. Bu süreçte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sorumluluğu Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’nin 45. Maddesi uyarınca yaptırım uygulamaktır. Özel Öğrenci Yurtlarının açılması ve kapatılması işlemleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik ve Bakanlığınızın sorumluluğundadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetimde ise yangın tatbikatı yapılmadığı halde yangına karşı gerekli tedbirlerin alındığı ifadesi ile bir sahte rapor düzenlediği iddia edilmektedir. Söz konusu kaçak yurtta çıkan yangın sonucu 12 insanımız yanarak hayatını kaybetti. Süreç içerisinde yönetmelikleri uygulamayan görevlilerin görevlerinden uzaklaştırılması ve yargılanması gerekmektedir. Felaket bağırarak gelmiş olmasına karşın gerekli önemler alınmamış, denetimler sağlıklı bir şekilde sonuçlanmamış ve eksikliklere rağmen hiçbir idari yaptırım uygulanmamıştır.