Fikret Gökmen
Fikret Gökmen

Yeni bir borç yapılandırması yolda

Yapılandırmalar yağmur gibi geliyor 6736 sayılı yapılandırmanın sonuçları alınmadan bir yeni yapılandırma daha meclis plan bütçe komisyonunda görüşülmeye başlandı, çok yakında meclisten çıkıp yasalaşması bekleniyor

24 Nisan 2017 Saat: 14:14

Hangi borçlar kapsamda

 

                Esasen kanun tasarısında yapılan düzenleme bundan önceki düzenlemelerden hiçbir farkı yok. Sadece tarihler değişiyor. Yine de bazı hatırlatmalar yapalım. Zira ufak tefekte olsa farklılıklar var.

 

                - 31.03.2017 tarihi tüm borçlar için milat alınmış, bu tarihten önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve cezaları, gecikme faizleri kapsam içinde. Ancak 2017 yılı Şubat ayında ödenmesi gereken Geçici Vergi ile, 2017 yılına ilişkin Gelir Vergisi 2. Taksiti bu kapsam dışında tutulmuş.

 

                - 2017 yılına ilişkin olarak 31.03.2017 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları gecikme faizleri de kapsam içinde. Ancak 2017 yılı için tahakkuk eden Motorlu Taşıtlar Vergileri kapsam dışında.

 

                - 31.03.2017 tarihinden önce vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları (Örn. Usulsüzlük Cezaları) kapsam içinde.

 

                - Vergi Kanunları dışında birçok alanda, askerlik kanunu, nüfus hizmetleri, belediyeler v.s. harçlarda kapsam dahilinde.

 

                - Aynı şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna olan 6183 sayılı yasa kapsamında veya 31.03.2017 tarihinden önceki dönemlere ilişkin 4(a,b,c) bentlerinde (Eski adları ile SSK’ lı, Bağkur’ lu, Emekli Sandığı) yer alan prim borçları da kapsam dahilinde.

 

Uygulanacak taksit ve gecikme zammı tutarı

 

                Taksitler önceki dönemlerde olduğu şekilde Altı taksitten başlayıp 18 taksite kadar sürmektedir. Taksitler 2’ şer aylık dönemler halinde olacaktır. Vergi borçlarında ilk taksit 31.07.2017 tarihi olup, SGK primlerine ilişkin ilk taksit 31.08.2017 tarihi olacaktır. Önceki hesaplanan gecikme zamları yerine, kanunun yayım tarihine kadar Yİ-ÜFE(Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak gecikme tutarları hesaplanacaktır.

 

                Taksitlere uygulanacak gecikme zamları ise;

 

                - 6 (Altı) taksit için           1.045

                - 9 (Dokuz) taksit için     1.083

                - 12 (oniki) taksit için      1.105

                - 18 (onsekiz) taksit için1.15 oranları uygulanacaktır.

 

Hangi durumda yapılandırma bozulacak

 

                Önceki düzenlemelerin aynısıdır. Zira ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi şart. Diğer taksitlerin, bir yıl içerisinde en fazla iki taksit aksatılabilecektir. Ayrıca cari dönemde de her vergi türünde en fazla iki dönem aksatılabilecektir. Ancak cari dönemle ilgili olarak 6183 sayılı yasada belirtilen zor durum hali olması durumunda durum buna göre değerlendirilecektir. SGK prim borçları içinde aynı kurallar geçerlidir.

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Anılar20 Ekim 2024 Saat: 19:36
İnsanlar yetmiş yaşına girince bazı şeylerin değerini daha iyi anlıyor.
Ansızın gelebilirim!29 Eylül 2024 Saat: 18:29
Ne yazık ki, ülkede kaçak göçmen sorunu bütün hızıyla devam ediyor. Bir kısım insanlarımız da bunu bir fırsat olarak görmeye başlamış
Garip, garip işler8 Eylül 2024 Saat: 20:37
Demokrasinin var olduğu ülkelerde, anayasa ve ona uygun yasalar vardır.
İyimser değilim1 Eylül 2024 Saat: 21:47
Yaşadığımız bu ekonomik sıkıntılar aslında bağıra bağıra geldi.
Kendimizi kandırmak18 Ağustos 2024 Saat: 16:53
Kişiler veya firmalar olarak başarılı olup olmadığımızı, kendi durumumuza bakarak değerlendiriyoruz.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat