Geçtiğimiz hafta içinde gelir idaresi başkanlığı birden fazla işverenden ücret geliri elde edenlerle ilgili bir bildiri yayınladı.
Geçtiğimiz hafta içinde gelir idaresi başkanlığı birden fazla işverenden ücret geliri elde edenlerle ilgili bir bildiri yayınladı.
Bu bildiri ile ilgili olarak televizyonlarda da haber yapılınca konu ile ilgili birçok kişi tarafından arandık.
Aslında bu konu yeni bir durum olmayıp daha öncede konu ile ilgili görüşmelerimi paylaşmıştım.
Gelir vergisi sistemimizde gelirlere uygulanan vergi, gelirin durumuna göre kademeli olarak artmaktadır. %15’ten başlayan vergi oranları %20, %27 ve %35’e kadar çıkmaktadır.
Yıl içinde iş değişikliği yapan veya durumu gereği birden fazla işverenden aynı anda ücret geliri elde eden (örneğin üniversitede hoca aynı zamanda bilirkişilik yapmış olması gibi) kişilerle ilgili olarak her işveren ücret almaya başladığı ayda %15 vergilendirmeyle başlamaktadır.
Örneğin 2019 yılında 8.000 TL ücret alan bir kişi 4 ay çalıştığı bir iş yerinden ayrılarak 7. Ayda başka bir işyerinde 10.000 TL ücretle çalışmaya başlamış olsun. Bu durumda ilk işyerinde toplam 32.000 TL olduğundan ilk 18.000 TL’si %15’ten geriye kalan 14.000 TL’si %20’den vergilendirilecektir. Bu iş yerinde işe devam etseydi 7. Ayda vergi oranı %27 olacaktır.
7. ayda yeni işyerinde çalışmaya başladığında ise aldığı 10.000 TL tekrar %15 oranında vergiye tabi olması ve baremi tekrar en alttan başlaması nedeniyle bir vergi kaybı oluşmaktadır.
Gelir idaresi son yayınladığı bir özelge de yıl içinde işe başlayanlardan işverenin önceki işyerinde çalışanın aldığı ücretle ilgili çalışandan bilgi almasını istemektedir.
Bizce bu durum sakıncalıdır. Zira önceki işverenin ücret politikası bir ticari sırdır. Böyle bir talep başka sorunları da doğuracağı kanaatindeyiz.
Bizce en uygunu, yıl içinde birden fazla işverenden ücret alanlar ikinci işverenden aldığı ücret 2019 yılı için 40.000 TL’yi geriyorsa bir sonraki yılın mart ayında ücret gelirleri ile ilgili beyanda bulunmasıdır. Tek işverenden bir milyon bile gelir elde edilse beyan söz konusu değildir. O nedenle yüksek alınan ücretli dönem veya işveren 1. İşveren kabul edilebilir. Önemli olan 2 veya diğer işverenlerden alınan toplam ücretin 40.000 TL’yi geçip geçmediğidir.
Burada esas hedef aynı anda birden fazla yönetim kurulu üyeliği yapanlar ve yüksek maaş alan üst düzey yöneticilerdir.