Özdilek

Güncel

Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu yatırım paketini açıkladı

Binali Yıldırım'ın yatırım-destek açıklamasında sermayeye sonsuz güvence verilirken, "Barış, marış yok" diyerek barışın olmayacağını belirtti

5 Eylül 2016 Saat: 09:12
Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu yatırım paketini açıkladı
Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu yatırım paketini açıkladı

Yıldırım bugün (4 Eylül) Diyarbakır’da, 23 ili kapsayacak Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi’ni açıkladı. Yatırım-destek açıklamasında sermayeye sonsuz güvence verilirken, “Barış, marış yok” diyerek barışın olmayacağını belirtti

Başbakan Binali Yıldırım bugün (4 Eylül) Diyarbakır’da, 23 ili kapsayacak Doğu ve Güneydoğu Yatırım-Destek Hamlesi’ni açıkladı. Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Yıldırım, “Memleket isterim” şiiriyle başladı.

“Terörden” zarar gördüğünü belirttiği 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapılacağını belirten Yıldırım, sadece Diyarbakır ve Sur için 1.9 milyar bütçe ayırdıklarını söyledi. Yıldırım, bölgede 36 bin yeni konut inşa edileceğini ifade ederek, bu süre zarfında evleri yıkılan yurttaşların kiralarının da devlet tarafından ödeneceğini söyledi. Projelerin toplam maliyetinin 10 katrilyon lirayı bulacağını belirten Yıldırım, bu desteklerin 2027 yılına kadar devam edeceğini belirtti.

Cerablus’a yönelik başlatılan ve iki cephede devam eden “Fırat Kalkanı” operasyonuna dair konuşan Yıldırım, IŞİD ve YPG Türkiye’ye zarar vermez hale gelene kadar dönmeyeceklerini belirterek,“Suriye’nin kuzeyinde yapay bir devlet kurulmasına asla ve asla geçit verilmeyecek” dedi.

Seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanması ve yerlerine kayyum atanmasına dair ise, “Bütün imkanları, bulunduğu şehre altyapı hizmeti yapsın, üst yapı hizmeti yapsın diye gönderilen paraları terör örgütüne aktaran, terör örgütüne lojistik destek verenler bu yaptıklarının hesabını verecek, yağma yok”dedi.

Barış ve müzakere çağrılarına rağmen “Çözüm mözüm yok” sözünü tekrarlayan Yıldırım, “Operasyonlar, Türkiye’nin her karış toprağında 79 milyon vatan evladının her birinin gece gündüz, yaz kış gideceği, seyahat edeceği güvenlik şartları oluşuncaya kadar devam edecek. Çözüm mözüm yok. Çözüm millette, terör örgütüyle çözüm olmaz” dedi. Binali Yıldırım’ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Diyarbakır Havalimanı ile birlikte bu şehre eserler kazandırmak için, o gün 600 milyon değerinde 116 eserin açılışını gerçekleştirdik. Bugün de yeni eserler için huzurlarınızdayız. 2005’te Cumhurbaşkanımız burada bir konuşma yaparak yeni bir sayfa açmıştı. Ancak şer odakları ellerinden geleni yaptı. Bizim memleket sevdamız bitmedi. Ali Emiri’nin, Sahabelerin şehri Diyarbakır’a aşkımızı kimse gölgeleyemedi, gölgeleyemez. Ne şehirlerde yol kesen, kuyu kazan, yollara mayın döşeyen alçak PKK terör örgütü, ne milletimize ve devletimize FETÖ terör örgütü, ne de DEAŞ terör örgütü memleket sevdamızı asla gölgeleyemez.
  • Barışı zehirleyen, kardeş kanı dökmek isteyenler bizi memleket sevdamızdan vazgeçiremez. Vatandaşlarımızın hukukunu korumaya devam edeceğiz. Her türlü ayrımcılık, ırkçılık gündememimizde olmayacak. Biz biriz beraberiz birlikte Türkiye’yiz. Ülkemizin kaynaklarını adaletle hakkaniyetle paylaşmak için buradayız. Yeniden şaha kalkmak için buradayız, bir ve beraberiz. Yatırım üretim iş ve emek için buradayız. Refah huzur adalet barış demokrasi hukuk için buradayız. Yakın zamanda devlet ve vatandaşlar arasında kendini gizleyen bir şebeke vardı, karanlık bir el vardı, 15 Temmuz gecesi sizin dirayetinizle kırıldı.
  • Fırat Kalkanı ile oradayız çünkü sınırlarımızı korumak Suriye’nin toprak bütünlüğüne sahip çıkmak için oradayız. Ne zaman DEAŞ, YPG, PYD ülkemize zarar vermeyecek hale gelirse, geri döneriz. Suriye’nin kuzeyinde yapay devlet kurulmasına izin verilmeyecek. Bizim Suriye’de verdiğimiz mücadele teröristlerle verdiğimiz mücadeledir. Kuzey Irak’ta Saddam’ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimize kucak açan Türkiye olmuştur. Hatırlayın Kobane’de Kürt kardeşlerimize kucak açan yine Türk milleti olmuştur. Türk milleti zorda darda olanlara hep yardım etmiş, kucak açmıştır.
  • Burada hukuka uygun görev yapan, terörle işbirliğine girmeyen meclis üyeleri, belediye çalışanların endişe etmesine gerek yok, onlarla ilgili işlem yapılmayacak. Ama bütün imkanları terör örgütlerine kullananlar hesabını verecek. Milletin adıyla seçilenlerin terör örgütü ile ilişkili olmasına bu devlet asla izin vermez. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kapsamlı bir destek yatırım haritası hayata geçiriyoruz. 23 ilimize yatırım yapmak isteyen işadamları, esnaf, çiftçi, genç ve kadınlarımıza önemli haberlerimiz var.
  •  Yatırımlar için cazibe merkezi haline getirecek adımları atıyoruz. Terörden zarar gören 7 merkez için 10 milyarlık yatırım yapıyoruz. Sadece Diyarbakır Sur için 1.9 milyarlık yatırım yapıyoruz. Şırnak, Cizre, Silopi için 7,5 milyarlık yatırım yapacağız. Hendek siyasetinde vatandaşı devlete karşı isyana çağıran kanlı PKK terör örgütünün bu çağrısına kulak vermeyen bütün vatandaşlarımızı gönülden kutluyorum. Yapacağımız her iş plan ve projelere uygun yapılacak. Nerede; Sur’da. Bunun aksini söyleyenler yapılanları engellemek istiyorlar. Toplu konut, çok katlı binalar Sur’da yapılmayacak. Sur’un tarihi dokusunu gözümüz gibi koruyacağız. Diyarbakır’ın en güzel tarihi, kültürel mirasıdır. Sur’un 6 mahallesini bu alçak PKK terör örgütü tarumar ettiler.
  • İpek böcekciliği, kaz yetiştiriciliği her türlü hayvancılık faaliyetlerine önem vereceğiz. Tarımsal desteklerimizi ilçe ve havza bazında geliştireceğiz. Tarım üretimimizde kalite için sertifikalı tohum üretim ve kullanımını destekliyoruz. Bu bölgelerde yüzde 50 artırarak vereceğiz. Ürün verimliliğinde de yüzde50 artış bekliyoruz. Sulamaya hız vereceğiz. 3 milyon 760 binlik alanın 2 milyon 270 binlik alanı toplulaştırdık.
  • Tarım işletmeciliği ile elde edilen ürün daha fazla olacak. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesi için 3.7 milyar liralık bir yatırım yapacağız. Bölgeye yıllık 380 milyon lira tarım ve hayvancılık desteği vereceğiz. Ulaştırma, enerji ve altyapı yatırımlarına da hız vereceğiz. 6 bin 900 km’lik yeni elektrik üretim hattı, 2.700 km’lik doğalgaz yatırım hattı yapacağız. Bunlar için 3.1 milyar liralık yatırım yapmış olacağız. Doğalgaz aramaları için 900 milyon bütçe ayırdık. Terörle hasar gören elektrik tesisleri için harcama yağacağız. 9 km’lik 27 adet güvenlik alanı yapacağız. 300 km yolu yeniliyoruz. 1763 km’lik yol, 2 tane köprü ve tünel yapacağız. Karayolları için 8.5 milyar lira harcayacağız. GAP için 475 km, DAP için 400 km’lik demiryolu yapıyoruz. Bunların tutarı 11 milyar lira. Cep telefonunun kapsama alanlarını genişletiyoruz. 400 milyon liralık bütçe ayırdık. 1 milyon hektarlık sulanabilir alanın yüzde 20’sini sulamaya açtık, yüzde 80’i için 5 katrilyon bütçe ayırdık. 4 yıl iki konu önemli. Faruk Bey, Veysel Bey beraber çalışacaksınız. Sulanabilir tarım arazilerini artıracağız. Silvan Barajı’nı yapacağız. Sulanabilir alanın yüzde 55 için 5.5 milyar liralık yatırım yapacağız. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun topraklarını suyla buluşturacağız. Bolluk ve bereket fışkıracak. Bu sulamayla 3.7 milyarlık tarım gelirlerinde artış olacak. Yılda 10 milyar yatırım yapıyoruz. Bir yılda 4 milyarı geri geliyor. 2,5 yılda kendini amorti ediyor. 7.3 hektometreküplük baraj için 3 milyon liralık para harcayacağız. İçme suyu yatırımlarımızı da tamamlıyoruz. 260 milyon metreküplük su temini var. 781 kilometre dağıtım, su dağıtım hattı döşeyeceğiz. Günlük 450 metreküplük suyu arıtacak tesisler yapacağız. Toplam bedeli 700 milyon liradır. Tüm altyapı, enerji, sulama, ulaştırma için 27 milyar lira harcayacağız. (Kaynak:Sendika.Org)

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat