Ekonomi

Zeytinoğlu, G-20’de Yolsuzlukla Mücadele İçin 5’li Eylem Planı Önerdi

“Yolsuzluğun maliyeti 2-3 trilyon dolar” Diyen B20 Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Lideri Ayhan Zeytinoğlu, G-20’de Yolsuzlukla Mücadele İçin 5’li Eylem Planı Önerdi

17 Kasım 2015 Saat: 14:41
Zeytinoğlu, G-20’de Yolsuzlukla Mücadele İçin 5’li Eylem Planı Önerdi
Zeytinoğlu, G-20’de Yolsuzlukla Mücadele İçin 5’li Eylem Planı Önerdi

Antalya’da yapılan G-20 Zirvesinde Liderliğini yaptığı Yolsuzluklarla Mücadele Görev Gücü’nün 1 yıllık çalışmalarını anlatan Ayhan Zeytinoğlu, dünya ekonomisine yıllık 2-3 trilyon dolara mal olan yolsuzluğun küresel bazda önlenebilmesi için 5 Ayaklı Eylem Planı önerdiklerini, bu önerilerin uygulamaya geçmesi durumunda dünya ticaretinin yüzde 2 oranında artacağını söyledi.

Ayhan Zeytinoğlu  yaptığı açıklamada; “B20 yolsuzlukla mücadele çalışma grubu olarak 5 konuda çalıştık. Bu çalışmaları yürütürken bir kısmı tele-konferans yöntemi ile 4 önemli toplantı gerçekleştirdik. Bu süreçte benim liderliğini yürüttüğüm yolsuzlukla mücadele çalışma grubunun eş başkanı ve aynı zamanda dünyanın en önemli inşaat şirketinin CEO’su olan David Seaton ile uyum içerisinde çalıştık.” ifadesini kullandı.

Önerdikleri ‘eylem planı’ hakkında da bilgi veren B20 Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Lideri Ayhan Zeytinoğlu özellikle dijital teknolojilerin kullanılması konusunda önerileri olduğunun altını çizerek “İlk konumuz; şirketlerdeki mülkiyetin ticaret sicillerine doğru yansımasının sağlanmasıydı. Bunu dijital teknolojilerin kullanılarak yapılmasını önerdik.  İkinci önerimiz yine dijital teknolojilerin kullanılarak devlet ihalelerinde şeffaflığın sağlanmasıydı. Üçüncü konumuz kara gümrük kapılarındaki yolsuzluğun azaltılması idi. Bunun da yine dijital teknolojilerin kullanılarak yapılabileceğini belirttik. Bu uygulamanın ticaret akışını da hızlandıracağını önerdik. Türkiye’den de iyi uygulama örneklerini paylaştık.” şeklinde konuştu.

Ayhan Zeytinoğlu değerlendirmelerinin devamında “Dördüncü olarak yolsuzlukla mücadelede ülkelerin yürürlükteki kanunları uygulaması gerekiyor.  Birçok G20 ülkesi ya OECD ya da BM’in kurallarını uyguluyor. Biz G20 ülkelerinin bu kanunları uygulamalarını ve diğer ülkelerin de bu kuralları kendi kanunlarına yansıtmalarını istiyoruz. Son olarak dünya ticaretinin yüzde 60-90 arasındaki iş yaratma kabiliyetinde KOBİ’lerin çok önemli rol aldığını ve bu nedenle KOBİ’leri yolsuzlukla mücadelede eğitmemiz gerektiğini belirttik. KOBİ’leri eğitmeye yönelik bir el kitabı hazırladık. Bu el kitabının tüm ülkelerce kendi dillerine çevirmelerini önerdik.” şeklinde konuşarak, “Bizim önerilerimizin hayata geçmesi durumunda dünya ticaretinin yüzde 2 daha büyüyeceğine inanıyoruz.” dedi. 

Geçen yıl Kasım ayından bu yana Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı sürecinde çalışan Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Lideri Ayhan Zeytinoğlu “Geçen yıl kasım ayında Avustralya’dan devraldığımız B20 yolsuzlukla mücadele görev gücü liderliğine ben nisan ayından bu yana dahil oldum. G20 Zirvesi’nde B20’nin 6 çalışma grubu olarak bir yıllık çalışmalarımızı aktardık.” B20 çalışma grubu olarak Avustralya’dan görevin devralındığında 45 etkili CEO düzeyindeki firma temsil edilirken bu sayının 119’a çıkarılarak önemli bir başarının sağlandığını belirten Ayhan Zeytinoğlu bu süreçte B20’nin diğer görev güçleri olan Ticaret Görev Gücü Başkanı Güler Sabancı, İstihdam Görev Gücü Başkanı Ali Koç, Finans Görev Gücü Başkanı Hüsnü Özyeğin ile KOBİ Görev Gücü Başkanı Melih Yurter ile de uyumlu bir çalışma yaptıklarını söyledi.

 

 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat